
Accidentele auto usoare vor putea fi solutionate, in curand, direct de catre societatile de asigurari, fara implicarea Politiei, in cazul in care nu exista litigii intre parti. In spatiul european aceasta procedura este extrem de utilizata, doar accidentele care se soldeaza cu vatamari corporale fiind in sarcina Politiei Rutiere.
"Legislatia rutiera in vigoare va fi modificata prin ordonanta de urgenta pana pe data de 20 iunie a.c., astfel incat va fi introdusa si norma constatului amiabil", a anuntat Nicu CRACEA, Comisar Sef, Directia Politiei Rutiere, in cadrul FIAR 2007.
In pofida avantajelor oferite de catre constatul amiabil, acesta ar putea, in opinia unor specialisti, conduce la cresterea fraudelor in asigurari. Expertii sustin ca inainte de aplicarea acestui procedeu, companiile de profil ar trebui sa implementeze sistemul bonus-malus.
De asemenea, asiguratorii considera ca nu sunt pregatiti pentru introducerea acestei modalitati de solutionare a daunelor, fiind necesare investitii in instruirea personalului si in angajarea de inspectori specializati.
Cu toate acestea "asiguratorii trebuie sa fie constienti de faptul ca aplicarea acestui procedeu va aduce avantaje", a explicat Albin BIRO, Membru in Consiliul CSA.
"Costurile vor fi suportate de societatile de asigurare, intr-adevar, volumul de dosare posibil de instrumentat de un inspector se va reduce, vor fi efectuate cheltuieli cu deplasarile pentru consemnarea declaratiilor martorilor la eveniment pentru a elimina din start orice tentativa de fraudare si, nu in ultimul rand, va fi nevoie de angajarea de personal suplimentar, pentru ca termenul de solutionare a dosarelor de dauna este de 20 zile, conform normelor CSA. Acelasi inspector de dauna care pana acum instrumenta dosarul de dauna, verifica veridicitatea accidentului, a asigurarii si propunea la plata dosarul, acum va trebui sa joace si rolul de mediator intre cei 2 conducatori auto, ceea ce presupune timp. Deci, vor creste destul de mult cheltuielile de implementare a constatului amiabil si, probabil, va creste pretul asigurarilor auto", considera unul dintre repondenti.
Unul din motivele pentru care se va intarzia implementarea acestei proceduri este, conform unui comentariu postat in cadrul rubricii, faptul ca asiguratorii romani nu sunt pregatiti pentru acest lucru. Personalul nu este suficient pregatit, iar administratiile centrale nu au suficienta incredere in loialitatea oamenilor de specialitate din teritoriu.