1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cum se va transforma piata asigurarilor in 10 ani?

Piata globala de asigurari sufera transformari in fiecare an - apar tendinte noi, jucatori noi, preferintele clientilor se schimba, produsele se adapteaza, tehnologia aduce provocari noi, dar si evolutii spectaculoase, unele piete cunosc cresteri mai accelerate, ducand chiar la schimbarea ierarhiei la nivel mondial.

Asadar, in urmatorul deceniu, dinamica pietelor de asigurari emergente va fi mult mai ridicata decat a celor dezvoltate, estimeaza analistii ALLIANZ intr-un studiu recent. Pe regiuni, pietele asiatice vor consemna cele mai rapide majorari, multe dintre acestea urmand a raporta cresteri cu doua cifre. In acest caz, piata asigurarilor din China urmeaza sa creasca de peste patru ori in urmatorii 10 ani.

Astfel, pana in anul 2027, China ar putea ajunge a doua cea mai mare piata de asigurari din lume, cu afaceri de 1,54 triliarde euro, mai mult decat intreg continentul european, ocupand a doua pozitie la nivel mondial, dupa Statele Unite ale Americii.

La nivel mondial, studiul publicat recent de ALLIANZ - "Pietele globale de asigurari - stare actuala si perspective pana in 2027" -, arata ca piata globala de asigurari se va majora anual cu circa 6% in urmatorul deceniu (vs. 3,1% anual in perioada 2008-2016). In valori absolute, piata globala de asigurari va totaliza 6,80 triliarde euro in anul 2027, fata de 3,60 triliarde euro in 2016.

In 2016 subscrierile in asigurari au crescut, la nivel global, cu 3,1% in termeni reali, se arata in cel mai recent raport Sigma publicat de Swiss Re Institute, pricipalul motor al acestei evolutii fiind dinamica ridicata a pietei de asigurari chineze, care in acest moment se claseaza pe locul trei in lume, dupa volumul primelor de asigurare.

Raportul Sigma subliniaza ca, in pofida faptului ca dinamica globala a asigurarilor a fost mai slaba in 2016 decat in 2015 (3,1% crestere reala, fata de 4,3% in anul precedent), este remarcabil ca avansul inregistrat este oricum superior cresterii economice globale, care a fost de numai 2,5% anul trecut.

In asigurarile de viata, ritmul de crestere global a scazut de la 4,4% in 2015, la 2,5% in 2016 in conditiile in care volumul de business pe acest segment s-a restrans in pietele mature in timp ce in pietele emergente s-a inregistrat un ritm de crestere dublu fata de media pe termen lung. In fapt, merita subliniat ca 2,4 puncte procentuale din cresterea globala de 2,5% inregistrata de asigurarile de viata au fost furnizate de China.

Pe segmentul asigurarilor generale, volumul global de subscrieri a crescut cu 3,7% in 2016, reflectand o evolutie sustinuta in pietele emergente si o dinamica exceptionala in China. Per total, America de Nord si Europa de Vest au furnizat impreuna jumatate din aceasta crestere, in timp ce piata Chineza este responsabila aproape integral pentru cea de a doua jumatate (1,7 pp).

Raport Sigma mai arata ca procesul de digitalizare a distributiei de produse de asigurari va continua intr-un ritm sustinut, acoperind din ce in ce mai multe functii - de la culegerea de informatii, la serviciile post-vanzare. Cu toate acestea, distributia digitala nu va putea acoperi toate segmentele de business, iar intermediarii in asigurari vor avea, in continuare, un rol esential in industrie.