1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cum iti dezvolti cunostintele ...

Cum iti dezvolti cunostintele financiare? 7 sfaturi utile

Exista multiple cercetari care demonstreaza importanta educatiei financiare pentru bunastarea individuala. Cu toate acestea, ea nu reprezinta intotdeauna o prioritate, iar situatia din tara noastra nu este extraordinara: mai multe studii din ultimii ani indicau faptul ca Romania se afla pe ultimul loc in Europa la educatia financiara, cu un nivel de 21%, mult sub media de 52%.

Insa, disponibilitate pentru invatare exista, iar un prim pas poate fi facut oricand. 9 din 10 romani declara ca ar dori sa isi imbunatateasca nivelul cunostintelor financiare, arata un sondaj desfasurat, la finalul anului trecut, de catre APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. Acelasi sondaj releva ca 4 romani din 10 ar fi dispusi sa aloce timp de cateva ori pe saptamana educatiei financiare, iar 2 din 10 ar fi dispusi sa aloce zilnic timp acestui aspect.

11 aprilie este Ziua Educatiei Financiare in Romania si, cu acest prilej, APPA a pregatit o serie de sfaturi pentru toti cei care doresc sa isi dezvolte nivelul de cunostinte financiare, atat in ceea ce priveste asigurarile, cat si toate celelalte instrumente financiare de care au nevoie in viata de zi cu zi.

 1. Aloca un timp dedicat imbunatatirii cunostintelor financiare
  La fel ca pentru orice alta activitate de invatare, este necesar un moment special pe care sa il dedici acestei activitati. Aloca un interval regulat - cel putin 5 - 10 minute, de cateva ori pe saptamana -, in care sa iti propui sa te informezi despre un anumit subiect financiar de interes. Noteaza acest interval si in agenda zilnica, ca sa iti fie mai usor. 
  De exemplu, daca vrei sa afli mai multe despre asigurari, pe totuldespreasigurari.ro gasesti informatii despre cele mai importante tipuri de polite de care ai putea avea nevoie, in sectiuni pe care le poti parcurge in maximum 5 minute.
 2. Alege surse de informare de incredere, cu limbaj accesibil
  Exista multa informatie in jur - important este doar sa iti alegi cele mai bune surse si, mai important, `forma' in care vrei sa le accesezi. Ai la dispozitie carti financiare, podcast-uri, conturi pe retele sociale, website-uri sau chiar cursuri online.
  De exemplu, pe generatiaindependenta.ro ai acces la mai multe articole de blog, dar si la o serie de podcast-uri. De asemenea, proiectul scoaladebani.ro include mai multe resurse ce iti pot fi utile, iar in fiecare saptamana organizeaza un curs online gratuit pe teme de educatie financiara. Iancu GUDA, pe care il poti urmari pe Facebook sau pe pagina personala, ofera multiple sfaturi din domeniul financiar.
  Daca vrei sa afli mai multe despre asigurari si preferi retelele sociale, paginile de Facebook totuldespreasigurari.ro si Asigura-te sunt doua surse utile, unde gasesti si alte tipuri de sfaturi utile, inclusiv ce sa faci pentru un stil de viata mai sanatos, cum sa reciclezi sau cum sa reactionezi in cazul unui dezastru. 
  Daca preferi sa citesti in limba engleza, gasesti aici o lista cu recomandari de carti financiare, iar aici, cateva recomandari de podcast-uri. De asemenea, Khan Academy ofera un curs financiar aici, iar aici gasesti o lista de cursuri online gratuite.
 3. Aprofundeaza cunostintele
  Nu sari imediat de la un subiect, la altul, ci incearca sa aprofundezi putin cunostintele despre toate subiectele financiare de care esti interesat(a). Aloca astazi 5 minute ca sa intelegi definitia unui anumit instrument financiar, iar maine afla cum functioneaza sau cauta cateva exemple concrete.
 4. Aplica ce ai invatat
  Teoria este esentiala, insa nu este singura importanta. Nu te limita doar la a invata mai multe despre diversele instrumente financiare, ci si foloseste-te de ele. De exemplu, daca incerci sa afli cum poti economisi mai multi bani intr-o luna, aplica sfaturile in luna urmatoare.
 5. Incepe sa iti urmaresti bugetul personal
  Un prim pas pentru un mai bun control financiar este sa iti urmaresti bugetul si cheltuielile lunare. In acest fel, ai o imagine mai buna asupra modului in care sunt distribuiti banii tai, dar si cum poti economisi mai mult sau reorienta o parte din sume pe lucrurile cu adevarat importante pentru tine.
 6. Foloseste aplicatii si instrumente care sa te ajute 
  Desi nu recomandam neaparat instalarea multiplelor aplicatii financiare, exista instrumente financiare simple care te pot ajuta in demersurile tale. Gasesti o lista de recomandari aici. Chiar si aplicatiile mobile dezvoltate astazi de bancile din Romania au diverse tool-uri pe care le poti utiliza. Fii intotdeauna atent(a) la ce aplicatii instalezi pe telefon, in special daca acestea solicita datele tale bancare.
 7. Vorbeste cu un expert financiar - Uneori, poate nu gasesti raspunsul la anumite intrebari financiare, astfel ca ai nevoie de un consultant la care poti apela direct. In functie de problema financiara, e bine sa ai un expert pe care sa te poti baza. Un broker de incredere, de exemplu, iti poate oferi cele mai bune solutii de asigurare si, mai mult decat atat, te poate sprijini in cazul in care ai avut o dauna.

 

 

 

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Educatia Financiara, o preocupare permanenta pentru industria de asigurari