1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Consiliul Concurentei: Industria ...

Consiliul Concurentei: Industria asigurarilor a trecut prin transformari majore in ultimul an, afectata de falimentul CITY Insurance

Industria asigurarilor, in special cele de tip RCA, a trecut prin transformari majore in ultimul an, dupa falimentul CITY Insurance, atrage atentia Consiliul Concurentei in raportul "Evolutia concurentei in sectoare cheie", publicat marti.

"In industria asigurarilor, in urma falimentului CITY Insurance, piata RCA in special, are o structura care permite mai multa concurenta, in principal prin faptul ca fostii asigurati ai CITY Insurance au fost redistribuiti intre restul actorilor ramasi pe piata. Una dintre principalele pagube pe care falimentul CITY Insurance le-a produs este de natura psihologica si anume legata de ancorarea perceptiei asiguratilor spre un nivel de tarif al primelor RCA nesustenabil de scazut, dupa cum de altfel realitatea ne-a demonstrat", se precizeaza in document.

In septembrie 2021, ASF a retras autorizatia de functionare a CITY Insurance S.A, iar in noiembrie, a aprobat retragerea, la cerere, a autorizatiei de functionare a societatii UNIQA Asigurari S.A. Prin urmare, incepand cu finalul anului 2021, pe piata RCA au ramas 7 asiguratori nationali. Pe langa aceste societati, in trimestrul IV al anului 2021, pe teritoriul Romaniei si-a inceput activitatea, pe baza libertatii de stabilire, sucursala Axeria Iard.

Politele RCA emise de CITY Insurance au fost valabile pana la data de 11 mai 2022, data la care s-au implinit cele 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment a societatii. In urma falimentului societatii, care avea o cota de piata de aproximativ 43%, piata a suferit un dezechilibru, asiguratorii ramasi activi pe piata RCA fiind nevoiti sa preia un numar foarte mare de clienti. Cele mai mari cresteri de pret s-au inregistrat, in ultimul trimestru din 2021, in cazul politelor pentru autovehicule destinate transportului de marfa cu masa maxima autorizata de peste 16 tone, respectiv tarife cu 106% peste pretul de referinta pentru persoanele fizice si 69% peste pretul de referinta pentru persoanele juridice.

Totusi, spune Consiliul Concurentei, piata a inceput sa se normalizeze incepand cu anul 2022.

Schimbari semnificative au survenit si in ceea ce priveste legislatia RCA, conform CC:

- Eliminarea reglementarii de catre ASF a modului de calcul a tarifelor de prima, a criteriilor de risc, a indicilor de incarcare, a coeficientilor de majorare si/sau corectie a tarifelor de prima: (i) in varianta veche - asiguratorii puteau folosi pentru calculul tarifelor doar criterii de risc, indici de incarcare si coeficienti de corectie reglementati de ASF, (ii) actul normativ de modificare a Legii RCA prevede faptul ca asiguratorii pot folosi pentru calculul tarifelor RCA orice criterii de risc, indici de incarcare, coeficienti de corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de prima, cu respectarea principiilor actuariale general acceptate.

Aceasta masura are potentialul de a conduce la diminuari de prime pentru anumite categorii mai putin riscante si la majorari pentru categorii cu grad mai mare de risc, deoarece asiguratorii au acum posibilitatea de a creste gradul de granularitate al tarifelor.

- Eliminarea plafonului de 25% impus asiguratorilor pentru cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare - masura care are potentialul de a conduce la majorarea tarifelor RCA.

- Au fost eliminate prevederile referitoare la obligatia asiguratorilor de a utiliza in calculul tarifelor de prima aceleasi segmente de riscuri omogene care sunt utilizate in calculul tarifului de referinta sau alte segmente de risc pentru care au obtinut, in prealabil, aprobarea ASF.

- A fost eliminata prevederea referitoare la obligatia asiguratorului RCA de a practica aceeasi prima de asigurare, indiferent de canalul de distributie utilizat. In ultima versiune a Normei 20/2017, asiguratorul RCA este obligat sa practice aceeasi prima de asigurare neta de cheltuielile de distributie si sa prezinte, in oferta transmisa potentialului asigurat, atat informatii cu privire la prima neta de cheltuieli de distributie, cat si cu privire la comisionul platit distribuitorului/costul aferent vanzarii directe.

"Aceasta modificare a Normei RCA va avea ca rezultat atat o mai buna informare a consumatorilor, cat si crestea concurentei intre canalele de distributie in favoarea asiguratilor, care ar putea beneficia de prime mai mici", noteaza Consiliul Concurentei.

In primul semestru din 2022, piata RCA a atins valoarea record de aproximativ 4,25 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 89%, conform datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Gradul de concentrare s-a mentinut ridicat pentru primii asiguratori din top la finalul primului semestru al anului 2022, astfel ca primii 3 asiguratori cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurari RCA din Romania. EUROINS Romania a devenit liderul acestei piete dupa falimentul CITY Insurance, cu o cota de piata de 31,81% si subscrieri estimate de XPRIMM la circa 1,35 miliarde de lei in S1 2022, aproape dublu fata de perioada similara a anului trecut. GROUPAMA Asigurari a urcat pe locul 2 (de pe pozitia a 7-a in S1 2021), cu o cota de 20,64% si subscrieri RCA de 877,7 milioane de lei, urmata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o pondere de 18,49% si subscrieri de 786,3 milioane de lei. Mai multe detalii gasiti AICI.

PROMO