Romania a inregistrat si in 2022 cea mai ridicata rata a mortalitatii, cu 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media UE, care a fost de 46 de decese, potrivit datelor Comisiei Europene.
Totusi, rata deceselor din Romania a scazut cu 8% fata de 2021, cand a fost de 92 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.
Comisia Europeana a publicat marti cifre preliminare pentru 2022 privind decesele cauzate de accidente rutiere. Anul trecut, aproximativ 20 600 de persoane si-au pierdut viata in accidente rutiere, in UE, ceea ce reprezinta o crestere de 3% fata de 2021, pe fondul reluarii nivelurilor de trafic dupa pandemie. Aceasta reprezinta insa cu 2 000 mai putine decese (-10 %) in raport cu 2019, anul care a precedat pandemia. Obiectivul UE si ONU este reducerea la jumatate a numarului de decese pana in 2030.
La nivelul intregii UE, numarul deceselor cauzate de accidente rutiere in 2022 a crescut cu 3% fata de anul precedent, nu in ultimul rand ca urmare a reluarii nivelurilor de trafic dupa pandemie. Este important de remarcat faptul ca multe dintre castigurile obtinute pe perioada pandemiei de COVID-19 (inclusiv o scadere de 17% intre 2019 si 2020) s-au pastrat. In comparatie cu 2019, numarul deceselor din 2022 a scazut cu 10%, transmite Comisia.
Cu toate acestea, statele membre au inregistrat progrese inegale. Cele mai mari scaderi, de peste 30%, au fost raportate in Lituania si Polonia. Danemarca a inregistrat, de asemenea, o scadere de 23%. In schimb, in ultimii trei ani, numarul deceselor cauzate de accidente rutiere in tari precum Irlanda, Spania, Franta, Italia, Tarile de Jos si Suedia a ramas relativ stabil sau a crescut.
Clasamentul general al ratelor de decese la nivel de tara nu s-a schimbat semnificativ de la inceputul pandemiei, cele mai sigure drumuri ramanand cele din Suedia (21 de decese la un milion de locuitori) si Danemarca (26 per milion), in timp ce Romania (86 per milion) si Bulgaria (78 per milion) au raportat cele mai ridicate rate de decese in 2022.
Media UE a fost de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

Cele mai afectate grupuri
Pe baza datelor disponibile pentru 2021 (nu sunt inca disponibile date detaliate pentru 2022) in intreaga UE, 52% din decesele cauzate de accidente rutiere au avut loc pe drumurile rurale, fata de 39% pe drumurile din zonele urbane si 9% pe autostrazi. Barbatii au cauzat trei din patru decese rutiere (78%). Ocupantii autoturismelor (soferi si pasageri) au reprezentat 45% din totalul deceselor cauzate de accidente rutiere, in timp ce pietonii au reprezentat 18%, utilizatorii de vehicule cu doua roti (motociclete si mopede) 19% si biciclistii 9% din totalul deceselor, arata Comisia Europeana.
Cu toate acestea, in zonele urbane, modelul este foarte diferit, utilizatorii vulnerabili ai drumurilor (pietoni, biciclisti si utilizatori de vehicule motorizate cu doua roti) reprezentand putin sub 70% din totalul deceselor. In zonele urbane, decesele cauzate de accidente rutiere au loc in proportie covarsitoare ca urmare a unor accidente in care sunt implicate autoturisme si camioane si, prin urmare, este evidenta necesitatea de a imbunatati protectia utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.
Desi ponderea crescuta a ciclismului in mixul de mobilitate in multe state membre este extrem de binevenita, o cauza serioasa de ingrijorare o reprezinta tendinta crescanda a numarului de biciclisti ucisi pe drumurile din UE. Acesta este singurul grup de participanti la trafic in cazul caruia nu se observa o scadere semnificativa a numarului de decese in ultimul deceniu, fapt care poate fi pus mai ales pe seama lipsei persistente a unei infrastructuri bine echipate. De exemplu, in 2022, cifrele preliminare pentru Franta indica o crestere cu 30% a numarului de decese printre biciclisti in raport cu 2019.
Amintim ca, in 2018, UE si-a stabilit obiectivul de reducere cu 50% pana in 2030 a deceselor cauzate de accidente rutiere - si, pentru prima data, si a accidentarilor grave. Acest obiectiv a fost stabilit in Planul de actiune al Comisiei pentru siguranta rutiera si in Cadrul de politica al UE privind siguranta rutiera 2021-2030, care au definit, de asemenea, planuri in materie de siguranta rutiera in vederea atingerii obiectivului de zero decese cauzate de accidente rutiere pana in 2050 ("Viziunea zero").
In saptamanile urmatoare, Comisia va prezenta un pachet de propuneri care sa abordeze siguranta rutiera dintr-o gama diversa de unghiuri pentru a face drumurile europene si mai sigure.
Siguranta rutiera, o preocupare pentru industria asigurarilor
Cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!", desfasurata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, inca din anul 2016, cu sprijinul Politiei Romane si a industriei de asigurari.
Demersul are ca obiectiv cresterea sigurantei rutiere si a gradului de informare a tuturor participantilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun prin incalcarea regulilor de circulatie si indisciplina. Mai mult decat atat, campania FII TREAZ LA VOLAN!, prin intermediul comunitatilor sale online, ramane activa tot timpul anului.
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.