1asig.ro
1asig.ro
Colectivul CNPF a donat 100.000 de ...

Colectivul CNPF a donat 100.000 de lei pentru reconstructia Filarmonicii Nationale

5 min. / 1.540 cuvinte
Angajatii Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) din Republica Moldova au donat 100.000 de lei pentru reconstructia Filarmonicii Nationale care a fost cuprinsa de flacari la sfarsitul lunii septembrie a.c., solidarizandu-se in acest fel cu initiativa publica privind colectarea de fonduri pentru restaurarea edificiului.

"Acest aport modest provine din sentimentul civic pe care il avem, ceea ce exprima consideratia noastra spirituala pentru valorile culturale nationale carora evident suntem atasati", a precizat presedintele CNPF, Valeriu Chitan.

In data de 24 septembrie 2020, Filarmonica Nationala a fost cuprinsa de flacari. Pompierii s-au luptat atunci ore in sir pentru a stinge incendiul. Acoperisul Filarmonicii, dar si tavanul salii principale s-au prabusit, iar flacarile s-au extins, pe o arie mai larga, in interiorul cladirii.

Cea mai afectata incapere din cladire a fost biblioteca orchestrei simfonice unde din 190 de adunau partiture importante si care a ars in proportie de 70%.

Pagubele provocate patrimoniului cultural sunt uriase, intrucat, pe langa cladire, mii de partiture musicale cu o valoare inestimabila au fost distruse de flacari. O parte dintre documentele afectate au fost depozitate la Biblioteca Nationala din Chisinau si se va incerca restaurarea acestora, insa procedura este extrem de complicate si sunt necesari multi ani de munca.

*Sursa foto: Inspectoratul pentru situatii de urgenta al MAI Moldova

289 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO