1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana a virat peste 1,9 miliarde de euro in contul Ministerului Finantelor, parte din PNRR

Comisia Europeana a virat 1,942 miliarde de euro in contul Ministerului Finantelor (MF) deschis la BNR, suma reprezentand prefinantarea de 13% din imprumutul de aproximativ 14,94 miliarde de euro contractat de Romania in cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienta, a anuntat joi ministerul.

Si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a anuntat miercuri ca fonduri in valoare de 1,9 miliarde de euro vor intra, joi, in contul statului roman. Acestea reprezinta prefinantarea din imprumutul acordat Romaniei, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

"In data de 13 ianuarie 2022, odata cu intrarea in vigoare a Acordului de imprumut (Mecanismul de redresare si rezilienta) intre Comisia Europeana si Romania, va fi virata suma aferenta prefinantarii din componenta de imprumut, in cuantum de 1.942.479.890 euro, reprezentand 13% din valoarea totala a imprumutului. Aceasta suma vine in completarea primei transe a prefinantarii, pe componenta de grant, platita de Comisia Europeana la data de 2 decembrie 2021, in valoare de 1,85 miliarde euro. Astfel, pana la acest moment, o suma totala de 3,79 miliarde euro a fost acordata Romaniei, de la momentul aprobarii si demararii implementarii PNRR, la 3 noiembrie 2021", a transmis MF.

Decizia de punere in aplicare a Consiliului din data de 3 noiembrie 2021 arata ca sumele imprumutului vor fi disponibilizate in zece transe, in baza indeplinirii de partea romana a jaloanelor si tintelor in cadrul reformelor si investitiilor asociate imprumutului.

"Imprumuturile din acest program, atrase in conditii foarte avantajoase, vor fi utilizate pentru finantarea unor proiecte de anvergura pentru Romania, fie ca vorbim de sute de kilometri de autostrada, zeci de mii de locuinte racordate la retele de apa si canal, facilitati pentru digitalizarea a catorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reimpaduriri. Accesul la aceste fonduri este conditionat insa de indeplinirea reformelor asumate prin PNRR si de aceea este nevoie de un efort comun al tuturor coordonatorilor", a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan VILCEANU.

Conform sursei, responsabilitatea indeplinirii jaloanelor si tintelor stabilite in cadrul PNRR si care stau la baza tragerii transelor in cadrul imprumutului revine coordonatorilor de reforme si investitii, adica ministerele (entitatile) responsabile de implementarea reformelor si/sau a componentelor aferente reformelor si/sau investitiilor, precum si ministerele care au in subordine/coordonare/sub autoritate entitati responsabile de implementarea componentelor aferente reformelor si/sau investitiilor.

Prefinantarea va fi dedusa procentual din valoarea transelor care vor fi disponibilizate ulterior din imprumut, pana la compensarea in totalitate a acesteia, iar Romania poate solicita accelerarea compensarii prefinantarii prin deducerea unor sume mai mari din transa/transele ulterioare.

Suma aferenta implementarii PNRR este de 29.181.842.750 euro. Romania a solicitat sprijin financiar nerambursabil in valoare de 14.239.689.750 euro si imprumuturi de 14.942.153.000 de euro in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta. Toate acestea reprezinta 13,09% din PIB-ul raportat in 2019.

Planul contine 171 de masuri, dintre care 64 de reforme si 107 investitii, structurate in jurul a sase piloni si a 15 componente.

Principalele obiective ale planului sunt realizarea tranzitiei verzi si a tranzitiei digitale, consolidand, in acelasi timp, asistenta medicala, educatia, coeziunea sociala si incluziunea.