1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Coronavirus: Asigurarile private ...

Coronavirus: Asigurarile private acopera riscul imbolnavirii cu noul virus COVID-19? UPDATE

Noul virus care a inceput sa faca victime si in Europa este subiectul multor dezbateri si in tara noastra, care se pregateste pentru a face fata unei eventuale epidemii. Dar ce se intampla cu cetatenii care se pot imbolnavi, ar putea fi tratati in baza asigurarilor private de sanatate sau de viata?

Dupa aparitia Coronavirusului (COVID-19) in Italia, a crescut riscul de infectare cu acest virus si pe teritoriul Romaniei, din cauza dinamicii calatoriilor cetatenilor romani pe rutele terestre si aeriene dintre cele 2 tari, dupa cum spun autoritatile locale.

La nivel global, numarul deceselor cauzate de noul Coronavirus depaseste 2.700 de persoane, iar numarul total de imbolnaviri este mai mare de 80.300. In Italia, tara in care traiesc mult romani si care este tranzitata zilnic de cetateni romani, erau confirmate, marti, aproximativ 230 de cazuri de infectii, bilantul mortilor ajungand la 7.

Potrivit specialistilor de pe piata locala de asigurari, cazurile de imbolnavire cu Coronavirus vor fi tratate in spitatele de stat (daca nu cumva se va cere si ajutorului celor private), astfel ca, in functie de conditiile din fiecare contract de asigurare de sanatate sau de viata, cheltuielile medicale vor fi acoperite sau nu de asigurator.

De asemenea, acestia au explicat ca epidemiile si pandemiile sunt incluse la excluderi in contractele de asigurare, daca sunt declarate de autoritati. Dar, in cazul in care vor fi situatii restranse, asiguratii pot primi despagubiri pe zilele de spitalizare de la asigurator, daca acestea sunt incluse in contract.

Reprezentantii OMNIASIG Vienna Insurance Group au declarat ca "Asigurarea privata de sanatate poate acoperi servicii medicale necesare gestionarii unor astfel de imbolnaviri, daca acestea nu contravin masurilor impuse de Ministerul Sanatatii, pana la declararea epidemiei sau pandemiei. In cazul in care starea pacientului necesita spitalizare intr-o unitate medicala de stat, asigurarea de sanatate intervine majorator prin plata unei indemnizatii pentru fiecare zi de spitalizare, in limitele planului de asigurare ales de catre Asigurat".

Intrebati daca clientii OMNIASIG vor fi despagubiti daca sunt infectati, oficialii OMNIASIG VIG au aratat ca, in cazul politei de asigurare privata de sanatate, indiferent de tara in care asiguratul a contractat virusul COVID-19, serviciile medicale necesare tratarii sunt acoperite doar pe teritoriul Romaniei, in limita planului de asigurare ales de catre acesta si numai pana la declararea unei epidemii sau pandemii.

"In situatia cetatenilor romani care calatoresc in strainatate si detin o asigurare de calatorie, serviciile medicale sunt acoperite in tarile respective doar pentru evenimentele asigurate, survenite inainte de declararea unei epidemii de catre autoritatile medicale locale sau OMS - Organizatia Mondiala a Sanatatii, ca pentru orice alta urgenta", au adaugat ei. 

UPDATE:

"Clientii ALLIANZ-TIRIAC detinatori de polite de sanatate beneficiza de acoperirea investigatiilor si tratamentelor in cazul unei posibile infectari cu coronavirus (COVID-19), conform conditiilor contractuale, atat timp cat autoritatile nu declara o stare de epidemie sau pandemie. Reamintim ca epidemiile sau pandemiile constituie excluderi ale contractelor de asigurare_de sanatate ale ALLIANZ-TIRIAC", au transmis reprezentantii companiei.

In plus, acestia au precizat ca acoperirile politelor de asigurare_de calatorie emise de ALLIANZ-TIRIAC inceteaza in conditiile in care boala infectioasa generata de coronavirusul COVID-19 a debutat in contextul unei epidemii, pandemii declarate de catre autoritatea abilitata.

"Sfatuim clientii ALLIANZ-TIRIAC sa fie vigilenti, sa evite calatoriile in zonele afectate de COVID-19 si sa respecte regulile de igiena recomandate de Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a reduce la minimum riscul unei imbolnaviri", au mai spus oficialii asiguratorului. 

Ei au precizat, totodata, ca ALLIANZ Grup monitorizeaza constant evolutia situatiei la nivel global si se asigura ca toate entitatile membre au luat masurile necesare pentru a minimiza riscul unei infectii in randul angajatilor si colaboratorilor sai.

Epidemia de Coronavirus (COVID-19) a fost declansata in decembrie 2019, in centrul orasului Wuhan din provincia Hubei, China, dupa ce oamenii au dezvoltat pneumonie fara sa aiba o cauza clara si pentru care vaccinurile sau tratamentele existente nu au fost eficiente.

UPDATE 2 (28 februarie):

LEADER TEAM Broker informeaza ca asigurarile de sanatate pe care le ofera, la nivel national si international, acopera cheltuielile de diagnosticare, tratament si spitalizare, inclusiv in cazul diagnosticarii cu COVID-19, pana la declararea epidemiei de catre autoritatea competenta din Romania sau pandemiei la nivel global.

"In actualul context, dorim sa informam clientii care au ales sa incheie o polita de sanatate prin intermediul nostru ca asiguratul beneficiaza, pe teritoriul Romaniei, de serviciile medicale acoperite prin polita de sanatate pe care o detine, in limita planului de asigurare ales, chiar si in conditiile in care a contractat boala pe teritoriul altei tari", a declarat Marius CONSTANTINESCU, director al Departamentului Daune din cadrul LEADER TEAM Broker.

"In contextul actual, consideram absolut necesara informarea clientilor aflati in risc sau expusi riscului de imbolnavire, cu privire la drepturile pe care le au in baza politei de sanatate in vigoare pe care o detin la noi", a declarat Alexandra Elena DURBACA, Director executiv, LEADER TEAM Broker.

Comisia Europeana aloca 232 mil. euro in lupta cu COVID-19

Comisia Europeana (CE) a alocat, luni, un nou pachet de ajutoare in valoare de 232 milioane de euro pentru "a stimula pregatirea, preventia si izolarea virusului la nivel mondial". O parte dintre aceste fonduri vor fi alocate imediat diferitelor sectoare, iar restul in urmatoarele luni.

"Avand in vedere evolutia rapida a situatiei, suntem pregatiti sa intensificam masurile de asistenta", a declarat Stella KYRIAKIDES, comisar european pentru sanatate si siguranta alimentara.

Noile fonduri din partea UE vor contribui la detectarea si diagnosticarea bolii, la ingrijirea persoanelor infectate si la prevenirea infectarii altor persoane in acest moment critic. Potrivit Comisiei Europene, pachetul de ajutoare in valoare de 232 milioane de euro va fi impartit astfel:
- 114 milioane de euro vor sprijini Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru a stimula pregatirea in domeniul sanatatii publice si activitatea de raspuns in tarile cu sisteme slabe de sanatate si rezistenta limitata.
- 15 milioane de euro alocate in Africa pentru a sprijini masuri precum diagnosticarea rapida si supravegherea epidemiologica.
- 100 milioane de euro, din care 90 de milioane pentru dezvoltarea unui vaccin si 10 milioane pentru alte proiecte de cercetare.
- 3 milioane de euro alocate Mecanismul de protectie civila al UE pentru zboruri de repatriere a cetatenilor UE din Wuhan, China.

Comisia Europeana a anuntat ca statele membre declara ca sunt pregatite sa faca fata epidemiei.

Masuri de autoprotectie

Ministerul Sanatatii a publicat o serie de masuri de autoprotectie in contextul prevenirii imbolnavirii cu Coronavirus:

Spalati-va mainile de multe ori - Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%. Spalarea mainilor elimina virusul.

Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute - Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.

Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile - Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul .

Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti - Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.

Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul - Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu impotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.

Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool - Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul si farmacistul dumneavoastra vor sti ce sa recomande.

Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave - Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus. (O calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE - ajuta si limiteaza raspandirea virusului dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.

Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase - Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile - Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servetele de unica folosinta si spala bine mainile.

Animalele de companie nu transmit coronavirus - In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. In orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie.

Sursa foto: Ani Kolleshi / unsplash.com

PROMO