1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cum sa reduci caldura din masina pe timp de vreme calda

Temperaturile extreme afecteaza negativ orice masina. Vara aceasta se anunta a fi una dintre cele mai calduroase din istoria inregistrata a Romaniei, cu temperaturi care depasesc limita de 40 de grade celsius. Caldura extrema poate dauna sanatatii unui vehicul, ducand la reparatii costisitoare si la o valoare reziduala mai mica.

Avand in vedere aceste lucruri, experti din cadrul companiei de date auto carVertical vin cu sfaturi utile despre cum sa poti minimiza riscul de supraincalzire a masinii ca sa o mentii in forma optima pe tot parcursul verii.

Parcheaza la umbra

Daca este posibil, nu lasa niciodata masina direct in razele soarelui pentru perioade lungi de timp. Caldura poate distruge interiorul din piele pana in punctul in care acesta incepe sa crape. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca soarele afecteaza vopseaua masinii si orice piese din plastic.

Desigur aceste daune nu se intampla de pe o zi oe alta, dar daca vrei sa-ti pastrezi masina intr-o stare buna pe o perioada lunga de timp, parcheaza-o la umbra sau intr-un garaj. Pana si sa te urci intr-o masina incinsa este neplacut si vei consuma multa energie ca s-o racesti.

Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical, sugereaza sa parchezi masina in asa fel incat sa nu fie cu fata la soare: „Nu este nimic mai neplacut decat sa intri intr-un vehicul si sa te asezi pe scaunele din piele neagra care au fost expuse direct la razele soarelui pret de cateva ore. Asigura-te ca masina este pozitionata in asa fel incat soarele bate din spate pana in momentul in care trebuie sa te sui la volan, astfel incat scaunele si volanul sa nu se incalzeasca prea tare”.

Deschide putin toate ferestrele

Daca pastrezi geamurile laterale deschise cativa centrimetri, chiar si atunci cand masina este parcata afara, direct la soare, temperatura din cabina nu va fi insuportabila.

„Aerul cald urca si se evapora prin geamurile deschise. Mai mult, daca exista chiar si cea mai mica urma de vant, interiorul masinii va fi mult mai racoros decat in cazul in care geamurile ar fi fost lasate complet inchise”, spune Buzelis.

Asigura-te ca aerul conditionat functioneaza la capacitate optima

Inainte sa inceapa vara si temperaturile sa urce vertiginos, este important sa vezi care este starea sistemului de aer conditionat. Daca inca n-ai mers cu masina la service, poate ar fi cazul s-o faci. Un filtru de aer murdar, un termostat defect sau gurile de ventilatie blocate te vor face sa te simti ca si cum ai fi intr-o sauna cand iti conduci masina. Asigura-te ca aparatul de aer conditionat functioneaza asa cum trebuie si ca-ti poate oferi confortul pe care-l meriti.

Nu astepta pana in ultimul minut pentru a remedia eventualele probleme de AC, coada de asteptare la service este mai lunga decat crezi pe timp de vara.

Monitorizeaza presiunea in anvelope

Vremea calda duce la cresterea presiunii in anvelope, fenomen care in cazuri rare poate provoca o explozie. Pentru fiecare crestere de 10°C a temperaturii, presiunea in anvelope creste si ea cu 0,1 bar, chiar si atunci cand masina sta pe loc.

Verifica regulat presiunea in anvelope ca sa fii sigur ca sunt umflate respectand cu strictete recomandarile producatorului. Caldura poate duce si la o uzura prematura, asa ca fii atent la grosimea cauciucului. In caz contrar, risti sa-ti fie afectate manevrabilitatea si franarea masinii, punandu-te in situatii periculoase cand conduci.

„Presiunea crescuta face ca segmentul de mijloc al anvelopei sa se uzeze mai repede decat partile exterioare sau cele laterale. Daca nu inspectezi presiunea la fiecare cateva mii de kilometri, anvelopele se pot uza si prin urmare vor avea o aderenta slaba pe un carosabil umed”, explica expertul auto al carVertical.

Verifica nivelul antigelului/lichidului de racire

Majoritatea motoarelor auto functioneaza optim in intervalul de temperatura cuprins intre 90°C si 105°C. Prin urmare, daca nu este suficient lichid de racire, motorul se poate supraincalzi. Cand afara este extrem de cald, aceste procese sunt accelerate.

Verifica toate furtunele si vezi daca exista fisuri, deoarece ultimul lucru pe care-l vrei intr-o zi fierbinte de vara este sa ai de-a face cu o scurgere de lichid. Daca nivelul lichidului de racire este insuficient, completeaza-l cat mai repede ca sa-ti protejezi motorul.

Foloseste parasolare

Parasolare reflecta lumina soarelui, pastrand interiorul masinii mai racoros. Daca in timpul verii trebuie sa parchezi vehiculul in spatii deschise, parasolare mentin temperatura din interior la un nivel mai scazut. Estimarile spun ca te poti astepta la o reducere de pana la 25% a temperaturii interioare a masinii atunci cand folosesti un parasolar.

Mentine un nivel adecvat al uleiului de motor si a celorlalte lichide 

Caldura reduce vascozitatea uleiului de motor – devine mai subtire si nu lubrifiaza atat de bine piesele autoturismului. Gradul crescut de frecare duce, de asemenea, la un consum mai mare de combustibil. Este important sa schimbi uleiul la timp, altfel vei afecta sanatatea masinii.

Asigura-te ca ai suficient ulei de motor pe tot parcursul verii si verifica toate celelalte lichide ale masinii (de frana, transmisie si servodirectie).

Verifica bateria

In timp ce multi soferi cred ca doar temperaturile scazute afecteaza sanatatea bateriei si vara are un impact mare asupra acesteia. Caldura extrema poate face ca electrolitii bateriei sa se evapore, sa creasca coroziunea si sa provoace sulfatare. Bateriile folosite in tarile cu clima calda au de obicei o durata de viata mai scurta decat cele utilizate in zone cu clima blanda.

Daca nu ai mai verificat starea bateriei de cativa ani de zile, este o idee buna sa o faci acum ca sa nu te trezesti intr-o zi ca nu mai poti sa pornesti masina.

Racoreste-ti masina inainte s-o conduci 

Cand ai intrat intr-o masina incinsa te simti ca si cum mergi printr-un camp de lava. Cel mai bun sfat - nu face asta! Inainte de a porni la drum, deschide toate usile si porneste aerul conditionat, astfel incat masina sa se raceasca. Nu doar ca este neplacut sa conduci intr-o masina fierbinte la interior da-i si riscant, avand in vedere ca poti ameti sau ti se poate face greata.

Cand pornesti la drum, tine geamurile deschise cateva minute ca sa iasa tot aerul cald ramas in interior. Inchide geamurile numai cand sistemul de aer conditionat incepe sa scoata aer rece.

Depui ceva mai mult efort sa-ti intretii masina vara, dar nu atat de mult incat sa-ti dea dureri de cap. Cu ceva planificare si daca faci lucrari mici de rutina regulat, te asiguri ca masina ta va fi in cea mai buna stare pentru a rezista chiar si in zilele fierbinti de vara.

FII TREAZ LA VOLAN!

Va reamintim ca, in aceasta vara, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, cel mai longeviv astfel de demers dedicat educatiei rutiere, continua cu cea de-a 9-a editie. 

In acest context, in cadrul celei de-a IX-a editii a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN!, soferii primesc mai multe sfaturi legat de condusul pe timp de canicula.

Astfel, ca sofer, pe timp de canicula:

  1. Hidrateaza-te. Pe canicula, pierzi mai multa apa prin transpiratie decat de obicei. Ia apa cu tine in masina.
  2. Poarta ochelari de soare. Ai grija sa nu fie prea intunecati, ca sa nu iti afecteze vizibilitatea.
  3. Odihneste-te inainte sa pleci la drum. Caldura creste riscul de somnolenta.
  4. Ia pauze. Coboara din masina si invioreaza-te, ca sa eviti somnolenta provocata de caldura.
  5. Poarta haine racoroase, deschise la culoare, din fibre naturale.
  6. Evita sa pleci la drum sau sa conduci in miezul zilei, cand caldura este mai puternica.
  7. Nu lasa copiii singuri in masina - temperatura din masina oprita poate ajunge la nivelul critice in doar cateva minute.
  8. Nu lasa animalele de companie in masina - chiar si cu geamurile deschise.
  9. Fii calm la volan. Pe canicula, tu, dar si ceilalti participati la trafic sunteti mai irascibili din cauza caldurii.
  10. Ia in trusa de urgenta din masina si o crema SPF.
  11. Ai grija sa ai telefonul incarcat - ca sa poti chema ajutor in cazul in care trebuie sa opresti din cauza unei probleme tehnice.

Mai multe sfaturi, pe pagina de Facebook a proiectului si pe treazlavolan.ro. Demersul "FII TREAZ LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor.