1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cristian IONESCU: In acest an ...

Cristian IONESCU: In acest an putem asista la o inrautatire a daunalitatii pe segmentul RCA

2022 va fi anul in care industria asigurarilor va resimti unda maxima a efectelor falimentului CITY Insurance, a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Cristian IONESCU, Presedinte, Directorat, ASIROM VIG. El anticipeaza o crestere de doua cifre a subscrierilor RCA, dar si o inrautatire a daunalitatii pe acest segment.

In primele 9 luni ale anului 2021, s-a observat o crestere a ratei combinate a daunei pentru clasa A3 (CASCO) si clasa A10 (RCA si CMR) comparativ cu perioada similara a anului anterior.

La 30 septembrie 2021, rata combinata a daunei pentru clasa A10 - RCA si CMR - a crescut cu aproape 19 puncte procentuale comparativ cu 30 septembrie 2020 pe total piata. Astfel, rata combinata a daunei a fost, in primele 9 luni din 2021, de 131,94%, conform datelor ASF.

Un mini-interviu cu Cristian IONESCU a fost publicat in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2021. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati ca a fost anul 2021 pentru piata de asigurari din Romania si pentru ASIROM?

2021 se arata a fi un an cu rezultate mixte la nivelul industriei asigurarilor. Fara indoiala, evenimentul cel mai relevant se refera la declansarea procedurii de faliment pentru compania care ajunsese sa realizeze cele mai ridicate venituri anuale de pe piata de profil; o situatie extrem de neplacuta, anticipata, insa, de majoritatea celor din interiorul sistemului. In acelasi timp, statisticile preliminare anuntate de autoritatea de supraveghere, respectiv de catre asiguratori, individual, indica o piata in crestere sub aspectul veniturilor realizate, dar cu o profitabilitate tehnica mai inrautatita.

In anul 2021, segmentul asigurarilor generale va depasi, pentru prima data, nivelul de 10 miliarde de lei venituri anuale din prime, aproape toate clasele de asigurari avand o contributie mai mare sau mai mica la sustinerea acestei tendinte. In schimb, statisticile ce evidentiaza realizarile tehnice preliminare atrag mai mult atentia, indicand o deteriorare substantiala a profitabilitatii, in special pe clasele de asigurari auto - care genereaza mai mult de 70% din subscrierile de asigurari generale, avand, prin urmare, o influenta mai mult decat relevanta asupra rezultatelor tehnice inregistrate de asiguratori.

Cresterea, intr-un singur an, cu procente formate din 2 cifre a daunalitatii auto este, cu adevarat, ingrijoratoare. Vedem, astfel, o inrautatire a ratei daunei auto nu doar fata de anul trecut - un an atipic, cu nivelul mobilitatii redus semnificativ de efectele pandemiei - ci fata de anii anteriori. Rata daunei a ajuns la nivelurile cele mai ridicate atat pentru asigurarile CASCO (peste 88%), cat si pentru clasa asigurarilor obligatorii RCA (peste 109%!), la nivelul agregat al pietei aferent perioadei ianuarie-iunie 2021.

In privinta ASIROM, rezultatele sunt, intr-o anumita masura, aliniate cu ceea ce arata piata, la nivel agregat. Am inregistrat venituri din prime brute subscrise in crestere pe toate clasele de asigurari importante, incepand cu linia CASCO si terminand cu segmentul de asigurari de viata. Pe clasa de asigurari obligatorii RCA, incepem sa resimtim din ce in ce mai puternic fenomenul de redistribuire a clientilor ca urmare a declansarii falimentului pentru liderul acestui segment. Ritmul de crestere al numarului de clienti RCA este din ce in ce mai accentuat, in timp ce activitatea noastra pe acest segment ramane neprofitabila.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piata si clienti si care ar fi solutiile pentru limitarea lor?

In mod cert, chiar daca mai greu de cuantificat, cel mai important efect se refera la proiectia unei perceptii negative extinse asupra ansamblului industriei pe care o resimte publicul din Romania. Sa nu uitam ca este al patrulea faliment major (dupa cel al Grup AS, al ASTRA si al CARPATICA); grav este ca acest faliment - al liderului pietei din perspectiva veniturilor realizate - vine dupa numai 6 ani de la declansarea unui alt faliment, la fel de rasunator, si tot al unui lider de piata de la vremea respectiva - ASTRA Asigurari. Cei mai multi dintre clientii companiilor de asigurari nu s-au asteptat, probabil, ca un astfel de deznodamant sa se repete, intr-un interval atat de scurt de timp.

Trebuie, insa, sa spunem raspicat: acest faliment este rezultatul cat se poate de direct al tarifelor nesustenabile pe care compania astazi falimentara le-a practicat. Speram ca multi dintre cei care acuzau asiguratorii ca au preturi mari la RCA sa inteleaga acum ca diferenta dintre acele preturi dadea proportionalitatea cu riscul de faliment.

Desigur, clientii companiei falimentare, dar si tertii pagubiti de detinatorii de polite RCA emise de respectiva companie, vor fi primii afectati, pentru ca vor trebui sa urmeze proceduri mult mai complexe pentru rezolvarea situatiilor ce tin de riscurile asigurate. La expirarea politelor curente, acestia vor avea, totodata, de-a face cu tarife (in special RCA) crescute, mult mai apropiate de profilul lor de risc real. Cumulat, la nivelul clasei de asigurari obligatorii RCA, acest lucru se va traduce in cresterea primei medii si, in consecinta, a veniturilor (si ponderii) RCA in portofoliile marii majoritati a asiguratorilor ce ofera astfel de polite si a subscrierilor segmentului in ansamblul sau.

Pentru asiguratorii activi pe segmentul auto, cashflow-ul va avea de suferit, in contextul in care recuperarea datoriilor prezente si viitoare aferente politelor emise de compania falimentara vor urma un drum mai anevoios si vor ajunge cu intarziere. Va urma, de asemenea, o perioada de tranzitie de 2-3 ani pentru segmenul asigurarilor obligatorii auto, perioada necesara pentru redistribuirea pe baze sanatoase a clientilor, inclusiv sub aspectul revizuirii profilelor de risc ale unui numar de cateva milioane de soferi.

Pentru toate aceste efecte descrise mai sus, vorbim despre un cadru legal functional existent, pe care-l vedem ca putand fi imbunatatit, inainte de orice, sub aspect operational.

Ce considerati ca trebuie facut in piata pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Solutiile cele mai eficiente sunt cele cu caracter preventiv. Desi poate fi imbunatatit, cadrul de reglementari specific industriei asigurarilor este unul modern, ce ofera parghiile necesare pentru a minimiza aparitia unor crize sistemice. Spiritul punerii in practica a acestor reglementari trebuie sa fie unul proactiv, cu accent pe respectarea celui mai important atribut al sectorului asigurarilor: prudentialitatea.

Care considerati ca ar fi solutiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurator de stat situatia?

Piata libera ramane singura optiune - de altfel, ca stat membru al UE, nu avem practic de ales sub acest aspect. In niciun caz, un (monopol al unui) asigurator de stat NU ar aduce plus-valoare segmentului RCA. Ar fi o falsa solutie, care nu ar face decat sa mascheze o oferta si o companie nesustenabila.

Trebuie, in fond, inteles ca, pe o piata libera, pretul pe care il platesc cumparatorii de polite obligatorii RCA este dat de situatia concreta a profilului lor de risc. Exista impamantenita o idee complet gresita, cum ca asiguratorii practica preturi asa-zis mari pentru a obtine profituri fantasmagorice. Oricine este interesat si impartial poate verifica usor ca, la nivel agregat, segmentul RCA a adus an de an pierderi asiguratorilor. Iar dovada suprema a faptului ca, de-a lungul timpului, industria asigurarilor a fost cel mai puternic lovita de deficientele in functionare ale segmentului asigurarilor RCA este sirul suficient de lung de falimente inregistrate in randul companiilor dependente de aceasta clasa de asigurari.

Ar fi putut fi evitate aceste falimente si efectele lor? Probabil ca da, daca semnalele privind anumite practici nesanatoase ar fi fost luate in serios din timp si ar fi determinat actiuni ante si nu post-factum. In contextul in care sistemul de operare al RCA are si caracter social, iar pretul pare a fi principala problema, autoritatile se pot gandi, eventual, la facilitati fiscale - de exemplu, incadrarea costului cu polita RCA in randul cheltuielilor deductibile fiscal.

Ce asteptari aveti de la 2022? Cum vedeti evolutia pietei?

2022 va fi anul in care industria asigurarilor va resimti unda maxima a efectelor falimentului CITY Insurance. Mai toti ofertantii RCA vor inregistra cresteri ale ponderilor veniturilor din vanzarea de polite auto obligatorii, in conditiile in care milioane de soferi vor trebui sa-si aleaga un nou asigurator. Cu o prima medie care, cu siguranta, se va majora, clasa RCA va inregistra o crestere cu un procent format din doua cifre, in 2022. Putem, insa, asista concomitent la o continuare a inrautatirii daunalitatii pe acest segment, in conditiile unor raportari mult mai consistente ale rezervelor de daune, dar si in contextul continuarii manifestarii tendintelor inflationiste elevate.

In paralel, anticipam o continuare a cresterii cererii de asigurari facultative, in conditiile anticipatei cresteri economice si a majorarii investitiilor.

Mai multe interviuri pe aceste teme puteti citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!

Tot in revista PRIMM, cat si pe primm.ro, gasiti si un interviu aniversar cu Board-ul ASIROM VIG.