1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Conditiile volatile accelereaza piata mondiala a energiei regenerabile (studiu)

Cel mai recent studiu EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 60) arata cum guvernele din intreaga lume isi accelereaza programele de energie regenerabila pentru a contribui la reducerea dependentei de energie importata, in contextul tensiunilor geopolitice si al incertitudinii economice continue. Lansat de Ziua Energiei, in cadrul COP27, RECAI 60 clasifica primele 40 de piete din lume in functie de atractivitatea investitiilor si a oportunitatilor de implementare in energie regenerabila.

Punctele principale ale studiului

SUA isi pastreaza prima pozitie, datorita Legii privind reducerea inflatiei, adoptata in august 2022, care este considerata un factor de schimbare a jocului pentru industria americana de hidrogen verde. Pe locul doi, China ramane angajata in accelerarea tranzitiei sale in domeniul energiei regenerabile, in timp ce urmareste sa reduca emisiile la un nivel maxim, pana in 2030 si sa atinga un nivel de emisii net zero pana in 2060. Germania urca un loc, pana pe pozitia a treia, deoarece se asteapta ca sectorul energiilor regenerabile, stimulat de angajamentul asumat prin pachetul de Paste, sa isi tripleze expansiunea in decurs de un deceniu.

Marea Britanie, care a pierdut anul acesta prima pozitie in topul capacitatii eoliene offshore instalate in favoarea Chinei, a coborat un loc, ajungand pe locul patru. Cu toate acestea, tara se poate lauda cu o mare cantitate de energie eoliana offshore, care ocupa un loc important in strategia energetica a guvernului. Tarile de Jos au intrat in top 10 al indicelui RECAI, datorita programului lor ambitios de energie curata, care include un obiectiv de 70GW de energie eoliana offshore pana in 2050. O pozitie notabila ocupa Grecia, cu o performanta foarte buna, determinata de noile obiective de 15 GW de energie curata noua pana in 2030 si 2 GW de energie eoliana offshore in acelasi interval de timp. Indonezia marcheaza o noua intrare in top 40, ca urmare a adoptarii unei legislatii de incurajare a utilizarii energiei regenerabile.

Mihai DRAGHICI, Director, Consultanta, EY Romania: "Romania si-a pastrat pozitia in top 30 Corporate Power Purchase Agreement (PPA) index, care actioneaza ca un indicator pentru potentialul PPA-urilor corporative la nivel de tara. Rezultatele au fost anuntate dupa o evaluare cuprinzatoare a 100 de piete in functie de 12 parametri cheie.

Raportul reprezinta o recunoastere a potentialului pietei locale pentru instrumentele PPA, care pot contribui la reducerea costurilor cu energia si la stabilitatea preturilor pe termen lung pentru companiile mari consumatoare de energie, oferind in acelasi timp contractele pe termen lung necesare dezvoltatorilor pentru a finanta noi investitii in surse regenerabile."

Prezentarea primului clasament RECAI normalizat

RECAI utilizeaza diverse criterii pentru a compara atractivitatea pietelor de energie regenerabila, cum ar fi amploarea proiectelor de dezvoltare, care reflecta dimensiunea absoluta a oportunitatii de investitii in domeniul energiei regenerabile. Prin urmare, indicele avantajeaza in mod natural economiile mari. Aceasta editie include un nou indice unic ajustat, care ia in calcul produsul intern brut (PIB), prezentand astfel pietele care inregistreaza performante peste asteptari raportat la PIB-ul lor.

Marocul (in clasamentul RECAI ajustat: 1, clasament RECAI: 19) se foloseste de caracteristicile sale topografice pentru a introduce flexibilitate in sistemul sau energetic, fiind de asteptat ca energia eoliana sa depaseasca energia solara in urmatorul deceniu, iar energia hidroelectrica cu stocare prin pompare sa fie dezvoltata in zonele sale muntoase. Intre timp, hidrogenul verde este considerat un aspect esential al decarbonizarii in Chile (clasament RECAI ajustat: 5, clasament RECAI: 17), care spera sa devina un exportator de top al acestui combustibil. Portugalia (clasament RECAI ajustat: 8, clasament RECAI: 25) este un bun exemplu al importantei angajamentului guvernamental in privinta energiilor regenerabile.

Indicele PPA: in ciuda conditiilor actuale de pe piata, fundamentele raman puternice pentru continuarea expansiunii pietei globale

Raportul evidentiaza faptul ca, dupa o perioada prelungita de crestere exponentiala - din cauza preturilor record ale energiei electrice si a volatilitatii extreme a pietei - volumul de productie de energie electrica angajata prin intermediul acordurilor de achizitie de energie electrica (PPA) corporative in 2022 va fi mai mic decat in 2021, desi se asteapta sa fie mai mare decat in 2020. Spania ramane o piata de top a CAEE-urilor, reprezentand pana in prezent aproximativ o treime din noua capacitate a CAEE-urilor din Europa in 2022. India sare in top zece in urma schimbarilor de politica energetica pentru a oferi mai multa flexibilitate si claritate pentru contractanti.

Consolidarea rezilientei energetice la nivel mondial

RECAI 60 evidentiaza pe mai departe faptul ca nevoia de rezilienta energetica nu a fost niciodata mai urgenta. Intensificarea productiei de energie din surse regenerabile, accelerarea diversificarii energiei si cresterea stocarii energiei sunt prioritati la nivel mondial. Odata cu acestea, apare o alta propunere de testare: cum sa acceleram integrarea in retele a unor cantitati tot mai mari de energie regenerabila.

Pentru top 40 RECAI, clasamentul RECAI ajustat si indicele PPA, precum si pentru o analiza a celor mai recente evolutii in domeniul energiei regenerabile din intreaga lume, vizitati ey.com/recai.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.