1asig.ro
1asig.ro

Comportamentul uman, critic atat pentru pandemie, cat si pentru modelarea cibernetica

5 min. / 1.540 cuvinte
Intelegerea si prezicerea comportamentului uman reprezinta unele dintre cele mai mari provocari pentru modelarea riscului de pandemie, dar si pentru modelarea riscului cibernetic, noteaza un raport realizat de CyberCube si citat de Insurance Business Mag. Raportul se concentreaza pe lectiile pe care companiile de modelare a riscului de pandemie si cele pentru modelarea riscului cyber le pot invata unele de la celelalte.

Astfel, potrivit raportului "Viruses, contagion and tail-risk: Modeling cyber risk in the age of pandemics", potentialul deciziilor politice si al raspunsului publicului de a afecta durata si severitatea pandemiilor si a riscurilor cibernetice este esential pentru modelarea cu succes a riscurilor respective.

Modalitatile prin care interactiunile dintre riscurile create de om sunt prezentate de catre modelatori sunt esentiale pentru construirea unor modele eficiente, mai arata raportul. Desi pandemiile isi au originea in agenti patogeni, provocarea e reprezentata de modul prin care modelele pot ilustra o serie de rezultate bazate pe reactii individuale si societale care pot avea impact asupra raspandirii bolilor si a amenintarilor cibernetice.

De asemenea, acelasi raport a mai constatat ca lipsa datelor poate impiedica progresul ambelor tipuri de modelatori. De la inceputul secolului XX, au existat mai putin de 12 pandemii globale si, desi au fost mii de incidente cibernetice de la aparitia Internetului, au fost inregistrate foarte putine incidente sistemice semnificative, iar acest lucru inseamna ca nu exista prea multe date pentru a evalua impactul potential al unor astfel de evenimente.

"E clar ca, intelegand modul in care au evoluat pandemiile, lectiile pot fi invatate si aplicate la modelarea riscului cibernetic. Pe masura ce pandemia COVID-19 continua, chiar daca exista diferente intre virusul computerizat si virusul uman, apar paralele in provocarile legate de modelare, metodologii si date. Exista o valoare reala in a invata de la echipe interdisciplinare modul de a echilibra nevoile de precizie, pentru a dezvolta modele care sa satisfaca nevoile pietei. Necesitatea unei imaginatii creative - bazate pe realitate -, care sa reprezinte riscuri orientate spre viitor este critica", explica Oli BREW - Head of Client Success, CyberCube.

"Atat in riscul cyber, cat si in riscul de pandemie, este necesar sa se ia in considerare riscul de acumulare. De exemplu, o pandemie este un aspect cheie pentru asiguratorii de viata si un eveniment cu mortalitate ridicata ar putea genera pierderi economice semnificative. O abordare solida a controlului expunerii la riscul de acumulare trebuie sa fie baza oricarui model de business, pentru a controla asigurarea impotriva riscului de pandemie", sustine Dr. Hjalmar BOHM - Senior Actuary, Epidemic Risk Solutions, Munich Re.

"Exista paralele privind modelarea raspandirii globale a unei boli si modul in care sistemele cibernetice sunt conectate - ambele sunt probleme de retea. Impactul riscului de atenuare si al actiunilor intreprinse din timp poate face diferenta. Mai mult, un om poate fi asimptomatic la COVID-19 si, in mod similar, este posibil sa nu stie daca un intrus cibernetic s-a infiltrat deja in reteaua lui", spune si Nita MADHAV - CEO, Metabiota.

993 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO