Peste doua treimi (69%) dintre consumatorii de la nivel global si-au redus cheltuielile neesentiale si majoritatea (96%) au adoptat comportamente de economisire, in contextul in care scumpirile au atins niveluri record peste tot in lume, potrivit sondajului PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2023.
In urmatoarele sase luni, consumatorii intentioneaza sa-si reduca cheltuielile pentru toate categoriile analizate, cea mai mare scadere fiind prognozata pentru produsele de lux/premium sau produse de designer (53%), calatorii (43%) si imbracaminte si incaltaminte (41%). In schimb, alimentele vor scadea cel mai putin, cu 24%.
"Anul trecut majoritatea tarilor au inregistrat o inflatie record, dobanzile la credite au crescut, iar consumatorii au fost nevoiti sa-si reduca bugetul pentru cheltuielile neesentiale si sa se orienteze catre alternative mai ieftine pentru a face economii. Sondajul arata ca tot mai multi vaneaza promotii si oferte si s-au reorientat catre "marcile proprii", mai ieftine, ale retailerilor. Pentru ca retailerii sa reuseasca in acest mediu macroeconomic dificil si sa-si fidelizeze clientii, trebuie sa valorifice si sa diversifice canalele de distributie, sa ofere preturi competitive si sa investeasca intr-o mai mare rezistenta a lantului de aprovizionare. Tendinta de crestere a preturilor va continua si in acest an, chiar daca intr-un ritm mai redus", a declarat Ruxandra TARLESCU, Partener si Lider pentru industria de retail in cadrul PwC Romania.
Jumatate dintre consumatorii intervievati declara ca se simt ingrijorati de situatia lor financiara personala, iar 96% au adoptat comportamente de economisire.
Spre exemplu, aproape jumatate (49%) dintre consumatori declara ca achizitioneaza anumite produse atunci cand sunt in oferta/promotie, 46% se orienteaza catre comerciantii cu amanuntul care ofera un raport calitate-pret mai bun, 40% utilizeaza site-uri de comparatie pentru a gasi alternative mai ieftine, 34% cumpara in vrac pentru a economisi, iar 32% cumpara "marcile proprii" ale retailerilor pentru a face economii.
Din punct de vedere demografic, Generatia X este "cea mai ingrijorata" (47%) si a luat masuri in ceea ce priveste cheltuielile neesentiale, generatia Baby Boomers este ingrijorata "intr-o oarecare masura" (33%) si ia masuri, in timp ce generatia Millennials este "ingrijorata", dar nu isi schimba comportamentul.
Mai mult de jumatate dintre consumatori (56%) au declarat ca majorarea preturilor este cea mai frecventa problema atunci cand fac cumparaturi in magazinul fizic, dar in aceeasi masura sunt ingrijorati de lipsa produselor din stoc (42%) si de disconfortul de a sta la cozi mai lungi (39%).
In cazul cumparaturilor online, cresterea preturilor (48%), disponibilitatea produselor (24%) si termenele de livrare mai lungi decat cele preconizate (24%) sunt principalele motive de ingrijorare raportate.
Cumparaturile in magazinele fizice raman in mare parte stationare de la an la an ca cel mai frecvent mijloc de consum (43%), in timp ce utilizarea smartphone-urilor (34%), a PC-urilor (23%) si a tabletelor (15%) au scazut marginal.
In cadrul sondajul Global Consumer Insights Survey au fost intervievati 9.180 de consumatori din 25 de state la nivel mondial.