1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana propune un spijin financiar de 4 miliarde de euro pentru Romania

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a prezentat Consiliului propuneri de decizii de acordare de sprijin financiar in valoare de 81,4 miliarde euro din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre, dintre care, Romania ar urma sa primeasca 4 miliarde de euro. Instrumentul SURE este un element esential al strategiei cuprinzatoare elaborate de UE pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.

PROMO


Odata ce Consiliul a aprobat aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub forma de imprumuturi acordate in conditii avantajoase de UE statelor membre. Aceste imprumuturi vor ajuta statele membre sa faca fata cresterilor bruste ale cheltuielilor publice pentru mentinerea locurilor de munca. Mai exact, imprumuturile respective vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti.

Instrumentul SURE poate oferi sprijin financiar in valoare totala de pana la 100 de miliarde euro tuturor statelor membre. Propunerile inaintate de Comisie Consiliului cu privire la deciziile de acordare a unui sprijin financiar se ridica la 81,4 miliarde EUR si vizeaza 15 state membre. Portugalia si Ungaria au prezentat deja cereri oficiale care sunt in curs de evaluare. Comisia se asteapta sa prezinte in scurt timp o propunere de acordare de sprijin pentru Portugalia si Ungaria. Statele membre care nu au introdus inca cereri oficiale mai au inca posibilitatea de a face acest lucru.

Imprumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi sustinute de un sistem de garantii voluntare din partea statelor membre. Comisia se asteapta ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare incheiate de statele membre cu Comisia sa fie finalizat in scurt timp.

"Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a mentine locurile de munca si mijloacele de subzistenta. Facem astazi un pas important in aceasta directie: la doar patru luni dupa ce am propus crearea Instrumentului SURE, Comisia propune acordarea a 81,4 miliarde euro din cadrul acestuia pentru a contribui la protejarea locurilor de munca si a lucratorilor afectati de pandemia de coronavirus in intreaga UE. SURE este un simbol clar al solidaritatii in fata unei crize fara precedent. Europa este hotarata sa protejeze cetatenii", a declarat Presedinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen.

La 2 aprilie 2020, Comisia a propus Instrumentul SURE ca parte a raspuns la pandemia de coronavirus. La 19 mai 2020, statele membre au adoptat in cadrul Consiliului Regulamentul de instituire a Instrumentului SURE.

Contributia fiecarui stat membru la valoarea totala a garantiei corespunde cotei-parti relative care ii revine din venitul national brut (VNB) total al Uniunii Europene, pe baza bugetului UE pentru 2020.

238 accesari