1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Comisia Europeana anunta un nou ...

Comisia Europeana anunta un nou regulament privind pietele digitale

Noul regulament va pune capat practicilor neloiale ale intreprinderilor care actioneaza in calitate de controlori de acces in economia platformelor online. Acesta a fost propus de Comisie in decembrie 2020 si aprobat de Parlamentul European si de Consiliu in timp record, in martie 2022.

Regulamentul privind pietele digitale defineste situatiile in care o platforma online mare poate fi considerata controlor de acces. Sunt vizate platformele digitale ce reprezinta un loc de intalnire important al utilizatorilor comerciali cu consumatorii si care, din pozitia de care beneficiaza, pot actiona ca un organ de reglementare privat, generand astfel blocaje in economia digitala. Pentru a aborda aceste aspecte, Regulamentul privind pietele digitale va defini o serie de obligatii pe care acesti controlori de acces vor trebui sa le respecte, inclusiv interzicerea anumitor comportamente ale acestora.

Societatile care opereaza unul sau mai multe dintre asa-numitele "servicii de platforma esentiale" enumerate in DMA sunt considerate controlori de acces daca indeplinesc cerintele descrise mai jos. Sunt vizate: serviciile de intermediere online, cum ar fi magazinele de aplicatii, motoarele de cautare online, serviciile de socializare in retea, anumite servicii de mesagerie, serviciile platformelor de partajare a materialelor video, asistentii virtuali, browserele web, serviciile de cloud computing, sistemele de operare, pietele online si serviciile de publicitate.

Exista trei criterii principale pe baza carora o societate se incadreaza in domeniul de aplicare al DMA:

  • sa fie suficient de mare incat sa aiba un impact pe piata interna - atunci cand societatea realizeaza o anumita cifra de afaceri anuala in Spatiul Economic European (SEE) si furnizeaza un serviciu de platforma esential in cel putin trei state membre ale UE;
  • sa controleze un canal important prin care intreprinderile utilizatoare intra in legatura cu consumatorii finali - in cazul in care societatea furnizeaza un serviciu de platforma esential lunar unui numar de peste 45 de milioane de utilizatori finali activi stabiliti sau situati in UE si anual unui numar de peste 10 000 de utilizatori comerciali activi stabiliti in UE;
  • sa detina o pozitie solida si durabila - in cazul in care societatea a indeplinit al doilea criteriu in ultimii trei ani.

DMA stabileste o lista de actiuni permise si actiuni interzise pe care controlorii de acces vor trebui sa le respecte in operatiunile lor zilnice pentru a asigura piete digitale echitabile si deschise. Aceste obligatii vor contribui la deschiderea de posibilitati pentru intreprinderi de a contesta pietele si de a rivaliza cu controlorii de acces pe baza calitatii produselor si serviciilor lor, ceea ce va genera mai mult spatiu de inovare.

Atunci cand un controlor de acces adopta practici precum favorizarea propriilor servicii sau impiedicarea utilizatorilor comerciali ai serviciilor lor sa ajunga la consumatori, acest lucru poate impiedica concurenta, conducand la mai putina inovare, la produse sau servicii de o calitate mai scazuta si la preturi mai mari. Atunci cand un controlor de acces se angajeaza in practici neloiale, cum ar fi impunerea unor conditii de acces inechitabile la magazinul sau de aplicatii sau impiedicarea instalarii de aplicatii din alte surse, se poate ajunge in situatia ca preturile platite de consumatori sa fie mai mari sau ca acestia sa fie privati de beneficiile pe care le-ar fi putut avea daca ar fi avut acces la servicii alternative.

Odata cu intrarea sa in vigoare, DMA va intra in etapa cruciala de punere in aplicare: va incepe sa se aplice in termen de sase luni, adica incepand cu data de 2 mai 2023. In termen de doua luni de la aceasta data, adica cel tarziu pana la 3 iulie 2023, daca indeplinesc pragurile stabilite in DMA, potentialii controlori de acces vor trebui sa notifice Comisiei serviciile lor de platforma esentiale.

Dupa ce Comisia va primi notificarea completa, va avea la dispozitie 45 de zile lucratoare pentru a evalua daca intreprinderea in cauza indeplineste pragurile si pentru a o desemna drept controlor de acces (termenul pentru ultimele notificari posibile implinindu-se la 6 septembrie 2023). Dupa desemnarea ca atare, controlorii de acces vor avea la dispozitie sase luni - adica pana la 6 martie 2024 - pentru a se conforma cerintelor prevazute in DMA.

Pentru a pregati punerea in aplicare a DMA, Comisia colaboreaza deja in mod proactiv cu partile interesate din acest sector pentru a asigura respectarea efectiva a noilor norme. In plus, in urmatoarele luni, Comisia va organiza o serie de ateliere tehnice cu partile interesate pentru a evalua opiniile tertilor cu privire la respectarea obligatiilor pe care le au controlorii de acces in temeiul DMA.