1asig.ro
1asig.ro

Consumatorii europeni vor afla mai transparent care sunt preturile reale de inchiriere a masinilor

5 min. / 1.540 cuvinte
Cinci lideri din sectorul inchirierilor auto - Avis, Europcar, Entreprise, Hertz si Sixt - au schimbat modul in care prezinta preturile de inchiriere a masinilor, acestea devenind pe deplin transparente pentru consumatori, ca urmare a apelului lansat de Comisia Europeana si de autoritatile de protectie a consumatorilor din Uniunea Europeana.

PROMO


Pana acum, aceste companii nu puneau in aplicare pe deplin unele dintre angajamentele pe care si le-au asumat, astfel incat Comisia Europeana si autoritatile de protectie a consumatorilor din UE sa considere ca acestea respecta pe deplin legislatia privind protectia consumatorilor.

Raportul Comisiei Europene precizeaza ca Enterprise si Sixt au efectuat toate modificarile necesare, in timp ce Avis s-a angajat sa aplice restul modificarilor pana in mai 2019. Europcar, din care face parte in prezent Goldcar, va pune in aplicare restul modificarilor pana in iunie 2019, iar Hertz spune ca va efectua toate modificarile necesare cel tarziu in primul trimestru al anului 2020.

"Datorita presiunilor noastre, nu veti mai avea surprize neplacute atunci cand va veti prezenta la biroul societatilor de inchirieri auto. Este cu adevarat frustrant sa iti incepi concediul platind costuri suplimentare neprevazute si citind contracte complicate. Doresc ca toti consumatorii europeni sa se bucure pe deplin de zilele libere, fara sa isi faca griji ca vor avea surprize neplacute atunci cand vor primi facturile finale", a declarat Vera JOUROVA, Comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen.

Potrivit Comisiei Europene, companiile de inchirieri auto s-au angajat:

- sa includa toate taxele in pretul total de rezervare: consumatorilor li se va afisa acum pe site-ul web un tarif global care corespunde pretului final pe care vor trebui sa il plateasca. Acest tarif trebuie sa includa toate costurile suplimentare, cum ar fi costurile specifice aferente serviciului de alimentare cu combustibil, taxele de aeroport, suprataxele pentru conducatorii auto tineri sau comisionul perceput pentru predarea autovehiculului intr-un loc diferit de locul de preluare;

- sa prezinte in mod clar principalele servicii de inchiriere, cu precizarea termenelor si a conditiilor in toate limbile nationale: consumatorii nu se vor mai confrunta cu informatii neclare sau inselatoare cu privire la principalele caracteristici ale inchirierii, cum ar fi kilometrajul inclus, politica societatii referitoare la combustibil, conditiile de anulare a rezervarii, cerintele in materie de garantii etc.;

- sa precizeze in mod clar in oferta de inchiriere pretul si conditiile aplicabile serviciilor optionale, in special in ceea ce priveste asigurarea care reduce suma datorata in cazul producerii unor daune. Ar trebui sa se precizeze in mod clar prestatiile acoperite de pretul de inchiriere de baza in cazul producerii unor daune si, in special, ce obligatii de plata revin in continuare conducatorului auto intr-un astfel de caz. Daca se achizitioneaza o asigurare suplimentara sau o scutire de plata in cazul producerii unor daune, ar trebui, de asemenea, sa se precizeze in mod clar, inainte de acceptarea ofertei de catre consumator, ce este sau nu este inclus.

In perioada urmatoare Comisia Europeana si autoritatile nationale de protectie a consumatorilor din cadrul retelei europene de cooperare in domeniul protectiei consumatorilor vor urmari indeaproape punerea in aplicare a modificarilor ramase. Desi societatile implicate in aceasta actiune acopera doua treimi din numarul total de inchirieri auto private din UE, alti comercianti, cum ar fi intermediarii si societatile mai mici, joaca un rol important pe aceasta piata. Autoritatile si Comisia Europeana vor continua sa monitorizeze toti actorii, pentru a se asigura ca acestia respecta pe deplin normele UE in materie de protectie a consumatorilor.

Daca societatile nu isi indeplinesc angajamentele, autoritatile de protectie a consumatorilor ar putea decide sa recurga la masuri de executare.

3.728 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO