1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cum arata noua bancnota de 20 de lei (Foto & Video)

Banca Nationala a Romaniei a lansat, vineri - 26 noiembrie, bancnota de 20 de lei cu imaginea Ecaterinei Teodororiu. Ea va intra in circulatie pe 1 decembrie 2021, fiind prima bancnota cu putere circulatorie pe care este prezenta o personalitate feminina.

In conferinta de presa sustinuta de Guvernatorul BNR, Mugur ISARESCU, a fost prezentata noua bancnota de 20 de lei.

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm (intre cele ale bancnotelor de 10 lei si 50 lei) si culoare predominant verde oliv.

Potrivit lui Mugur ISARESCU, obiectivele marcate prin punerea in circulatie a bancnotei de 20 lei sunt:

- Prima bancnota romaneasca de circulatie care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria noastra.

- Reluarea unei traditii in istoria bancnotelor romanesti.

- Completarea seriei de bancnote aflate in circulatie cu o valoare nominala de 20 lei. Se definitiveaza astfel convergenta cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoarea nominala de 20 lei fiind singura care nu se regasea printre cele romanesti.

Guvernatorul a explicat ca alegerea Ecaterinei Teodororiu a avut la baza trei motive: Este prima femeie ofiter din armata romana; Intruchipeaza, prin destinul sau exemplar, puterea si sacrificiul de care femeile au dat si continua sa dea dovada in societatea noastra; Se raspunde astfel interesului public care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii in promovarea si consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca.

In ceea ce priveste grafica bancnotei, Aversul contine: portretul Ecaterinei Teodoroiu; element floral caracteristic bancnotelor romanesti: un buchet de branduse; insigna Asociatiei Cercetasii Romaniei; o stilizare a insemnului de arma al infanteriei; stema Romaniei; denumirea si sigla bancii centrale; valoarea nominala; semnaturile guvernatorului si casierului central; data punerii in circulatie: "1 decembrie 2021.

Iar Reversul contine urmatoarele elemente: Victoria inaripata de pe varianta romaneasca a Medaliei Victoriei, emisa de tarile invingatoare dupa Primul Razboi Mondial; Mausoleul de la Marasesti; o floare de crin simbolul cercetasiei; valoarea nominala; denumirea si sigla bancii centrale; textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR; seria si numarul bancnotei.

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar.

Punerea in circulatie a bancnotei cu valoarea nominala de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul BNR.