1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Coronavirus: Ghidul UE pentru intoarcerea la locul de munca in conditii de siguranta

Cum se pot garanta sanatatea si siguranta lucratorilor atunci cand se intorc la locul de munca? Aceasta intrebare importanta ii preocupa pe multi angajatori in acest moment in care tarile UE planifica sau realizeaza intoarcerea treptata la locul de munca dupa coronavirus. Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) a publicat un ghid privind intoarcerea la serviciu.

Comisarul european pentru locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas SCHMIT, a spus: "Astazi, mai mult decat oricand, este foarte evident ca protejarea si promovarea securitatii si a sanatatii in munca sunt de o importanta capitala pentru lucratori, companii, sisteme de protectie sociala si societate in ansamblu. Acest ghid ofera raspunsuri la intrebari practice ale angajatorilor, cum ar fi: cum pot reduce la minimum expunerea la coronavirus la locul de munca si cum isi pot actualiza evaluarea riscurilor, avand grija de lucratorii care au fost bolnavi. Ghidul va ajuta angajatorii si companiile sa gestioneze intoarcerea la locul de munca si sa ofere sfaturi practice personalului."

Pentru Comisie este extrem de important sa se asigure ca lucratorii se pot intoarce la locul de munca intr-un mediu sigur si sanatos. Prin urmare, ghidul publicat astazi reprezinta o contributie esentiala a UE in aceasta perioada importanta. De asemenea, ghidul contine linkuri catre informatii nationale privind sectoare si ocupatii specifice.

Ghidul se refera la mai multe aspecte:
  • Evaluarea riscurilor si masuri adecvate
  • Implicarea lucratorilor
  • Grija fata de lucratorii care au fost bolnavi
  • Planificarea si invatarea pentru viitor
  • permanenta buna informare
  • Informatii pentru sectoare si ocupatii
La ghidul elaborat de EU-OSHA in cooperare cu Comisia Europeana au contribuit, de asemenea, Comitetul consultativ tripartit pentru securitate si sanatate la locul de munca si Comitetul inspectorilor de munca principali. Ghidul va fi actualizat regulat cu informatii fiabile, in functie de evolutia situatiei.

Epidemia de coronavirus arata importanta vitala a unor masuri si conditii solide de securitate si sanatate in munca in toate sectoarele de activitate.

Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) este agentia care pune la dispozitia Uniunii Europene informatii privind securitatea si sanatatea in munca.