1asig.ro
1asig.ro

Comisia aproba o schema romaneasca in valoare de 358 mil. euro pentru sprijinirea IMM-urilor

5 min. / 1.540 cuvinte

Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca in valoare de 358 de milioane de euro (1,772 miliarde de lei) pentru a sprijini intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile).

"Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca in valoare de 358 de milioane EUR (1,772 miliarde RON) pentru a sprijini intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) afectate de pandemia de coronavirus si de masurile restrictive pe care guvernul roman a trebuit sa le puna in aplicare pentru a limita raspandirea virusului", se arata in comunicatul CE.

Sprijinul public a fost aprobat in temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat. In cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subventii directe pentru investitii in activitati productive, pana la o suma maxima de 1 milion EUR (4,9343 milioane RON) per beneficiar.

Schema va fi deschisa IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in sectoarele afectate in mod deosebit de epidemia de coronavirus, precum industria prelucratoare, constructiile, comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transportul si depozitarea.

Pentru a fi eligibile, societatile trebuie sa fi fost infiintate in Romania pana la 31 decembrie 2018 si trebuie sa fi inregistrat profituri din exploatare pe parcursul anului 2019.

Se preconizeaza ca schema va aduce beneficii unui numar de 4.000 de societati.

Comisia a constatat ca schema romaneasca respecta conditiile prevazute in cadrul temporar. In special, ajutorul (i) nu va depasi 1,8 milioane EUR per beneficiar; si (ii) se acorda pana la 31 decembrie 2021. Comisia a concluzionat ca masura este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar.

Pe aceasta baza, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informatii cu privire la cadrul temporar si la alte actiuni intreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de COVID-19 pot fi gasite aici.

833 accesari