1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana propune un incarcator comun pentru dispozitivele electronice

Comisia Europeana face un pas important impotriva deseurilor electronice si a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenta diferitelor incarcatoare incompatibile pentru dispozitivele electronice si propune un incarcator comun.

Mai multi ani de colaborare cu industria pe baza unei abordari voluntare, au redus deja numarul incarcatoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 in ultimul deceniu, insa nu a fost gasita o solutie exhaustiva. Acum, Comisia prezinta acte legislative pentru a stabili o solutie comuna de incarcare pentru toate dispozitivele relevante.

Odata cu propunerea de directiva revizuita privind echipamentele radio prezentata joi - 23 septembrie, portul de incarcare si tehnologia incarcare rapida vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, castile, difuzoarele portabile si consolele video portabile. In plus, Comisia propune separarea vanzarii incarcatoarelor de vanzarea de dispozitive electronice. Acest lucru va imbunatati confortul consumatorilor si va reduce amprenta de mediu asociata productiei si eliminarii incarcatoarelor, sprijinind astfel tranzitia verde si cea digitala.
 

Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv pentru O Europa pregatita pentru era digitala, a declarat: "Consumatorii europeni au fost frustrati suficient de mult in ceea ce priveste incarcatoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-si gasi propriile solutii, acum este momentul sa se ia masuri legislative pentru un incarcator comun. Acesta este un castig important pentru consumatorii nostri si pentru mediu si in conformitate cu ambitiile noastre verzi si digitale."

Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a declarat: "Incarcatoarele alimenteaza toate dispozitivele noastre electronice esentiale. Cu tot mai multe dispozitive existente pe piata, se vand din ce in ce mai multe incarcatoare care nu sunt interschimbabile sau nu sunt necesare. Dorim sa punem capat acestei situatii. Datorita propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur incarcator pentru toate produsele electronice portabile - un pas important pentru a spori confortul si a reduce deseurile."

Pe 23 septembrie, Comisia a propus:

  • Un port de incarcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor sa isi incarce dispozitivele cu acelasi incarcator cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.
  • Tehnologia de incarcare rapida armonizata va contribui la prevenirea faptului ca diferiti producatori limiteaza in mod nejustificat viteza de incarcare si va ajuta la asigurarea faptului ca viteza de incarcare este aceeasi atunci cand se utilizeaza orice incarcator compatibil pentru un dispozitiv.
  • Separarea vanzarii unui incarcator de vanzarea dispozitivului electronic: consumatorii vor putea cumpara un nou dispozitiv electronic fara un incarcator nou. Acest lucru va limita numarul incarcatoarelor nedorite sau neutilizate. Se estimeaza ca reducerea productiei si eliminarii noilor incarcatoare va reduce cantitatea de deseuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.
  • Informatii mai pertinente pentru consumatori: producatorii vor trebui sa furnizeze informatii relevante cu privire la performanta de incarcare, inclusiv informatii privind puterea ceruta de dispozitiv si daca acesta permite incarcarea rapida. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai usor daca incarcatoarele lor pe care le poseda indeplinesc cerintele noului lor dispozitiv sau vor putea sa aleaga un incarcator compatibil. Impreuna cu celelalte masuri, acest lucru ar ajuta consumatorii sa limiteze numarul de incarcatoare noi achizitionate si i-ar ajuta sa economiseasca 250 de milioane EUR pe an care ar fi cheltuiti cu achizitii inutile de incarcatoare.

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din actiunea mai ampla a Comisiei de abordare a durabilitatii produselor, in special a produselor electronice de pe piata UE, care se va afla in centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Etapele urmatoare

Propunerea de directiva revizuita privind echipamentele radio de astazi va trebui sa fie adoptata de Parlamentul European si de Consiliu prin procedura legislativa ordinara (codecizie). O perioada de tranzitie de 24 de luni de la data adoptarii va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta inainte de intrarea in vigoare.

Pentru a avea in cele din urma un incarcator comun, este necesara interoperabilitatea deplina la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic si sursa externa de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilitatii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, va fi realizata prin propunerea de astazi. Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordata in cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologica al Comisiei. Aceasta va fi lansata mai tarziu in cursul acestui an, astfel incat intrarea sa in vigoare sa poata fi aliniata la propunerea de astazi.

Context

In 2020, in UE au fost vandute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile si alte dispozitive electronice portabile. In medie, consumatorii detin aproximativ trei incarcatoare de telefon mobil, dintre care utilizeaza doua in mod regulat. Cu toate acestea, 38 % dintre consumatori declara ca s-au confruntat cel putin o data cu probleme legate de incarcarea telefonului mobil deoarece incarcatoarele disponibile erau incompatibile. Situatia nu este doar neplacuta, ci si costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde EUR anual pentru incarcatoare independente care nu sunt furnizate impreuna cu dispozitivele electronice. In plus, se estimeaza ca incarcatoarele eliminate si neutilizate vor genera pana la 11 000 de tone de deseuri electronice in fiecare an.

Pentru a aborda provocarile cu care se confrunta consumatorii, dar si mediul, Comisia a sprijinit inca din 2009 o solutie comuna de incarcare pentru telefoanele mobile si alte dispozitive electronice similare. Comisia a facilitat pentru prima data incheierea de catre industrie, in 2009, a unui acord voluntar, care a dus la adoptarea primului memorandum de intelegere (MoU) si a avut drept rezultat reducerea numarului de solutii de incarcare pentru telefoanele mobile existente pe piata de la 30 la 3. In urma expirarii memorandumului in 2014, o noua propunere din partea industriei, prezentata in martie 2018, nu a fost considerata satisfacatoare in ceea ce priveste furnizarea unei solutii comune de incarcare sau satisfacerea necesitatii de a imbunatati confortul consumatorilor si reducerea deseurilor electronice.