1asig.ro
1asig.ro
Consiliul Concurentei sustine ...

Consiliul Concurentei sustine introducerea pretului de referinta pentru reparatiile RCA

5 min. / 1.540 cuvinte
Bogdan CHIRITOIU, Presedintele Consiliului Concurentei, atrage atentia ca in prezent companiile de asigurari sunt obligate sa plateasca oricat li se cere in cazul unei reparatii auto pe baza unei polite RCA.

"Un client se duce la un service si acel service poate sa ceara orice pret companiei de asigurari. Este un mecanism care risca sa duca la inflatie, la cresterea preturilor", a afirmat Bogdan CHIRITOIU pentru economedia.ro.

In acest caz, acesta spune ca sunt necesare cateva masuri, pe langa decontarea directa obligatorie intre asiguratorii RCA, precum pretul de referinta pentru service-urile auto.

Intrebat de economedia.ro la cat timp vor fi actualizate preturile de referinta pentru service-uri, Presedintele Consiliului Concurentei spuna ca posibil o data sau de doua ori, cum este in cazul pretului de referinta pentru asigurarile RCA.

Amintim ca Ministerul Finantelor a publicat, pe 22 aprilie, un nou Proiect de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, care include, pe langa decontarea directa obligatorie intre asiguratorii RCA, si pretul de referinta pentru service-uri, dar si eliminarea politelor pe o luna pentru persoanele fizice.

In noul proiect se propune includerea unui "pret de referinta - pretul orei de manopera mediu practicat de catre unitatile reparatoare auto in cazul reparatiilor de vehicule sau, in cazul inlocuirii temporare a vehiculului avariat sau a despagubirii pentru lipsa de folosinta, pretul mediu practicat pe piata de catre operatorii economici care desfasoara activitati de inchiriere autovehicule fara sofer cu plata anticipata a prestatiei contractate."

De asemenea, se propune ca, in cazul persoanelor fizice, contractul RCA sa se incheie pe o perioada de 6 luni sau de 12 luni, in functie de optiunea asiguratului, iar in cazul persoanelor juridice, contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna.

Gasiti AICI care sunt principalele propuneri ale noului proiect OUG.

Clauza de decontare directa pe RCA exista si in prezent, dar este optionala pentru asigurati. Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei; vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania; prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor; ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului; prejudiciile exclud vatamarile corporale.

In anul 2020, asiguratorii RCA, autorizati si supravegheati de ASF, au incheiat un numar de 221.702 de clauze de decontare directa, in crestere fata de anul precedent, cand au fost 205.330 de clauze, astfel ca primele brute subscrise aferente acestora au ajuns la 21,98 milioane de lei, fata de 20,22 milioane de lei in 2019. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 112 lei in anul 2020, dupa ce in anul anterior a fost de 110 lei.

Totodata, in anul 2020, asiguratorii RCA au platit un numar de 6.119 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa (fata de 5.124 dosare in 2019), in valoare totala de peste 52,22 milioane de lei (circa 35,73 milioane de lei in 2019), rezultand o dauna medie platita per dosar de 8.535 lei - in crestere fata de 2019, cand a fost de 6.973 lei.

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a crescut cu 5% in 2020 fata de anul anterior, la aproximativ 3,97 miliarde de lei. Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a inregistrat o diminuare cu aproximativ 2% - la 628 lei, in timp ce dauna medie a crescut cu 7% - la 9.005 lei.

2.999 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO