1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Carburantilor"

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Carburantilor", platforma on-line care permite consumatorilor sa afle preturile practicate de catre principalele retele de distributie a carburantilor auto, arata un comunicat al Autoritatii.

Proiectul a fost initiat in 2019 in parteneriat cu Autorutatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cu o valoare totala de de 1.422.346,00 lei fara TVA (305.880 euro), finantat integral de la bugetul de stat.

"Accesand gratuit acest comparator de preturi, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinarii, localizarea geografica si serviciile oferite de acestea, precum si preturile practicate. Astfel, acestia au posibilitatea de a alege, avand la indemana informatii importante cu privire la oferta existenta pe piata in zona geografica de interes. In acest fel, se va stimula concurenta, atat prin pret, cat si prin serviciile oferite, de companiile implicate in comercializarea cu amanuntul a carburantilor auto", a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Monitorul Preturilor Carburantilor este disponibil atat sub forma de aplicatie web, cat si ca aplicatie mobila (IOS si Android) ce poate fi descarcata din App Store si Google Play si afiseaza preturile pentru carburantii standard si premium (benzina si motorina) practicate in statiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar si Gazprom din intreaga tara, oferind multiple facilitati de cautare, sortare si filtrare a datelor.

Aplicatia este dezvoltata in Romania de compania Maguay, iar cautarile si consultarea aplicatiei pot fi efectuate doar pe teritoriul tarii. Platforma este gestionata de Consiliul Concurentei, iar datele/informatiile sunt incarcate in aplicatie, la nivel national, de catre companiile partenere.

Monitorul Preturilor Carburantilor este una dintre componentele proiectului Monitorul preturilor pentru alimente si carburanti, urmand ca in perioada urmatoare sa devina functionala si cea de a doua componenta a proiectului, respectiv cea referitoare la preturile alimentelor.

Afacerile cu autovehicule au scazut in aprilie cu 0,5% fata de martie

In luna aprilie 2019, volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut fata de luna precedenta ca serie bruta cu 0,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate a crescut cu 2,9%, potrivit datelor centralizate de INS.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu autovehicule si motociclete a crescut atat ca serie bruta cu 5,5% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3%.