1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Comisia Europeana aproba Planul de redresare si rezilienta al Romaniei, in valoare de 29,2 miliarde EUR

Comisia Europeana a adoptat luni, 27 septembrie, o evaluare pozitiva a Planului de redresare si rezilienta al Romaniei, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi in valoare de 14,2 miliarde EUR si imprumuturi in valoare de 14,9 miliarde EUR in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta (MRR). 

Aceasta finantare va sprijini implementarea masurilor esentiale in materie de investitii si reforme cuprinse in Planul de redresare si rezilienta al Romaniei si va contribui in mod crucial la iesirea Romaniei mai puternica din pandemia de COVID-19.

MRR este instrumentul principal al initiativei NextGenerationEU, care va furniza pana la 800 de miliarde EUR (in preturi curente) pentru a sprijini investitiile si reformele in intreaga UE. Planul Romaniei face parte dintr-un raspuns coordonat fara precedent al UE la criza provocata de pandemia de COVID-19, menit sa abordeze provocarile europene comune prin adoptarea tranzitiei verzi si a celei digitale, precum si sa consolideze rezilienta economica si sociala si coeziunea pietei unice.

Comisia a evaluat planul Romaniei pe baza criteriilor stabilite in Regulamentul privind MRR, analizand, in special, daca investitiile si reformele cuprinse in plan sprijina tranzitia verde si cea digitala, contribuie la solutionarea eficace a provocarilor identificate in cadrul semestrului european si consolideaza potentialul de crestere, crearea de locuri de munca si rezilienta economica si sociala a Romaniei.

Asigurarea tranzitiei verzi si a tranzitiei digitale a Romaniei

In evaluarea sa, Comisia a constatat ca planul Romaniei aloca 41 % din suma totala masurilor de sprijinire a tranzitiei verzi. Printre aceste masuri se numara si eliminarea treptata a productiei de energie electrica pe baza de carbune si lignit pana in 2032. Reformele care promoveaza transportul sustenabil includ decarbonizarea transportului rutier, impozitarea ecologica, stimulente pentru vehiculele cu emisii zero si transferul modal catre transportul feroviar si transportul pe apa. Planul pune, de asemenea, un accent puternic pe imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor private si publice.

In evaluarea sa, Comisia a constatat ca planul Romaniei aloca 21 % din suma totala unor masuri de sprijinire a tranzitiei digitale. Printre acestea se numara masuri de digitalizare a administratiei publice si a intreprinderilor, de imbunatatire a conectivitatii, a securitatii cibernetice si a competentelor digitale si de dezvoltare a unui sistem integrat de e-sanatate si telemedicina. Se preconizeaza ca masurile de sprijinire a digitalizarii educatiei vor contribui la dezvoltarea competentelor atat in randul elevilor, cat si al profesorilor si vor fi sustinute prin masuri de modernizare a laboratoarelor scolare si de creare a unor laboratoare inteligente (smart labs). Participarea la un proiect multinational este prevazuta sub forma unui proiect important de interes european comun (PIIEC) in domeniul microelectronicii.

Consolidarea rezilientei economice si sociale a Romaniei

Comisia considera ca planul Romaniei include un set amplu de reforme si investitii care se consolideaza reciproc si care contribuie la abordarea eficace a tuturor provocarilor economice si sociale evidentiate in recomandarile specifice adresate Romaniei sau a unei parti semnificative a acestora.

Se preconizeaza ca realizarea reformelor si a investitiilor in domeniul social si educational va aborda o serie de vulnerabilitati si deficiente structurale de lunga durata. Planul prevede masuri de consolidare a administratiei publice, inclusiv prin imbunatatirea eficacitatii sistemului judiciar si prin combaterea coruptiei, precum si masuri de sprijinire a investitiilor private, in special pentru IMM-uri, si de imbunatatire a mediului de afaceri prin reducerea obligatiilor administrative pentru intreprinderi. Se preconizeaza ca reformele prevazute in plan in domeniul educatiei si al locurilor de munca vor crea o piata a fortei de munca mai puternica, favorizand cresterea economica. Reformele emblematice privind eliminarea treptata a carbunelui si decarbonizarea transporturilor, precum si investitiile care promoveaza tranzitia verde si tranzitia digitala ar trebui sa stimuleze competitivitatea si sa faca economia mai sustenabila in general. Ca urmare a reformelor si a investitiilor din domeniul educatiei incluse in plan, rezilienta sociala ar trebui sa creasca. Datorita fortei de munca bine calificate si reducerii parasirii timpurii a scolii, economia ar trebui sa devina mai rezilienta la socurile viitoare, iar populatia, mai adaptabila la modelele economice in schimbare.

Sprijinirea proiectelor emblematice de investitii si de reforma

Planul Romaniei propune proiecte in toate cele sapte domenii emblematice ale UE. Este vorba despre proiecte de investitii specifice care abordeaza aspecte comune tuturor statelor membre, in domenii care creeaza locuri de munca si crestere economica si care sunt necesare pentru tranzitia verde si cea digitala. De exemplu, planul romanesc include un proiect de construire a unei infrastructuri guvernamentale securizate de cloud computing care va permite interoperabilitatea platformelor si a serviciilor de date ale administratiei publice, favorizand adoptarea serviciilor publice digitale pentru cetateni si intreprinderi, precum si introducerea cartilor de identitate electronice pentru 8,5 milioane de cetateni.

In urma evaluarii s-a constatat, de asemenea, ca niciuna dintre masurile incluse in plan nu prejudiciaza in mod semnificativ mediul, in conformitate cu cerintele prevazute in Regulamentul MRR.

Sistemele de control instituite de Romania sunt considerate adecvate pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii. Planul ofera suficiente detalii cu privire la modul in care autoritatile nationale vor preveni, depista si corecta cazurile de conflict de interese, coruptie si frauda legate de utilizarea fondurilor.

Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: "Sunt incantata sa anunt aprobarea de catre Comisia Europeana a Planului de redresare si rezilienta al Romaniei, in valoare de 29,2 miliarde EUR. Fiind axate pe asigurarea tranzitiei verzi si a tranzitiei digitale si mergand de la imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor pana la imbunatatirea conectivitatii si a competentelor digitale, masurile prevazute in plan au potentialul sa produca o transformare autentica. Va vom fi alaturi in anii urmatori pentru a ne asigura ca investitiile si reformele ambitioase prevazute in plan sunt implementate integral."

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: "Astazi, am aprobat planul de redresare al Romaniei, care ii va permite sa iasa mai puternica din criza si sa stimuleze cresterea economica. Planul va ajuta Romania sa isi decarbonizeze economia, prin masuri de eliminare treptata a productiei de energie electrica pe baza de carbune si lignit, care ar trebui sa stimuleze competitivitatea si sa faca economia mai sustenabila. De asemenea, masurile propuse vor promova transportul sustenabil si vor imbunatati eficienta energetica a cladirilor publice si private. Salutam accentul pus pe imbunatatirea conectivitatii si a securitatii cibernetice, precum si pe digitalizarea administratiei publice, a asistentei medicale si a educatiei, consolidandu-se astfel dezvoltarea competentelor digitale. Prin realizarea de reforme sociale si educationale sustinute de investitii, Romania ar trebui sa stimuleze cresterea economica prin abordarea unor probleme structurale de lunga durata, intarind mediul de afaceri si reducand birocratia."

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: Odata cu unda verde data astazi de Comisie pentru planul de redresare si rezilienta, Romania face un pas important catre un viitor mai prosper, mai competitiv si mai sustenabil. Este un plan de mare amploare, atat in ceea ce priveste valoarea finantarii pe care Romania urmeaza sa o primeasca, cat si natura ambitioasa a reformelor si a investitiilor prevazute. Comisia Europeana va sprijini autoritatile romane in cadrul eforturilor de indeplinire a acestor angajamente, care, daca vor fi realizate cu succes, vor aduce beneficii uriase cetatenilor si intreprinderilor din Romania."

Comisia va autoriza urmatoarele plati pe baza indeplinirii satisfacatoare a jaloanelor si a tintelor prezentate in planul de redresare si rezilienta, reflectand progresele inregistrate in ceea ce priveste implementarea investitiilor si a reformelor.