1asig.ro
1asig.ro

Cum au evoluat companiile din Top 500 ECE pe durata pandemiei? Romania, pe locul 4 in regiune

5 min. / 1.540 cuvinte

Al 13-lea studiu Top 500 ECE face o analiza a activitatii economice a regiunii pentru anul 2020 si traseaza principalele tendinte regionale. Mai mult, studiul descrie situatia celor mai mari 500 de companii din ECE dupa cifra de afaceri. Aceasta editie descrie provocarile curente in contextul pandemiei de Covid-19, precum si modul in care companiile s-au adaptat la aceasta noua situatie.

Jaroslaw JAWORSKI, CEO, COFACE Europa Centrala si de Est, explica "economiile ECE s-au adaptat la mediul pandemic, dar situatia pozitiva este contestata de perspectiva globala si europeana. Cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrala si de Est s-au confruntat cu o scadere a veniturilor si o scadere si mai accentuata a profiturilor in 2020."

Cifra de afaceri din Top 500 companii a scazut cu 3,3%, pana la 667 de miliarde de euro. Cifra de afaceri medie s-a contractat la 1.333 de milioane de euro fata de 1.378 de milioane de euro in 2019, ceea ce arata impactul pe care pandemia l-a avut asupra regiunii, dar si rezilienta si potentialul de crestere.

Romania, pe locul 4 in regiunea ECE?

Polonia ocupa, din nou, primul loc pe podium la ambele categorii - dupa numar companii (32,2% din totalul companiilor) dar si in clasamentul tarilor. Chiar daca pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente in top, cu 2 mai putin decat anul trecut), afacerile din Polonia sunt cele mai mari din regiune, cu o cifra de afaceri medie de 1,6 miliarde de euro. Mai mult, veniturile agregate au scazut cu 0,1%, ajungand la 258,2 miliarde de euro in 2020, in timp ce profitul net a scazut cu 20,6%. Polonia este tara cea mai diversificata din punct de vedere economic din regiunea ECE, cel mai mare sector fiind minerale, chimicale, petrol, plastice si farmaceutice (cu o cifra de afaceri de 21,6%), reprezentand 16,8% din numarul total de companii.

Locul al doilea este ocupat de Cehia cu 15,4% din totalul companiilor din regiune, respectiv 77 de companii cu o cifra de afaceri agregata de 102 miliarde de euro. Sectorul auto si transporturi este cel mai mare sector din aceasta tara, cu o cifra de afaceri agregata de 35,5 miliarde de euro (reprezentand 34,8% din total cifra de afaceri) si 24,7% din numarul total de companii.

Locul trei este ocupat de Ungaria care detine 68 de companii in top (cu 5 mai putine decat anul trecut), respectiv 13,6% din total companii. Cifra de afaceri a companiilor maghiare a scazut usor cu 1,1%, insa pierderea profitului net a ajuns la 49,6%. Sectorul de varf este reprezentat de afacerile din domeniul auto si transporturi, care domina piata atat ca cifra de afaceri (22,7%), cat si dupa numarul de companii (23,5%). Primele 3 tari gazduiesc 61,2% din totalul companiilor din clasament.

Romania se afla pe locul 4, cu 56 de companii, cu 2 mai putin decat anul trecut. Dintre acestea, 30 companii au avansat in top, 20 au scazut, 2 au stagnat, iar 4 sunt nou intrate in top, conform datelor prezentate de Eugen ANICESCU, Country Manager, Coface Romania.

"Romania in continuare actioneaza sub potential. Discutam despre asta in fiecare an. Practic, vedem ca Romania, desi are al treilea PIB din regiune, chiar cat de curand al doilea PIB din regiune ca si valoare absoluta, ar trebui sa depaseasca Cehia. Totusi, suntem pe locul 4 ca si companii care acced topul si o sa vedem fara nicio companie in top 20. Anul trecut, aveam o companie in top 20; in top nu mai avem nicio companie, nici macar in top 20, desi ca a patra tara si ca dimensiune si ca populatie ar fi trebuit sa fim reprezentati in top 10", a spus Eugen ANICESCU.

Conform acestuia, Romania ar trebui sa fie pe locul 2 si spre acest obiectiv ar trebui sa tinda pe termen mediu si lung.

Cifra de afaceri a companiilor romanesti a fost de 63,4 miliarde de euro, iar ratingul Coface de 7, peste media din ECE. Managerul COFACE Romania a precizat ca acesta se datoreaza faptului ca Romania are companii extrem de solide in top 500.

Cifra de afaceri a companiilor romanesti din top a scazut cu 5,3%, insa profitul net a crescut cu 2,7%. Din companiile prezente in top, 43% au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri, in timp ce 53% au inregistrat o crestere a acesteia.

Top 3 sectoare reprezentate de companiile din Romania:

  • Comert nespecializat
  • Produse minerale, produse chimice, petrol, plastic, sticla si produse farmaceutice
  • Auto si transporturi

Potrivit COFACE, comertul nespecializat genereaza 23,1% din cifra de afaceri, celelalte doua sectoare generand cate 19%.

Numarul de angajati raportat de companiile romanesti prezente in top este de 196.185.

In 2020, 2,4% din totalul fortei de munca din Romania lucra pentru companiile prezente in top.

Cele mai mari trei sectoare genereaza aproape 54% din veniturile totale

Cele mai mari trei sectoare, cunoscute din editiile precedente ale clasamentului, sunt in continuare lideri si genereaza aproape 54% din veniturile totale. In acest an, primul loc este ocupat de sectorul minerale, chimicale, petrol, plastice si farmaceutice, care a fost in mod traditional cel mai mare in Top 500 ECE de-a lungul timpului. In ciuda scaderii cifrei de afaceri, a devenit cel mai mare sector, cu un venit agregat de 133,9 miliarde de euro in 2020 si 89 de companii (17,8%) in top. Cu toate acestea, sectorul a inregistrat cea mai mare scadere a numarului de afaceri, -8 companii intr-un singur an. Companiile din acest sector au inregistrat o scadere mai mica a veniturilor de -16,6%, comparativ cu scaderea profitului net de -60,6%.

Sectorul auto si transporturi se afla pe locul doi cu 84 de companii (16,8%, cu 5 mai putine decat la editia anterioara). Veniturile acestor companii au scazut (-9,7%), in timp ce profitul net a scazut si mai puternic (-61,3%). Din cauza restrictiilor Covid-19 si, in special, a penuriei de semiconductori, vanzarea de vehicule noi a scazut cu 13,8% la nivel mondial, respectiv cu 20,2% in Europa. Totusi, sectorul auto ramane competitiv in regiunea ECE si se afla deja intr-o pozitie buna datorita investitiilor din anii precedenti. Pe locul trei se situeaza sectorul de comert nespecializat, reprezentat de 70 de companii (cu 3 mai putine decat in anul precedent). Polonia, cea mai mare piata de consum din regiunea ECE, detine cea mai mare cota (35,7%) si, de asemenea, cei mai mari jucatori: retailerii Jeronimo Martins Polska si Eurocash.

Potrivit lui Jaroslaw Jaworski, CEO Coface Europa Centrala si de Est, "cresterea in ECE a fost sustinuta de consumul gospodariilor, care a inceput sa revina in a doua jumatate a anului 2020 pe fondul situatiei mai bune a pietei muncii. Cresterea salariilor si deficitul de forta de munca au revenit prompt, exercitand presiune asupra marjelor. Astfel, cifra de afaceri a celor mai mari companii din industrie a crescut la 102 miliarde de euro (+9,6%; cea mai mare crestere dintre toate sectoarele), in timp ce companiile au reusit sa inregistreze si profituri nete mai mari, desi relativ modeste (+2,7%)."

Doi nou-intrati in top 10

Primele trei companii din clasamentul Top 500 ECE sunt cunoscute din editiile anterioare. PKN Orlen ramane neinvins pe primul loc, cu toate acestea, cifra de afaceri a scazut cu 23% in 2020, dupa o crestere de 1% in 2019. Cehia Skoda Auto ocupa locul 2, iar datorita cresterii cifrei de afaceri, iar Jeronimo Martins a urcat pe locul trei. Majoritatea companiilor din top 10 au inregistrat o cifra de afaceri mai mica in anul de criza 2020 comparativ cu anul precedent. Doar doua companii (Jeronimo Martins si PGE) au inregistrat venituri mai mari cu 10%, respectiv 22%.

Polonezii de la Also (angrosisti de calculatoare, electronice si software) s-au clasat pe locul 124, urcand 345 de locuri, datorita unei cresteri a cifrei de afaceri de 194%. Compania maghiara Apcom de pe locul 270) a urcat cu 204 locuri, iar Amazon Fulfillment (locul 250), operand noua depozite Amazon in Polonia, a generat venituri cu 64% mai mari fata de anul anterior urcand astfel 228 de pozitii in clasament. Cele mai mari companii au fost angajatori foarte importanti in regiune. Desi impactul pandemiei a adus o relaxare pe piata muncii, aceasta s-a dovedit a fi temporara. Inca o data se dovedeste dificil sa angajezi personal calificat in regiunea ECE. "Numarul total de personal a scazut usor cu 1,0% in 2020", a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface ECE.

 

331 accesari