1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cristian IONESCU: Asirom pune ...

Cristian IONESCU: Asirom pune accent pe dezvoltarea echilibrata si durabila a portofoliului

"Contextul macroeconomic si geopolitic nu este in masura sa favorizeze o evolutie lina a afacerilor de asigurari. In 2023 ne vom confrunta cu o inflatie extrem de ridicata - inclusiv la nivelul daunelor -, si o foarte probabila incetinire a cererii", a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Cristian IONESCU Presedinte Directorat, Asirom VIG.

Un mini-interviu cu Cristian IONESCU a fost publicat recent in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2022. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati evolutia pietei de asigurari in 2022 si care considerati ca este lucrul care a marcat-o cel mai puternic?

Pentru sectorul asigurarilor, in ansamblu, anul 2022 a fost unul dintre cei mai buni din ultimul deceniu. Piata locala inregistreaza evolutii pozitive atat in privinta veniturilor, cat si la nivelul profitabilitatii. Si in plan calitativ s-a pastrat tendinta de imbunatatire a produselor si serviciilor oferite de asiguratori, sistemul concurential evoluand la parametri mult imbunatatiti. Perioada cu numeroase provocari generate de manifestarea pandemiei a dovedit nu doar rezilienta sectorului asigurarilor din Romania, ci si capacitatea sa de adaptabilitate la conjuncturi mai putin obisnuite. Sa nu uitam ca nici acum nu traversam o perioada contextuala linistita, insa acest lucru nu a impiedicat principalii actori din industria asigurarilor sa-si adapteze strategiile si abordarile de piata. Nu trebuie, de asemenea, sa uitam ca suntem inca in proces de "digerare" a unui nou faliment rasunator pe piata asigurarilor, care a avut efecte semnificative asupra complexului competitional. Segmentul asigurarilor obligatorii RCA este in plin proces de reconstructie, atat in plan cantitativ, cat si calitativ. Tinand cont de dimensiunea acestui segment - care a ajuns sa genereze jumatate din veniturile totale ale asiguratorilor -, dar si de impactul acestei clase de asigurari asupra performantelor financiare sectoriale, este clar ca efectele falimentului companiei, care asigura mai mult de jumatate dintre soferii din Romania, au avut cel mai vizibil si semnificativ impact imediat asupra sectorului. Dependenta pietei de asigurari din Romania de segmentul asigurarilor obligatorii a crescut semnificativ, in paralel, insa, este vizibila si o imbunatatire semnificativa a rezultatelor tehnice si financiare sectoriale.

Ce asteptari aveti de la anul 2023?

2023 va fi un nou an plin de provocari pentru toti operatorii economici, inclusiv pentru noi, companiile ce activam in domeniul asigurarilor. Contextul macroeconomic si geopolitic nu este in masura sa favorizeze o evolutie lina a afacerilor de asigurari. Ne vom confrunta cu o inflatie extrem de ridicata - inclusiv la nivelul daunelor -, si o foarte probabila incetinire a cererii, in contextul politicilor macroeconomice restrictive. Speram, insa, sa operam intr-un cadru institutional organic mult mai stabil, care sa mentina echilibrele inca fragile ale performantelor pietei asigurarilor si sa continue reformarea complexului de reglementari specifice domeniului in directia si in spiritul stabilitatii si imbunatatirii cadrului concurential loial.

Care considerati ca este prioritatea absoluta a asiguratorilor pentru 2023?

Fiecare asigurator in parte are strategia si obiectivele sale individuale. In cazul nostru, al Asirom, vom continua sa promovam programele de modernizare si de crestere profitabila a afacerilor noastre. Este important sa reamintim faptul ca, in ultimii ani, Asirom a derulat un amplu program de transformare care vizeaza repozitionarea companiei pe piata romaneasca a asigurarilor. Strategia companiei pune accent pe dezvoltarea echilibrata, durabila a portofoliului prin cresterea afacerilor generatoare de valoare si promovarea serviciilor superioare. Vom continua sa mizam pe digitalizare, sa imbunatatim resursele pe care clientii le au la dispozitie online pentru consultanta, pentru achizitionarea si gestionarea produselor de asigurari, sa continuam sa promovam folosirea inteligentei artificiale in cadrul programelor noastre de dezvoltare. Ne propunem sa devenim asiguratorul preferat de tot mai multi romani. Toate programele de dezvoltare ale Asirom urmaresc sa plaseze compania in topul celor mai sigure societati de asigurare din Romania, cu care este simplu sa interactionezi.

Mai multe interviuri pe aceste teme puteti citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!