1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cristian ROSU, ASF: Piata de ...

Cristian ROSU, ASF: Piata de asigurari ar putea depasi 3 miliarde de euro in acest an

Piata asigurarilor din Romania ar putea depasi la finele acestui an, pentru prima data, nivelul de 3 miliarde de euro, a declarat Cristian ROSU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari - Reasigurari, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In 2021, piata de asigurari a insumat 14,24 miliarde de lei (circa 2,86 miliarde de euro).

"Anul 2022 a adus schimbari importante in structura vanzarilor de asigurari. [catre asiguratori] Cifrele pe care le raportati la ASF imi arata ca majoritatea dintre dumneavoastra ati ajuns la concluzia ca piata RCA este o piata in care puteti sa fiti jucatori. Cred ca ati dat dovada de maturitate cand, in ciuda situatiei speciale de dupa retragerea licentei CITY Insurance, ati ales sa fiti in piata", a declarat Cristian ROSU, in cadrul FIAR 2022 - Forumul International Asigurari-Reasigurari.

Conform acestuia, in primul trimestru din 2022, primele brute subscrise pe segmentul RCA au ajuns la aproape 2,5 miliarde de lei, cu 122% peste T1 2021.

"Pe RCA avem 3 companii cu cote de piata formate din doua cifre si inca 4 care inregistreaza cote intre 6 - 10% din PBS. Este un tablou cum nu am mai vazut de multa vreme, care arata ca exista concurenta reala", a precizat acesta.

"ASF a aratat ca este deschis la propunerile pietei si cred ca doar prin dialog permanent si prin respectarea legilor si normelor putem mentine indicatorii asa cum sunt acum, fara sa fie nevoie de alte tipuri de interventii. La ASF nu uitam de componenta de control si cred ca acest lucru se vede nu doar in numarul si rezultatele actiunilor de control, dar si in scaderea semnificativa a volumului de petitii pe care pe primim de la pagubiti. Atunci cand am considerat ca o masura este buna pentru consumatori si pentru piata v-am sprijinit. Amintesc aici doar de avizarea modificarilor propuse de BAAR pentru repartizarea asiguratilor cu risc ridicat. Consider ca impartirea in mod egal a riscurilor este cea mai buna formula, mai ales intr-o perioada in care au venit spre asigurare cateva sute de mii de clienti ai City Insurance ale caror polite au incetat de drept, conform prevederilor legale. Evitam prin noua reglementare aglomerarea anumitor firme de asigurare cu riscuri pe care nu le anticipau si care le-ar putea destabiliza", a afirmat Cristian ROSU.

Vicepresedintele ASF a aratat precizat ca piata asigurarilor de viata a crescut cu 18% in 2021, iar lucrurile arata bine si in prima parte a lui 2022.

"Asigurarile de sanatate si-au continuat cresterea si in prima parte a acestui an, intr-un ritm bun. Piata a ajuns la prime brute subscrise de peste 184 de milioane de lei, in T1 2022, cu peste 22% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Idemnizatiile brute platite au crescut ceva mai rapid, cu 24%, la aproape 80 de milioane de lei", a spus Cristian ROSU.

"Suntem inca departe de potential in ceea ce priveste asigurarile de locuinta, iar din acest punct de vedere ar ajuta foarte mult sa fie adoptate schimbarile aflate pe flux legislativ, in ceea ce priveste functionarea PAID", a adaugat el.

"Un alt subiect la care as dori sa ma refer este cel al asigurarilor agricole. Mai ales in conditiile razboiului din Ucraina, care implica doua tari care impreuna furnizau mai mult de un sfert din nevoia de cereale a Europei, agricultura din Romania are perspective mari de crestere. Din pacate, nu acelasi lucru se intampla si cu oferta de asigurari peste acest domeniu. Din prudenta excesiva, din lipsa de date sau din alte motive, putine companii din Romania ofera produse care sa acopere cu adevarat nevoile fermierilor si este pacat, pentru ca avem pe piata companii cu experienta mare pe acest segment, la nivel international. Personal, cred ca, in timp, o solutie pentru fermieri va fi infiintarea unor societati mutuale de asigurari. Astfel de societati mutuale functioneaza in agricultura din toate partile dezvoltate ale Europei si isi fac foarte bine treaba, iar prezenta lor in piata nu presupune excluderea companiilor clasice de asigurari, ba chiar presupune o coabitare eficienta", a declarat Vicepresedintele ASF.

"Sper sa ne auzim la anul discutand despre o piata care trece, pentru prima data, pragul de 3 miliarde de euro in Prime Brute Subscrise", a incheiat Cristian ROSU.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
FIAR 2022: Conferinta Tendinte in Asigurari - Principalele declaratii!