1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana propune reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a prezentat un nou proiect de propunere a reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera din UE cu cel putin 55% pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, astfel ca noul obiectiv se bazeaza pe evaluarea impactului atat la nivel social si economic, cat si la nivelul mediului, ca etapa preliminara in atingerea obiectivului de neutralitate climatica pana in 2050.

PROMO


"Noul obiectiv se bazeaza pe o evaluare cuprinzatoare a impactului atat la nivel social si economic, cat si la nivelul mediului. Evaluarea demonstreaza ca acest demers este realist si fezabil. Acest obiectiv mai ambitios subliniaza, de asemenea, pozitia constanta a UE de lider la nivel mondial, in perspectiva urmatoarei Conferinte a ONU privind schimbarile climatice (COP26)", au subliniat reprezentantii Comisiei.

De asemenea, a invitat Parlamentul si Consiliul sa confirme acest obiectiv de 55% drept noua contributie stabilita la nivel national (CSN) a UE in temeiul Acordului de la Paris si sa il transmita CCONUSC pana la sfarsitul acestui an.

"Comisie Europeana a definit propunerile legislative care urmeaza sa fie prezentate pana in iunie 2021 pentru a pune in aplicare noul obiectiv, inclusiv: revizuirea si extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii; adaptarea Regulamentului privind partajarea eforturilor si a cadrului privind emisiile aferente exploatarii terenurilor; consolidarea eficientei energetice si a politicilor in materie de energie din surse regenerabile si consolidarea standardelor privind emisiile de CO2 pentru vehiculele rutiere", au subliniat oficialii europeni.

"Europa va iesi mai puternica din pandemia de coronavirus, investind intr-o economie circulara eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, promovand inovarea in domeniul tehnologiei curate si creand locuri de munca verzi", a spus Ursula von der LEYEN, presedinta Comisiei Europene.

In paralel cu Planul privind obiectivele climatice pentru 2030 si cu evaluarea impactului aferenta acestuia, Comisia a adoptat joi si o evaluare a planurilor nationale ale statelor membre privind energia si clima pentru perioada 2021-2030.

Evaluarea Comisiei arata ca UE este pe drumul cel bun pentru a-si depasi obiectivul actual de reducere a emisiilor, care este de cel putin 40% pana in 2030, in special datorita progreselor in curs legate de utilizarea energiei din surse regenerabile in intreaga Europa.

Pentru a atinge noul obiectiv de 55%, UE va trebui sa sporeasca si mai mult eficienta energetica si ponderea energiei din surse regenerabile. Acest aspect va face acum obiectul unor consultari si analize suplimentare inainte de prezentarea de catre Comisie a propunerilor legislative in iunie 2021.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
GENERALI a semnat o solicitare adresata guvernelor UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030

199 accesari