1asig.ro
1asig.ro

Costul orar al fortei de munca a scazut cu 2,58% in T1 2021

5 min. / 1.540 cuvinte
Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat in primul trimestru din 2021 o rata de scadere de 2,58%, fata de trimestrul precedent si o crestere de 5,56% fata de aceeasi perioada din 2020, potrivit datelor INS - Institutul National de Statistica.

Fata de trimestrul IV al anului trecut, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari (-8,88%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,34%), respectiv activitati de spectacole, culturale si recreative (-8,08%).

Pe de alta parte, cea mai mare crestere a costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare s-a inregistrat in invatamant (2,48%). Fata de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a scazut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,01%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai importante cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in sanatate si asistenta sociala (9,59%), informatii si comunicatii (8,83%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (8,26%).

Fata de perioada analizata, diminuarea costului orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare s-a observat doar in hoteluri si restaurante (-3,37%), unde unitatile economice au fost puternic afectate de intreruperea/incetarea activitatii aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat in contextul pandemiei COVID-19, dar si prin reducerea cheltuielilor cu forta de munca, cauzata de somajul tehnic ori de incasarile mai mici pe durata starii de alerta.

Potrivit INS, fata de acelasi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a crescut cu 5,59%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 4,96%.

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

1.926 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO