1asig.ro
1asig.ro

Cum se pot asigura trotinetistii?

5 min. / 1.540 cuvinte
A crescut considerabil numarul trotinetelor electrice care circula pe strazile bucurestene, si nu numai, fie ca vorbim de proprietari de trotinete sau firme de sharing. Dar, odata cu acest fenomen cresc si riscurile la care se expun utilizatorii acestor trotinete, in acelasi timp creand si o oportunitate de business pentru industria de asigurari.

PROMO


In lipsa unei legislatii specifice pentru trotinete, acestea nu pot fi asigurate printr-o polita de tip RCA, insa trotinetistii isi pot incheia polite de accidente si de raspundere civila fata de terti, spun specialistii din domeniu, contactati de 1asig.ro.

"Trotinetele electrice nu pot fi incadrate in nicio categorie de vehicule, intrucat nu exista nicio reglementare cu privire la acest tip de vehicul, dar proprietarii se pot proteja prin asigurari de raspundere civila sau de accidente", a declarat Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

"Riscurile acoperite de polita de raspundere sunt producerea de vatamari corporale, deces si daune materiale. Asiguratorul acorda despagubiri si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca procesul este consecinta producerii unui eveniment asigurat. Polita de accidente acopera decesul, invaliditatea, incapacitatea de munca, fracturi, arsuri si interventii chirurgicale", a explicat, pentru 1asig.ro, Dorel DUTA, precizand ca ambele tipuri de asigurari sunt disponibile pe piata locala la preturi accesibile.

Si Antonio SOUVANNASOUCK, Directorul General al brokerului ASIGEST (si Presedinte PRBAR) considera ca este necesar ca cei care folosesc trotinetele electrice sa detina o asigurare de raspundere civila personala in caz ca provoaca daune materiale sau vatamari corporale. Insa, daca nu sunt limitate la 25 km/h sunt considerate mopede si atunci ar trebui inmatriculate si, implicit, asigurate RCA, dar in lipsa unei legislatii dedicate momentan nu se poate pune in aplicare aceasta nevoie de asigurare.

In acelasi timp, reprezentantii UNIQA Asigurari si EUROINS Romania arata ca cele doua tipuri de asigurari amintite se potrivesc pentru un detinator de trotineta, neexistand insa polite care sa asigure exclusiv trotineta.

"In prezent exista un vid legislativ legat de utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice - nu este clar pe unde se va circula cu acestea, care este varsta minima a utilizatorului si nici ce obligatii au utilizatorii in cazul in care sunt opriti de catre politie in trafic", au precizat oficialii UNIQA.

"In Romania si in Europa nu exista o lege care sa reglementeze viteza trotinetelor care circula pe drumurile publice si care au viteza limitata din fabrica la maximum 25 km/h, insa in toate tarile se pune problema reglementarii acestui mijloc de transport, pentru ca, odata cu performanta sa, creste si viteza pe care o atinge. Legislatia a ramas in urma, Codul Rutier nu are specificat inca astfel de vehicule, iar politistii nu stiu unde sa le incadreze atunci cand au loc accidente", explica Marius CONSTANTINESCU, Director de Daune, Leader Team Broker de Asigurare.

Dar, in curand, lucrurile s-ar putea schimba, in conditiile in care fost inregistrat un proiect de lege care va reglementa circulatia pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Pentru ca prevederile sa se aplice, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de Presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de lege, trotineta electrica este definita ca un "vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 40 km/h si care este echipat cu un motor electric a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 2 kW".

Documentul mai prevede ca numai persoanele cu varsta peste 14 ani sa poata merge cu bicicleta sau trotineta electrica pe drumurile publice, iar cei care au sub 18 ani trebuie sa poarte casca de protectie. Bicicletele, trotinetele electrice si mopedele trebuie sa aiba "mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare", potrivit proiectului.

Oportunitate pentru piata de asigurari


"Din perspectiva industriei de asigurari, consideram ca este important ca aceasta crestere a utilizarii trotinetelor electrice sa fie urmata de o reactie a legislativului in vederea adaptarii legislatiei in vigoare, si aici ne referim in special la legislatia cu privire la asigurarile obligatorii pentru vehicule, care sa creeze un cadru pentru utilizarea si asigurarea acestora", au declarat reprezentantii OMNIASIG VIG.

"Riscul utilizarii acestui tip de vehicule este real si comun vehiculelor care circula pe drumurile publice, prin urmare are nevoie sa fie reglementat, mai ales ca potrivit primelor statistici anul trecut au avut deja loc 200 de accidente care au implicat trotinete electrice (estimare pe plan local)", au adaugat acestia.

OMNIASIG VIG este de parere ca asiguratorii pot construi si oferi produse de asigurare pentru aceasta noua nisa, aflata in dezvoltare. "Pentru moment, neexistand un cadru legal pentru acest tip de vehicule, utilizarea lor nu se incadreaza in incidenta legislatiei RCA, astfel ca proprietarii si utilizatorii lor nu au obligativitatea asigurarii lor (de tip RCA - n.red.)", au afirmat oficialii companiei.

Si Dorel DUTA arata ca vorbim deja de un fenomen in ceea ce priveste serviciile de sharing pentru trotinete. Iar acest lucru a determinat legiuitorul sa ia in calcul o reglementare speciala pentru acest tip de "mijloace de locomotie". "Din punctul meu de vedere, sigur ca tendintele inregistrate reprezinta o oportunitate de business pentru segmentul asigurarilor de raspundere, cel al asigurarilor de accidente si nu in ultimul rand asigurarea trotinetei in sine pentru distrugerea sau furtul acesteia", a adaugat el.

In acelasi timp, UNIQA recunoaste aceasta oportunitate de business si este implicata in prospectarea cerintelor specifice de asigurare in vederea analizei fezabilitatii dezvoltarii unui produs pachet (modular) de tip retail, care sa ofere protectie prin asigurare atat vehiculului (trotinetei - n.red.) cat si proprietarului/ operatorului.

La ce riscuri te expui daca mergi cu trotineta electrica fara asigurare civila


In Romania serviciile de sharing pentru trotinete au luat amploare in ultimele luni. "In cazul serviciilor de sharing, raspunderea pentru riscuri este reglementata de regulamentul acceptat la descarcarea aplicatiei. In general, raspunderea apartine utilizatorului si nu companiei care pune la dispozitie acest serviciu. De exemplu, este necesar sa fie purtata casca, sa se respecte regulile de circulatie, este interzis sa se coboare pante abrupte; nu este voie sa mearga mai mult de o persoana in acelasi timp. Insa, daca te uiti in jur, majoritatea utilizatorilor nu respecta aceste reguli. Practic, ei sunt buni de plata in situatia in care sunt dati in judecata sau in situatia in care partea vatamata are asigurare de viata, sanatate, CASCO, pentru ca asiguratorul isi va recupera banii direct de la partea vatamatoare", explica Marius CONSTANTINESCU.

"O asigurare de raspundere civila implica o investitie anuala de aproximativ 40 euro pentru o valoare asigurata de 20.000 euro care este valabila pe teritoriul tarii in care s-a incheiat, datorita contextului legislativ care prevede consecinte diferite pentru fapte similare. Riscurile acoperite sunt cele de producere de vatamari corporale, deces si daune materiale. Asiguratorul acorda despagubiri si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil, daca procesul este consecinta producerii unui eveniment asigurat", a declarat Alexandra ARSENIE (Durbaca), Director Executiv, LeaderTeam Broker de Asigurare.

In majoritatea tarilor din Europa de Vest, cetatenii detin asigurare de raspundere civila in nume personal si pentru copii. Asigurarea de raspundere civila este potrivita pentru orice persoana fizica ce doreste sa se asigure impotriva prejudiciilor pe care le poate provoca accidental, din neglijenta sau imprudenta, altor persoane, fata de care raspunde in fata legii. Asigurarea se poate extinde si asupra accidentelor provocate de sot sau sotie, de copiii minori sau de animalele de companie.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Radiografia pietei de asigurari in primele 3 luni din 2019

3.800 accesari