1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Conducerea Comisiei Nationale a ...

Conducerea Comisiei Nationale a Pietei Financiare a fost revocata din functie de catre Parlament

Parlamentul din Republica Moldova i-a revocat din functie pe cei cinci membri ai Consiliului de administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare, in urma raportului de activitate prezentat joi - 9 septembrie.

Presedintele Parlamentului Igor GROSU a propus revocarea conducerii CNPF la recomandarea Comisiei parlamentare pentru economie, buget si finante care constata drept "nesatisfacatoare si lipsita de performanta" activitatea acesteia, dupa ce a fost analizat raportul anual al institutiei.

Proiectul a fost adoptat cu 54 de voturi.

In acest sens, au fost revocati Presedintele Comisiei Valeriu CHITAN, Vicepresedintii Nina DOSCA si Iurie FILIP, dar si membrii Victor CAPTARI si Viorel MIRON.

"Se recomanda Presedintelui Parlamentului inaintarea propunerilor de revocare in corpore a membrilor Consiliului de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare", se arata in hotarare.

Conducerea CNPF este acuzata ca a aprobat direct sau tacit tranzactii care au dus la devalizarea companiilor de asigurari, iar situatia in acest domeniu s-a agravat pe parcursul ultimilor ani, in special in perioada pandemiei. Totodata, conducerea CNPF este invinuita pentru faptul ca a admis indatorarea populatiei la organizatiile de creditare nebancara, astfel aproape jumatate din clientii acestor companii au dificultati de rambursare a imprumuturilor.

In timpul audierii raportului, conducerea CNPF a respins acuzatiile, aratand ca a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a supraveghea sectorul financiar nebancar, reiesind din imputernicirile pe care le are si de prevederile legale.

Decizia Parlamentului poate fi atacata in instanta de judecata.