1asig.ro
1asig.ro

Craciun in pandemie - romanii se asteapta sa cheltuiasca mai putini bani pentru sarbatorile de iarna

5 min. / 1.540 cuvinte
Peste 60% dintre romani se asteapta sa cheltuiasca mai putini bani pentru sarbatorile de Craciun si Anul Nou din acest an, potrivit unui sondaj international ING realizat in cinci tari europene (Germania, Romania, Polonia, Spania si Olanda).

PROMO


Romanii se afla pe primul loc, alaturi de spanioli, in ceea ce priveste planurile de a reduce cheltuielile de sarbatori, fiind urmati de polonezi (45%), olandezi (32%) si nemti (31%), transmite un comunicat de presa trimis redactiei.

Valentin TATARU, economist in cadrul ING Bank Romania, a declarat: "Spre deosebire de alti ani, sarbatorile de iarna vor evidentia, cel mai probabil, doua fenomene distincte: pe de o parte, intentia de rationalizare a cheltuielilor si de sporire a economisirii - un lucru absolut firesc avand in vedere ca traversam o perioada marcata de incertitudine, iar, pe de alta parte, migrarea tot mai accentuata catre cumparaturile online. Tendinta de gestionare mai atenta a finantelor personale este confirmata si de datele aferente primelor noua luni ale acestui an care arata o dinamica superioara a economisirii, iar aceasta atitudine mai precauta cu privire la cheltuieli va fi continuata si in perioada sarbatorilor".

"In cazul vanzarilor online, accelerarea acestora a venit atat ca raspuns la restrictiile de mobilitate impuse in acest an. Romania ramane printre foarte putinele tari din Europa unde vanzarile online au continuat sa creasca in fiecare luna dupa ridicarea restrictiilor de mobilitate, ceea ce confirma deschiderea pe care o au romanii fata de cumparaturile online si, prin extensie, fata de cele mai noi optiuni digitale de plata", a adaugat el.

Pretul cadourilor de sarbatori va reprezenta unul dintre cei mai importanti factori in decizia de cumparare. Aproape 53% dintre respondentii romani au dezvaluit ca vor alege cadourile cu un pret mai mic. La polul opus, doar 23% dintre olandezi declara ca vor opta pentru cadouri mai accesibile din punct de vedere financiar.

Peste 60% dintre romani declara ca vor plati cadourile si alte costuri asociate sarbatorilor de iarna din veniturile proprii, in timp ce 21% dintre acestia spun ca vor achita cu cardul de credit, iar 14% din economii. In ceea ce priveste banii necheltuiti din bugetul destinat calatoriilor, 30% dintre romani sustin ca vor ajunge in conturile de economii, 14% pentru cadourile de sarbatori, iar 6% dintre acestia spun ca ii vor redirectiona pentru calatoriile din cursul anului viitor. Aproape 35% dintre romani au declarat, insa, ca nu au bani ramasi din bugetul de calatorii.

In contextul actual generat de pandemia COVID-19, romanii se situeaza pe primul loc si in privinta preferintei pentru cumparaturile online, in detrimentul celor din magazinele fizice. Astfel, peste 32% dintre romani au spus ferm ca isi vor face cumparaturile online in acest an. Pe locul doi si trei se afla spaniolii (29%) si polonezii (28%), in timp ce olandezii (21%) ocupa ultimul loc privind preferinta pentru achizitiile din mediul online.

In alegerea cadourilor, articolele vestimentare, de incaltaminte si accesoriile se afla in topul preferintelor romanilor (44%). Pe locul doi se regasesc cosmeticele si produsele de ingrijire personala (27%), iar aproximativ 23% dintre romani planuiesc sa daruiasca bani de sarbatori. 17% dintre romani prefera cadourile confectionate manual, iar 14% dintre acestia vor achizitiona jocuri si jucarii. Doar 9% dintre romani ar alege cardurile cadou, situandu-se pe ultimul loc din clasamentul european in ceea ce priveste preferinta pentru acest tip de dar.

In contextul pandemiei, peste jumatate dintre romanii chestionati au declarat ca se vor bucura mai putin decat de obicei de sarbatori. Totodata, aproximativ 81% dintre romani spun ca isi vor petrece Craciunul cu familia si doar 10% declara ca il vor petrece si cu membrii mai departati ai acesteia. Iar in ceea ce priveste Anul Nou, 76% dintre romani au declarat ca il vor petrece doar impreuna cu membrii apropiati ai familiei.

Peste 95% dintre romani spun ca isi vor petrece sarbatorile in orasul natal deoarece prevad ca vor exista restrictii privind deplasarile sau pentru ca prefera aceasta varianta. Doar 15% dintre romani ar lua in calcul, ca varianta secundara, calatoriile in tara si mai putin de 2% dintre acestia, vacantele in alte tari din Europa.

1.148 accesari