1asig.ro
1asig.ro
Cum iti tii casa in siguranta de ...

Cum iti tii casa in siguranta de Paste?

5 min. / 1.540 cuvinte
Revederile cu cei dragi, traditiile din aceasta perioada si cele cateva zile libere de relaxare sunt doar cateva dintre elementele care transforma Sarbatorile Pascale in prilej de bucurie. In aceasta perioada, insa, riscurile care ameninta locuintele romanilor - cu precadere cel de incendiu si cel de spargere a locuintei - pot atinge valori mai mari decat in mod obisnuit.

PROMO


Incendiile - un risc potential de Paste

Traditiile privind Lumina luata de Paste pot creste riscul unui incendiu de locuinta. Pentru prevenirea unor evenimente nedorite pe timpul Sarbatorilor Pascale, recomandarile IGSU - Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta includ:
  • La intoarcerea la domiciliu de la slujba de Paste, nu lasati lumanari aprinse nesupravegheate sau in apropierea materialelor usor combustibile ori in locuri unde pot ajunge copiii si le-ar putea rasturna;
  • Stingeti lumanarile inainte de a merge la culcare, intrucat exista riscul ca acestea sa provoace un incendiu;
  • Copiii nu trebuie lasati singuri in casa, nesupravegheati ori avand la indemana chibrituri, lumanari, brichete.
Incendiile reprezinta un risc important pentru locuintele din Romania. In 2020 s-au inregistrat, la nivel national, 33.883 de incendii, 6.775 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (20% din numarul total de incendii).

Conform unui sondaj de opinie realizat de catre IRES, la solicitarea UNSAR, 6 din 10 romani sunt ingrijorati de incendiile care le pot afecta locuintele. Astfel ca, 59% dintre romani declara ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult, inclusiv in privinta propriilor locuinte. Alte riscuri de care se tem romanii sunt cutremurul (54%), furtuna si vijelia (40%), furtul (31%), inundatiile (28%), explozia (24%) si alunecarile de teren (16%), potrivit aceleiasi cercetari sociologice.

Furturile din locuinta - un risc crescut in perioada de sarbatori

Avand in vedere ca multi romani decid sa petreaca zilele libere de Paste intr-o destinatie de vacanta sau in vizita la rudele din alta localitate, un alt risc crescut in aceasta perioada este reprezentat de furturile din locuinte.

Pentru a reduce pe cat posibil acest risc, se recomanda:
  • Nu publicati pe retelele sociale intentia de a pleca in vacanta, cu atat mai putin videoclipuri care ar putea afisa detalii despre locuinta sau despre faptul ca sunteti plecati;
  • Rugati-i pe vecini sa va ridice corespondenta, astfel incat sa nu se acumuleze si faceti sa para ca nu este nimeni acasa.
  • Folositi un program special pentru a aprinde luminile la anumite ore, cum ar fi seara;
  • Inchideti usile si geamurile in mod corespunzator si daca puteti, puneti bare sau jaluzele de protectie la geamuri;
  • Nu lasati haine pe sarma la uscat;
  • Daca este posibil, instalati o alarma anti-efractie.
Numarul infractiunilor de furturi din locuinte se afla, in ultimii ani, pe un trend descrescator in Romania, arata datele Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) analizate de 1asig.ro, iar aceasta tendinta s-a mentinut si anul trecut. Insa, chiar daca tendinta este una in scadere, vorbim, in continuare, de o medie de 49 de locuinte sparte de hoti in fiecare zi a anului precedent.

Luna Asigurarilor de Locuinte - o campanie care aminteste, anual, romanilor de importanta protejarii casei lor

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta se desfasoara, anual, campania nationala de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte".

In cadrul acesteia, romanii afla ca, pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care acestia ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren). De asemenea, pentru companiile care pot fi afectate de incendii, exista posibilitatea incheierii unei asigurari de tip property.

Riscul de furt din locuinte este acoperit prin asigurarea facultativa a locuintei, care trebuie incheiata impreuna cu asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD).

1.336 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO