1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana propune o identitate digitala sigura si de incredere pentru toti cetatenii europeni

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a propus un cadru pentru o identitate digitala europeana, care va fi disponibila pentru toti cetatenii, rezidentii si intreprinderile din Uniunea Europeana. Astfel, printr-o simpla atingere de buton, de pe telefon, cetatenii vor putea sa isi demonstreze identitatea si sa partajeze documente electronice din portofelul de Identitate Digitala Europeana.

Cu identificarea digitala nationala, care va fi recunoscuta in intreaga Europa, cetatenii vor putea accesa serviciile online. Platformele mari vor fi obligate sa accepte, la cererea utilizatorului, utilizarea portofelului de Identitate Digitala Europeana. De exemplu, pentru a-si dovedi varsta. Comisia Europeana subliniaza ca utilizarea portofelului de Identitate Digitala Europeana va ramane mereu la latitudinea utilizatorului.

"Identitatea Digitala Europeana ne va permite sa facem in orice stat membru UE ce facem si acasa, fara costuri suplimentare si cu mai putine obstacole. Fie ca e vorba de inchirierea unui apartament, fie ca este vorba de deschiderea unui cont bancar in afara tarii de origine. Iar acest lucru se face intr-un mod sigur si transparent. Astfel, vom decide cat de multe informatii despre noi vrem sa partajam, cu cine si in ce scop. Aceasta e o ocazie unica de a ne duce pe toti cu un pas mai departe in a experimenta ce inseamna sa traiesti in Europa si sa fii european", spune Margrethe VESTAGER - Executive Vice-President for a Europe Fit for the Digital Age.

"Cetatenii UE nu numai ca se asteapta la un nivel ridicat de securitate, ci si la confort, indiferent daca au de-a face cu administratii nationale, pentru depunerea unei declaratii fiscale, de exemplu, sau daca vor sa se inscrie la o universitate europeana, unde este nevoie de identificare oficiala. Portofelul de Identitate Digitala Europeana ofera o noua posibilitate de stocare si utilizare a datelor pentru tot felul de servicii, de la check-in la aeroport, pana la inchirierea unei masini. Este vorba de a le oferi consumatorilor o alegere, o alegere europeana. Companiile noastre europene, mari si mici, vor beneficia, la randul lor, de aceasta identitate digitala", arata si Thierry BRETON - Commissioner for Internal Market.

In temeiul noului regulament, statele membre UE vor oferi cetatenilor si intreprinderilor portofele digitale care vor putea lega Identitatea Digitala Europeana si de alte atribute personale (cum ar fi permisul de conducere, diplome, cont bancar). Acest portofel va putea fi oferit de autoritati publice sau de entitati private, cu conditia sa fie recunoscute de un stat membru. Noul portofel de Identitate Digitala Europeana va permite tuturor europenilor sa acceseze serviciile online fara a mai fi nevoiti sa utilizeze metode private de identificare si fara sa mai partajeze inutil date personale. Astfel, vor avea control deplin asupra datelor pe care le partajeaza.

Parlamentul da unda verde certificatului digital al UE privind COVID

Trecem de la Comisia Europeana, la Parlamentul European, acolo unde eurodeputatii au aprobat, azi, definitiv, certificatul digital al UE privind COVID, pentru a facilita calatoriile in interiorul UE si pentru a contribui la redresarea economica.

Certificatul va fi emis gratuit de autoritatile nationale si va fi disponibil in format digital sau pe suport de hartie. El va include si un cod QR. Documentul va dovedi ca detinatorul a fost vaccinat, s-a vindecat in urma infectarii sau a obtinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. In practica, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor si capacitatea de a le verifica in intreaga Uniune Europeana. Astfel se vor preveni frauda si falsificarea.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021, pe un termen de 12 luni. Detinerea certificatului nu va fi o conditie prealabila pentru a putea beneficia de libertatea de circulatie. In acelasi timp, certificatul nu va fi considerat un document de calatorie.

Restrictii de calatorie suplimentare - doar daca sunt justificate

In cadrul negocierilor dintre institutii, eurodeputatii au obtinut un acord pentru ca tarile Uniunii sa nu poata impune restrictii de calatorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, "cu exceptia cazului in care [ele] sunt necesare si proportionale pentru protectia sanatatii publice". Va trebui sa se tina seama de dovezi stiintifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Masurile trebuie notificate celorlalte state membre si Comisiei Europene cu 48 de ore inainte, daca este posibil. Publicul trebuie sa fie informat cu 24 de ore inainte.

O testare usor accesibila, la un pret abordabil

Tarile Uniunii sunt incurajate sa asigure posibilitati de testare usor accesibile si la preturi abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis sa mobilizeze 100 de milioane EUR in cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenta. Suma este destinata statelor membre, astfel incat sa poata cumpara teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Vaccinurile

Toate tarile Uniunii trebuie sa accepte certificate de vaccinare emise in alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agentia Europeana pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, in schimb, daca accepta si certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor nationale de autorizare sau pentru cele inscrise pentru utilizare in caz de urgenta pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Garantii privind protectia datelor

Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate in conformitate cu Regulamentul general privind protectia datelor. Certificatele vor fi verificate offline si nu se vor pastra date cu caracter personal.

Presedintele Comisiei pentru libertati civile, Juan Fernando L?pez Aguilar (S&D, ES), raportor, a declarat: "Astazi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulatii si a unui spatiu Schengen pe deplin functional, in timp ce continuam sa luptam impotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID va functiona incepand cu 1 iulie si va asigura calatorii sigure si coordonate in aceasta vara. Statele UE sunt incurajate sa se abtina de la impunerea de restrictii suplimentare, cu exceptia cazului in care acest lucru este strict necesar si proportional, si este un semnal pozitiv ca unele tari elibereaza deja certificatul."

1.115 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO