1asig.ro
1asig.ro

Croatia: Pierderile asigurate in urma cutremurului din Zagreb ar putea ajunge pana la 63 de milioane de euro

5 min. / 1.540 cuvinte
Cutremurul cu magnitudinea 5,5, care a zguduit Zagreb in data de 22 martie 2020, s-a concretizat pentru asiguratorii croati in 6.255 de dosare de dauna solutionate pana in prezent, in valoare de 25,73 milioane de euro, arata xprimm.com. Cu toate acestea, e de asteptat ca nota finala de plata pentru asiguratorii croati sa ajunga la 55 - 63 de milioane de euro.

PROMO


Pentru intregul an 2020, compensatia medie achitata se ridica la 4.130 de euro, cu o prima anuala medie de 115 euro. In anii precedenti, primele totale subscrise de asiguratorii croati pentru riscul de cutremur au fost de aproximativ 10,6 milioane de euro. In 2020, asiguratorii se asteapta ca acest nivel sa creasca pana la 14,6 milioane de euro, in timp ce numarul de polite care acopera riscul de cutremur este asteptat si el sa creasca de la aproximativ 107.300 in 2019, la peste 138.500 in 2020.

De asemenea, de remarcat este si faptul ca, potrivit datelor furnizate de HUO, valoarea medie a daunei a crescut de la aproximativ 1.815 euro in 2019, la 4.130 de euro, in timp ce prima medie a crescut doar de la aproximativ 106 euro, la 115 euro. Datele sugereaza ca pagubele inregistrate de cladiri dupa cutremur sunt mai grave decat cele cauzate de obicei de fenomene meteo extreme.

Totodata, datele subliniaza si ca exista un grad foarte scazut de penetrare a asigurarilor impotriva riscului de cutremur. In opinia xprimm.com, mai putin de 10% din locuintele croate sunt protejate financiar impotriva riscului de cutremur, desi exista regiuni vaste, precum Zagreb, Rijeka, Zagora Dalmatia si sudul Dalmatiei, care sunt deosebit de expuse la riscul de cutremur. Astfel, pierderile asigurate reprezinta doar o fractiune din pierderile economice totale de aproape 5,56 miliarde de euro anuntate de guvernul croat.

Reprezentantii industriei de asigurari au salutat in unanimitate legea privind reconstructia cladirilor - "Law on Reconstruction of Earthquake Damaged Buildings in the City of Zagreb, Krapina - Zagorje County and Zagreb County" -, deoarece, in opinia lor, solutia legala adoptata transmite un mesaj corect si clar cetatenilor si persoanelor asigurate, intrucat cetatenii care au avut o acoperire adecvata prin asigurare vor resimti o povara financiara redusa in timpul reconstructiei.287 accesari