1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Conduita societatilor si ...

Conduita societatilor si brokerilor de asigurare, verificata de ASF. Afla obiectivele proiectului!

Societatile si intermediarii in asigurari vor fi supravegheati si controlati in viitor, din punct de vedere al conduitei, in baza unor proceduri si ghiduri complexe, ce vor fi elaborate de experti din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara si din cadrul Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).

Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) este prima autoritate de supraveghere europeana care deruleaza in parteneriat cu EIOPA si Comisia Europeana un proiect de asistenta tehnica privind consolidarea functiei de supraveghere a conduitei pe piata de asigurari din Romania.

Proiectul "Asistenta tehnica privind consolidarea functiei A.S.F. de supraveghere a conduitei pe piata de asigurari din Romania", derulat de A.S.F., EIOPA si CE a presupus, intr-o prima faza, elaborarea unui manual de supraveghere a conduitei in domeniul asigurarilor.

Etapa de implementare a proiectul, care va fi gestionata de A.S.F. cu suportul expertilor EIOPA, vizeaza elaborarea unui set de proceduri si ghiduri, in baza caruia se vor desfasura activitatile de supraveghere si control pe aria de conduita asupra entitatilor care activeaza in piata asigurarilor.

In cadrul procesului de implementare a proiectului va fi elaborat si un ghid ce va contine informatii generale privind factorii generatori de risc de conduita si tipologia acestor riscuri pe parcursul ciclului de viata al produselor de asigurare, care fi adresat entitatilor supravegheate de catre A.S.F.

Administrarea corecta a riscurilor

Pentru o supraveghere eficienta, din punct de vedere al conduitei, este necesara detectarea si gestionarea timpurie a riscurilor si abordarea integrata a intregului proces. Acestea au fost de altfel si premisele de la care a plecat creionarea obiectivelor proiectului de asistenta tehnica derulat de catre A.S.F., EIOPA si CE, a anuntat Autoritatea de Supraveghere Financiara.

De asemenea, este foarte important ca riscurile de conduita sa fie administrate corect astfel incat sa fie asigurata cresterea gradului de profesionalism si a increderii clientilor in sectorul asigurarilor, precum si crearea si distributia de produse de asigurare corelate cu nevoile, cerintele si obiectivele clientilor. Toate acestea au impact asupra solvabilitatii si sustenabilitatii societatilor de asigurare, prin cresterea ratei de retentie a clientilor, prin reducerea ratei de renuntare la contractele de asigurare, precum si prin diminuarea riscurilor reputationale si juridice ale asiguratorilor.

Totodata, in cadrul procesului de supraveghere trebuie avuta in vedere prevenirea riscurilor sistemice si a celor generate de inovatia in domeniul financiar, in general, si in domeniul asigurarilor, in special.

Obiectivele proiectului de asistenta tehnica
  • Dezvoltarea unui cadru de supraveghere adecvat si complet la nivelul A.S.F., care sa includa proceduri, instrumente si metodologii eficiente, pentru a identifica principalii factori generatori ai riscurilor de conduita la nivelul pietei asigurarilor din Romania, precum si la nivelul fiecarei entitati care activeaza in aceasta piata, pe parcursul ciclului de viata al produsului de asigurare si pentru a aplica masuri adecvate de atenuare a acestora;
  • Identificarea instrumentelor si proceselor adecvate care sa permita A.S.F. prioritizarea actiunilor de supraveghere in functie de amploarea si complexitatea riscurilor identificate;
  • Adoptarea de catre A.S.F. a unei abordari bazate pe coordonarea permanenta a actiunilor de supraveghere prudentiala si a actiunilor de supraveghere a conduitei, ambele avand ca obiective promovarea stabilitatii activitatii de asigurare si apararea drepturilor clientilor de produse de asigurare.
Ce inseamna supravegherea conduitei

Conduita se refera la maniera in care o entitate isi desfasoara activitatea din perspectiva concentrarii pe interesele si obiectivele clientilor, explica ASF.

Supravegherea conduitei este un ansamblu de procese, proceduri si instrumente care au rolul de a verifica faptul ca societatile de asigurare si intermediarii de asigurari isi desfasoara activitatea in mod echitabil, transparent si orientat catre interesele clientilor, iar acestia sunt capabili sa ia decizii in cunostinta de cauza si sa selecteze produsele care se potrivesc cel mai bine nevoilor lor.

In sectorul asigurarilor, supravegherea conduitei acopera in general trei mari domenii: supravegherea societatilor de asigurare si a intermediarilor, supravegherea pietei si supravegherea produselor de asigurare.

Principii cheie in supravegherea conduitei

- Concentrare pe interesele clientilor pe tot ciclul de viata al produsului de asigurare;

- Trecerea la supravegherea bazata pe preventie, pe identificarea timpurie a riscurilor si vulnerabilitatilor, pe baza indicatorilor de risc si a analizelor calitative si renuntarea la supravegherea reactiva, orientata spre analizarea petitiilor;

- Permanenta colaborare intre structura de supraveghere prudentiala, care se concentreaza pe "sanatatea" financiara a entitatilor si structura de supraveghere a conduitei, orientata spre "sanatatea" relatiilor intre asiguratori/intermediari si clienti.

Autorizarea de Supraveghere Financiara utilizeaza, in activitatea de supraveghere a conduitei, un sistem de instrumente si tehnici de supraveghere, implementat la nivel european, care include monitorizarea pietei asigurarilor, actiuni de supraveghere tematica, actiuni de supraveghere de la sediul A.S.F. (off-site); actiuni de control la sediul entitatilor supravegheate (on-site).

Conduita, prioritate absoluta pentru EIOPA

Avand in vedere faptul ca la nivelul Uniunii Europene se acorda o importanta deosebita dezvoltarii supravegherii conduitei entitatilor care activeaza pe piata asigurarilor, Autoritatea Europeana pentru si Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) a adoptat o strategie pentru dezvoltarea unui cadru de supraveghere orientat spre preventie si identificarea timpurie a riscurilor, la care a aderat si A.S.F.

Crearea unui cadru eficient de supraveghere a conduitei este deosebit de important, atat din perspectiva protejarii clientilor de produse de asigurare, cat si din perspectiva contributiei la stabilitatea sectorului financiar, intrucat riscurile de conduita afecteaza atat clientii, dar si asiguratorii, intermediarii de asigurari si sectorul asigurarilor in ansamblu.

Provocari in domeniul supravegherii conduitei la nivel european

- Crearea unor cadre eficiente de supraveghere; dezvoltarea de noi instrumente de supraveghere la nivel de piata si la nivel de entitate;

- Revizuirea structurilor organizationale la nivelul autoritatilor de supraveghere, prin asigurarea independentei functiei de supraveghere prudentiala fata de functia de supraveghere a conduitei, si totodata, asigurarea colaborarii si coordonarii intre cele doua structuri;

- Trecerea de la instrumentarea petitiilor la supravegherea bazata de identificarea riscurilor si a vulnerabilitatilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti.

Piata asigurarilor a raportat o crestere de 3,4% in primele sase luni din 2020, pana la valoarea de 5,6 miliarde de lei. Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale s-au ridicat, in intervalul ianuarie-iunie al anului 2020, la valoarea de aproximativ 4,5 miliarde lei, in crestere cu 5,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar PBS aferente asigurarilor de viata au insumat aproximativ 1,1 miliarde lei, cu 4,2% mai putin fata de semestrul I al anului 2019. In acest timp, Brokerii au ajuns la un grad de intermediere de 67,59% (3,8 miliarde de lei).

Sursa foto: Facebook / Autoritatea de Supraveghere Financiara