1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Consiliul Concurentei a finalizat ...

Consiliul Concurentei a finalizat inspectiile inopinate la 10 banci

Consiliul Concurentei a finalizat inspectiile inopinate efectuate la cele 10 banci participante la stabilirea ratelor de referinta ROBID/ROBOR.

Inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri intre cele 10 banci pentru fixarea ratei dobanzii ROBOR, la un nivel cat mai ridicat, in cadrul procedurii de "fixing" (stabilirea ratelor de referinta pentru ROBOR si ROBID).

Astfel, investigatia vizeaza activitatea bancilor pe piata monetara interbancara desfasurata in cadrul procedurii de fixing, precum si cea desfasurata in intervalul de 15 minute dupa efectuarea "fixingului", respectiv atragerea si plasarea depozitelor interbancare de catre bancile participante la stabilirea ratelor de referinta ROBOR/ROBID la nivel national.

Potentiala practica anticoncurentiala afecteaza intreg teritoriul Romaniei, indicele ROBOR stabilit de cele 10 banci fiind o componenta a pretului (rata dobanzii) pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor fizice inaintea datei de 2 mai 2019 si a creditelor in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.

Documentele ridicate in cadrul inspectiilor inopinate se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice.

ROBOR este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele plasate intre cele 10 institutii de credit relevante din punctul de vedere al activitatii pe piata monetara interbancara din Romania, selectate pe baza unor criterii de performanta stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBID este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele atrase de catre banci de la alte banci participante la tranzactiile de pe aceasta piata. ROBID se determina in cadrul aceleiasi proceduri de fixing, impreuna cu ROBOR.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezinta o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

Legea concurentei interzice orice intelegeri intre companii si practici concertate care impiedica, restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca, in special cele care stabilesc preturi de cumparare sau de vanzare sau orice alte conditii de tranzactionare.