Inundatiile din ultimele saptamani atrag din nou atentia asupra efectelor devastatoare ale fenomenelor meteo. Si, ca de obicei, vorbim de ideea de protectie in conditiile in care majoritatea caselor afectate nu au nici macar asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD). De exemplu, gradul de acoperire in asigurare este de doar 14,44% in Salaj, 14,12% in Maramures, 14,68% in Bihor si de 21,78% in Prahova.
Ca in fiecare an, Guvernul ofera ajutoare banesti celor afectati de inundatii, chiar daca legislatia actuala prevede ca proprietarii care nu detin polite obligatorii de locuinte nu beneficiaza de ajutoare de stat. Astfel, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a anuntat ajutoare de urgenta de pana la 5 milioane lei pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor afectate de inundatii in cursul anului 2019. Sumele alocate sunt cuprinse intre 1.500 lei si 5.000 lei pe familie, in functie de cat de grav au fost afectate bunurile de folosinta indelungata si daca au existat pierderi de vieti omenesti.
Insa, ministerul nu a mentionat ce include aceasta categorie de "bunuri de folosinta indelungata". In prima instanta te gandesti la locuinta - pentru ca este primordiala in viata oamenilor. Dar, in acelasi timp, te duce cu gandul si la masina, dar si la alte bunuri din locuinta, precum mobila, electronice si electrocasnice etc.
Pe de alta parte, conform legislatiei, proprietarii care nu isi asigura locuintele nu ar trebui sa beneficieze de ajutor din partea statului. Articolul 26 din Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor spune: "Persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, in conditiile prezentei legi nu beneficiaza, in cazul producerii unuia din dezastrele naturale care fac obiectul prezentei legi, de nici un fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local, pentru prejudiciile produse locuintelor".
Asadar, nu ar fi mai bine ca proprietarii de locuinte sa nu mai astepte ajutorul de la stat, care de cele mai multe ori este "simbolic" si nu acopera in totalitate pagubele, si sa isi asigure locuinte impotriva dezastrelor naturale printr-o asigurare obligatorie PAD, la care sa adauge si una facultativa pentru a acopri intreaga valoare a locuintei?
In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele circa 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. La sfarsitul lunii aprilie 2019 erau active la nivel national peste 1,7 milioane de polite PAD. Numarul asigurarilor facultative este si mai mic.
Politele PAD acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren si costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).
PS:
Presedintele Klaus IOHANNIS sustine ca este nevoie de elaborarea unor strategii pentru prevenirea efectelor fenomenelor meteo extreme. Ar putea fi promovarea asigurarilor de locuinte parte a acestei strategii?
Cu sau fara ajutor?
Din aceeasi categorie
Cele mai citite