1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana propune o declaratie privind drepturile si principiile digitale pentru toti cetatenii UE

Comisia Europeana propune Parlamentului European si Consiliului semnarea unei declaratii cu privire la drepturile si principiile care vor ghida transformarea digitala a Uniunii Europene. Scopul acestui proiect de declaratie privind drepturile si principiile digitale este de a le oferi cetatenilor o referinta clara cu privire la genul de transformare digitala pe care il promoveaza si sustine Europa.

Declaratia va constitui, de asemenea, un ghid privind noile tehnologii, destinat factorilor de decizie si intreprinderilor. Drepturile si libertatile consacrate in cadrul juridic al UE si valorile europene care sunt expresia principiilor ar trebui sa fie respectate in mediul online in aceeasi masura ca si offline. Odata ce va fi aprobata in comun, declaratia va defini si abordarea in materie de transformare digitala pe care o va promova UE in intreaga lume.

Margrethe Vestager - Vicepresedinte Executiva pentru o Europa pregatita pentru era digitala -, a declarat: "Ne dorim tehnologii sigure, care sa fie in slujba oamenilor si care sa functioneze respectandu-ne drepturile si valorile. Si dorim ca acest lucru sa fie valabil si in mediul online. Dorim, de asemenea, ca toti cetatenii sa aiba posibilitatea si mijloacele de a participa activ la societatile noastre tot mai digitalizate. Aceasta declaratie constituie o referinta clara cu privire la drepturile si principiile aplicabile in mediul online."

La randul sau, Thierry BRETON - Comisarul pentru piata interna -, a subliniat: "Dorim ca europenii sa stie ca, prin simplul fapt ca locuiesc, studiaza, lucreaza sau desfasoara activitati economice in Europa, se pot bizui pe o conectivitate de varf, pe un acces neintrerupt la serviciile publice si la un spatiu digital sigur si echitabil. Declaratia privind drepturile si principiile digitale stabileste, de asemenea, o data pentru totdeauna, ca faptele considerate ilegale offline ar trebui sa fie ilegale si online. Intentionam, totodata, sa promovam aceste principii ca pe un standard demn de urmat de catre intreaga lume."

Drepturi si principii in era digitala

Proiectul de declaratie vizeaza drepturi si principii esentiale pentru transformarea digitala, cum ar fi punerea accentului pe indivizi si drepturile lor, sprijinirea solidaritatii si a incluziunii, asigurarea libertatii de alegere online, incurajarea participarii la spatiul public digital, imbunatatirea sigurantei, a securitatii si a capacitatii de actiune a persoanelor si promovarea unui viitor digital durabil.

Aceste drepturi si principii ar trebui sa-i insoteasca pe cetatenii UE in viata lor de zi cu zi: conectivitate digitala de mare viteza si la preturi abordabile pretutindeni si pentru toti, sali de clasa bine dotate si cadre didactice cu competente digitale, acces neintrerupt la serviciile publice, un mediu digital sigur pentru copii, deconectarea dupa programul de lucru, obtinerea de informatii usor de inteles cu privire la impactul produselor noastre digitale asupra mediului, controlarea modului in care sunt utilizate datele lor cu caracter personal si cu cine sunt partajate.

Declaratia se intemeiaza pe dreptul UE, de la tratate, la Carta drepturilor fundamentale, dar si pe jurisprudenta Curtii de Justitie. Experienta dobandita cu ocazia adoptarii Pilonului european al drepturilor sociale a fost, de asemenea, folosita in acest sens. Fostul Presedinte al Parlamentului European - David Sassoli -, a sustinut, inca din 2018, ideea ca accesul la Internet constituie un nou drept al omului. Promovarea si punerea in aplicare a principiilor stabilite in declaratie va constitui un angajament politic comun si o responsabilitate comuna atat la nivelul Uniunii, cat si la nivelul statelor membre, in limitele competentelor lor respective. Pentru a se asigura ca declaratia va produce efecte concrete pe teren, Comisia a propus, in luna septembrie, sa monitorizeze progresele, sa evalueze lacunele si sa formuleze recomandari de actiuni prin intermediul unui raport anual privind "Stadiul indeplinirii obiectivelor deceniului digital".

Parlamentul European si Consiliul sunt invitate sa discute pe marginea proiectului de declaratie si sa o aprobe la cel mai inalt nivel pana in vara aceasta.

La 9 martie 2021, Comisia si-a prezentat viziunea in ceea ce priveste transformarea digitala a Europei pana in 2030 in comunicarea intitulata "Busola pentru dimensiunea digitala: modelul european pentru deceniul digital". In septembrie 2021, Comisia a introdus un cadru de guvernanta solid in vederea atingerii obiectivelor digitale sub forma documentului intitulat "Calea catre deceniul digital". Intr-un discurs tinut la 1 iunie 2021, in cadrul evenimentului "Leading the Digital Decade", desfasurat la Sines, in Portugalia, Presedintele Comisiei - Ursula von der LEYEN -, a declarat: "Suntem deschisi fata de noile tehnologii, dar ne aparam valorile."

Comisia a organizat, de asemenea, o consultare publica deschisa care a demonstrat sprijinul larg al populatiei cu privire la principiile digitale europene - 8 din 10 cetateni ai UE considera ca este util ca Uniunea Europeana sa defineasca si sa promoveze o viziune europeana comuna privind drepturile si principiile digitale -, si un sondaj Eurobarometru special. Sondajele Eurobarometru anuale vor colecta date calitative, pe baza perceptiei cetatenilor cu privire la modul in care sunt puse in aplicare in UE principiile digitale consacrate in declaratie.