1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Comisia Europeana aproba o schema ...

Comisia Europeana aproba o schema romaneasca in valoare de 100 milioane de euro

In temeiul normelor UE, Comisia Europeana a aprobat o schema romaneasca in valoare de 100 milioane de euro menita sa sprijine regenerarea padurilor deteriorate, potrivit unui comunicat de presa al CE.

Schema va fi finantata prin Mecanismul de redresare si rezilienta ("MRR"), in urma evaluarii pozitive, de catre Comisie, a Planului de redresare si rezilienta al Romaniei si a adoptarii acestuia de catre Consiliu.

Potrivit Comisiei Europene, schema este menita sa ii sprijine pe proprietarii de paduri sa promoveze regenerarea padurilor in zonele afectate de incendii forestiere, de fenomene climatice nefavorabile, de infestari cu daunatori si de evenimente catastrofale. Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor privati si publici de paduri, precum si asociatiilor acestora. Schema de ajutoare se va incheia la 30 iunie 2026.

Comisia a evaluat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, in special in temeiul Orientarilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020 si al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, care le permite statelor membre sa sprijine dezvoltarea anumitor activitati economice in anumite conditii. Comisia a constatat ca schema este necesara si adecvata pentru a incuraja regenerarea padurilor. In plus, Comisia a concluzionat ca schema este proportionala si nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurentei si a schimburilor comerciale din UE. Pe aceasta baza, Comisia a aprobat schema in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Comisia evalueaza cu prioritate masurile care implica ajutor de stat cuprinse in planurile nationale de redresare prezentate in contextul Mecanismului de redresare si rezilienta si a oferit orientari si sprijin statelor membre in etapele pregatitoare ale planurilor nationale, pentru a facilita implementarea rapida a Mecanismului de redresare si rezilienta. Versiunea neconfidentiala a deciziei va fi disponibila cu numarul de caz SA.102070 in Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurenta, de indata ce vor fi fost solutionate eventualele probleme legate de confidentialitate.