1asig.ro
1asig.ro

Croatia: Primele brute subscrise in piata de asigurari ar putea scadea, pana la finele anului, cu 4,4% y-o-y

5 min. / 1.540 cuvinte
Ilijana JELEC - Member of the Management Board, the Croatian Financial Services Supervisory Agency (HANFA) -, a declarat ca primele brute subscrise in piata croata de asigurari ar putea scadea, la finele anului 2020, cu 4,4% y-o-y, noteaza xprimm.com.

PROMO


In timpul conferintei "New Challenges" - organizata online, in perioada 17-18 septembrie 2020, de HAD (the Croatian Actuarial Society) -, Ilijana JELEC a sustinut un discurs introductiv referitor la scaderea PIB - care a fost de 15,1% in cel de-al doilea trimestru si, totodata, reprezinta cel mai mare declin trimestrial de la independenta Croatiei, cu impact asupra scaderii primelor de asigurare.

Reprezentantul HANFA a subliniat ca, la sfarsitul acestui an, este de asteptat o scadere anuala de 8,1% a PIB, in timp ce reducerea PBS va fi de 4,4%, cea mai mare pondere venind dintr-o reducere a primelor subscrise pe segmentul de asigurari de viata.

In ceea ce priveste pozitia de solvabilitate, Ilijana JELEC a subliniat ca piata asigurarilor este stabila si ca, in ciuda circumstantelor extraordinare actuale, capitalizarea companiilor de asigurari este adecvata.

Referindu-se la cutremurul din Zagreb, aceasta a precizat ca, in primele 7 luni ale anului in curs, primele brute subscrise pentru asigurarile impotriva cutremurelor au crescut cu 26,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, daunele achitate crescand la randul lor, cu o crestere semnificativa in aprilie, la scurt timp dupa cutremur.

De asemenea, Ilijana JELEC a mai subliniat ca, printre noile provocari cu care se confrunta industria, sunt si auditul de solvabilitate si standardul IFRS 17. O evaluare a impactului introducerii monedei euro (care e asteptata pentru 2023) asupra solvabilitatii companiilor de asigurari este in curs de desfasurare.

Alaturi de Ilijana JELEC, un discurs introductiv a fost sustinut si de Lidija Pecigos VISNIJC - President, HAD -, care a subliniat ca respectiva conferinta reuneste actuarii in fiecare an, alaturi de alti experti interni si externi din domeniul asigurarilor, precum si de oameni de stiinta. Conferinta a avut loc sub egida Ministerului Finantelor si al Autoritatii croate de Supraveghere a Serviciilor Financiare, partenerii conferintei fiind Camera croata de Comert si Biroul Croat de Asigurari.

254 accesari