1asig.ro
1asig.ro

Comisia Europeana a aprobat un ajutor de 100 mil. euro pentru eforturile de reconstructie din Albania, dupa cutremurul de anul trecut

5 min. / 1.540 cuvinte
Comisia Europeana a adoptat, recent, un pachet de 100 de milioane de euro pentru a sprijini eforturile de reabillitare si reconstructie a Albaniei, dupa cutremurul din noiembrie 2019. Aceasta finantare face parte din angajamentul de 115 milioane de euro asumat de Comisia Europeana, la inceputul anului in curs, in cadrul conferintei International Donors' Conference Together for Albania.

PROMO


"Odata cu adoptarea acestui pachet financiar de 100 de milioane de euro, Uniunea Europeana (UE) isi indeplineste angajamentul de a ajuta Albania in eforturile de reconstructie in urma cutremurului, la fel cum si noi sprijinim tara in abordarea consecintelor crizei COVID-19. Ne-am respectat promisiunea de a fi alaturi de cetatenii Albaniei si am reinnoit sprijinul nostru fata de Albania si viitorul sau european", arata Oliver VARHELYI - Commissioner for Neighbourhood and Enlargement, EC.

Programul nou adoptat se va concentra pe reabilitarea si reconstructia facilitatilor de invatamant, inclusiv mobilier si echipamente, pentru a le permite copiilor si tinerilor sa se intoarca la scoala, in conditii si cu facilitati mai bune. Programul va sustine lucrarile deja initiate in baza programului de reconstructie deja existent de 15 milioane de euro, finantat de Comisia Europeana.

Noul program va finanta in continuare reabilitarea siturilor de patrimoniu cultural deteriorate de seismul din 2019, inclusiv monumente, muzee, biblioteci si situri arheologice, contribuind astfel si la dezvoltarea economica locala. Toate constructiile vor respecta principiul "Build back better", aplicand norme pentru sustenabilitatea constructiilor, reducand riscul viitor, reconstruind infrastructuri si sisteme mai puternice, mai sigure si mai rezistente la dezastre. De asemenea, aceasta masura speciala va aduce si imbunatatiri ale eficientei energetice.

In cadrul conferintei International Donors' Conference Together for Albania, care a avut loc in data de 17 februarie 2020, Comisia Europeana a promis un sprijin de 115 milioane de euro pentru Albania, sprijin ce era format din doua componente:
  • O suma initiala de 15 milioane de euro, anuntata deja in decembrie 2019, axata pe reabilitarea si reconstructia a 22 de unitati de invatamant;
  • O suma suplimentara de 100 de milioane de euro, alocata recent prin noul program adoptat de catre Comisia Europeana.
Cu magnitudinea de 6,3, cutremurul din noiembrie 2019 a fost cel mai puternic seism care a lovit Albania in ultimii 40 de ani. Cutremurul a lasat in urma cel putin 40 de morti si peste 660 de raniti si a provocat pagube semnificative. Epicentrul seismului a fost la 44 de kilometri vest de Tirana, seismul fiind resimtit si in Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Italia, Kosovo, Muntenegru, Serbia si Macedonia de Nord.

239 accesari
Sondaj

Locuinta ta este protejata prin asigurare?

- Da, obligatorie si facultativa
- Da, doar obligatorie
- Nu


PROMO