1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cristian FUGACIU: 11% dintre ...

Cristian FUGACIU: 11% dintre angajati au asigurari private de sanatate

Cristian FUGACIU, CEO, MARSH Romania, arata ca, potrivit estimarilor companiei, aproximativ 650.000 de angajati detin asigurari private de sanatate, ca beneficiu oferit de angajatori, ceea ce reprezinta circa 11% din populatia activa a Romaniei.

"Din estimarile noastre, circa 650.000 de cetateni din Romania sunt asigurati. Asigurarea privata de sanatate este un beneficiu oferit, in principal, de catre angajatori. Costurile pentru achizitia unei asigurari private de sanatate sunt relativ ridicate si probabil ca majoritatea populatiei nu isi permite. Dar acest sistem de asigurari private de sanatate de grup, care sunt oferite ca beneficiu de catre angajator, este un vector foarte important in sustinerea sistemului de sanatate din Romania. Nivelul primelor si al despagubirilor nu este foarte ridicat in momentul de fata, dar ritmul de crestere de la an la an este foarte important. Cam 11% din populatia activa a tarii este in prezent asigurata, dar aici este un potential mare de crestere pana la 100%, plus ca trebuie sa ne uitam si la zona de copii si pensionari, care trebuie acoperita", a declarat Cristian FUGACIU in cadrul unei conferinte organizate de ISF.

"Studiul Marcer, pe care noi il derulam anual, ne arata ca exista trei beneficii care au crescut ca pondere in preferintele angajatilor, iar principala este asigurarea de sanatate, alaturi de asigurari de viata si de bonusul de recrutare. Este clar si certificat ca asigurarile de sanatate sunt necesare in Romania. Sistemul public face ceea ce poate, dar bineinteles ca are nevoie de sustinere din partea sistemului privat, a adaugat el.

Totodata, oficialul MARSH Romania a subliniat rolul brokerului in aceasta piata. "Prin rolul nostru de broker, noi reprezentam asiguratii, chiar si pacientii - beneficiarii finali ai serviciilor de sanatate in Romania, si avem privilegiul, intelegand foarte bine nevoile lor, sa le putem transpune si in cerinte si in programe de asigurare. Pe de alta parte, noi lucram foarte strans cu societatile de asigurare pentru a incerca sa creionam produse de asigurare care sa raspunda nevoilor clientilor."

In ceea ce priveste modificarile care s-au produs in ultimii doi ani, care coincid cu anii de pandemie, Cristian FUGACIU a afirmat: "Produsele de asigurare au fost adaptate, in sensul ca au aparut asigurari specifice COVID-19, care acopera si spitalizarea, iar aici este un exemplu foarte bun de colaborare intre sistemul public si cel privat, in sensul ca spitalizarea in unitatile de stat ca urmare a COVID este despagubita cu o indemnizatie platita de catre asiguratori. Exista nevoie si sprijin pe zona de psihologie si psihiatrie - in perioada de izolare avem nevoie de o oarecare stabilitate emotionala, iar aici este o contributie importanta din partea zonei de asigurari. Monitorizarea post-COVID este iarasi foarte importanta, precum si telemedicina. Si pe asigurarile de viata au aparut acoperiri specifice in zona de COVID."

Acesta a mai atras atentia ca ponderea cheltuielilor de sanatate, in acest moment, in total sistem de sanatate in Romania este, probabil, la nivelul cel mai redus din Europa. "In ceea ce priveste cu cat contribuie asigurarile private de sanatate la finantarea sistemului de sanatate nivelul actual este undeva la 0,4%, fata de o medie europeana de 4%. Este un potential foarte mare de crestere pe aceasta zona."

Cristian FUGACIU a subliniat ca cele 2 sisteme trebuie sa conlucreze si cei trei mari actori - sistemul public, cel privat de asigurari si clinicile - trebuie sa aiba roluri foarte clar definite.

Totodata, el a vorbit si despre cresterea deductibilitatii, poate chiar o dublare a acesteia.

"Deductibilitatea exista si este foarte importanta. In momentul in care a fost introdusa si majorata acesta a fost un element care a contribuit semnificativ la cresterea pietei si ar trebui incurajat pentru ca aceste costuri cu sanatatea sunt in continua crestere. Deductibilitatea actuala, la un moment dat, poate sa devina insufiecienta. O recomandare ar fi revizuirea pragului de deductibilitate. Acum e la nivelul de 400 euro anul. Cred ca o crestere de 50% in prima faza ar fi suficienta, urmatoarea etapa poate chiar o dublare ar fi utila. Preturile cresc de la an la an, exista inflatie medicala, exista consum, iar aceasta deductibilitate ar trebui revizuita permanent, poate la un interval de 3-5 ani. Deductibilitatea este vazuta ca o investitie in sistemul de sanatate si beneficiile sunt majore."

Conform celor mai recente date de la ASF, piata asigurarilor private de sanatate a ajuns, la finalul anului 2021, la circa 500 milioane de lei (100 milioane de euro), fiind intr-un stadiu incipient, ceea ce subliniaza potentialul pe aceasta piata.

Amintim ca editia a III-a a campaniei nationale de educatie financiara si de informare "Luna Asigurarilor de Sanatate" va incepe pe 15 februarie si are ca obiectiv principal sa schimbe comportamentul romanilor din unul pasiv in unul pro-activ, atat in ceea ce priveste incheierea de asigurari de sanatate, cat si un stil de viata sanatos.