1asig.ro
1asig.ro

Croatia Osiguranje a achitat daune de 26 mil. euro dupa cutremurele care au zguduit Croatia in 2020

5 min. / 1.540 cuvinte
Croatia Osiguranje a achitat daune de aproximativ 195 de milioane HRK (26 de milioane de euro) pentru pierderile provocate de cele doua cutremure care au zguduit Croatia in 2020, in timp ce, la nivel de piata, pierderile totale asigurate de pe urma celor doua evenimente se pot ridica la aproximativ 600 de milioane HRK, arata xprimm.com, citandu-l pe Davor TOMASKOVIC - CEO, Croatia Osiguranje.

PROMO


Acesta a mai precizat ca statisticile includ impactul total al ambelor cutremure, deoarece cheltuielile cu daunele sunt exprimate in functie de data evenimentului, indiferent de momentul in care platile au fost efectuate.

Davor TOMASKOVIC a mai subliniat ca, potrivit estimarilor Croatia Osiguranje, "rata de crestere pentru asigurarea impotriva riscului de cutremur a fost, in 2020, cu 30% mai mare comparativ cu 2019". Cu toate acestea, tendinta ar putea fi semnificativ mai puternica daca statul si-ar schimba abordarea si ar ajuta cetatenii sa faca fata pierderilor provocate de pericolele naturale. In prezent, "statul stabileste fonduri, aloca bani si se ocupa de reconstructie, in timp ce ar fi mult mai eficienta o asigurare impotriva dezastrelor naturale la nivel property, asa cum este obligatoriu in domeniul auto, astfel incat costurile de reconstructie sa fie suportate de asiguratori, iar acestia sa fie finantati din primele subscrise in anii fara cutremure", a explicat acesta. De fapt, in urma cutremurelor din 2020, eficienta destul de scazuta a ajutorului de stat a fost vizibila, multi dintre cei afectati de cutremur aflandu-se inca intr-o stare precara.

CEO-ul Croatia Osiguranje a mai precizat ca, avand in vedere ca ultimul cutremur puternic din Croatia a avut loc in urma cu aproximativ 140 de ani, atat asiguratorii, cat si consumatorii au acordat o atentie mai mica asigurarilor impotriva cutremurelor. "Astfel, de exemplu, o fransiza care denota cota unui client in acoperirea pierderilor nu este cunoscuta de unii clienti, desi, pe fondul fransizei, au avut, ani la randul, o reducere a primei de asigurare." Recunoscand ca, in parte, si asiguratorii sunt vinovati de faptul ca nu explica in mod corespunzator, Croatia Osiguranje a decis sa "acopere in totalitate daunele aduse tuturor masinilor, desi majoritatea nu avea asigurare impotriva cutremurului, si a redus deductibilitatea la nivel property, acolo unde a fost justificata, si, astfel, a acoperit daune in valoare de peste 15 milioane HRK in afara acoperirii."

3.156 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO