1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Contributia speciala platita de ...

Contributia speciala platita de asiguratorii RCA catre FGA, de la 1 iunie

Incepand cu 1 iunie a.c., asiguratorii RCA urmeaza sa plateasca o contributie speciala catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) ale carui fonduri se estimeaza a fi insuficiente pentru a gestiona platile dupa cele doua falimente majore: City Insurance si Euroins, potrivit unui proiect al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), si adoptat de Camera Deputatilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat in consultare publica un proiect de norma privind cotele de contributii pe care asiguratorii urmeaza sa le plateasca catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

"Cotele procentuale aferente contributiei prevazute la art. 6 alin. (1) - (4) din Legea nr. 213/2015, datorate Fondului de garantare a asiguratilor de catre asiguratorii prevazuti la art. 3 din aceeasi lege sunt urmatoarele:

  1. 4% pentru asigurari generale;
  2. 0,4% pentru asigurari de viata

Cotele stabilite potrivit alin. (1) si (2) pentru contributia permenanta si pentru contributia speciala se aplica asupra volumului de prime brute incasate din activitatea de asigurari directe aferenta asigurarilor generale si/sau, dupa caz, asigurarilor de viata, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei norme", se arata in documentul ASF.

Cititi AICI proiectul de norma.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat pe 17 mai a.c. ca a aprobat o prima transa de 1004 cereri de plata -Restituiri prima-Anexa 9, pentru creditorii de asigurari ai EUROINS SA, urmand ca platile efective sa fie efectuate in cursul zilei de joi, 18 Mai 2022. Primele plati insumeaza 658.562 lei.

Potrivit FGA, la 21 mai 2023 a receptionat 75.498 de solicitari pentru categoria Cereri de plata. Dintre acestea, au fost inregistrate 29.089 cereri de plata pentru acordarea despagubirilor/indemnizatiilor - Anexa 10 precum si 13.539 cereri de plata pentru acordarea restituirii de prima - Anexa 9. Un total de 42.628 de cereri au fost inregistrate.

FGA aduce la cunostinta creditorilor de asigurare ai Societatii EUROINS Asigurare-Reasigurare S.A ca stadiul solutionarii cererilor de plata poate fi urmarit online, pe site-ul FGA, la adresa: https://www.fgaromania.ro/status-cereri-nou.