1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cod Galben de inundatii in mare parte din tara

Hidrologii au emis, luni, o avertizare Cod Galben de inundatii, valabila pana la miezul noptii de marti, in 16 bazine hidrografice din Transilvania, Moldova, Oltenia si Muntenia. INHGA informeaza ca fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele Brasov, Sibiu, Dambovita si Prahova.

UPDATE:  Meteorologii au emis, luni seara COD ROSU de vijelii pentru judetele Ialomita si Calarasi. Potrivit ANM, se vor semnala vant cu peste 100...110 km/h, aspect tornadic, grindina de mari, frecvente descarcari electrice, averse torentiale ce vor cumula cantitati de 30...35 litri/mp. Tot in Calarasi a fost raportata recent o tornada.

Conform Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), in intervalul 6 mai, ora 16:00 - 7 mai, ora 00:00, se vor inregistra scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide, cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Somesul Mare (judetul Bistrita-Nasaud), Mures - bazin superior amonte S.H. Glodeni (judetele Harghita si Mures), Tarnava Mica, Tarnava Mare (judetele Harghita, Mures si Sibiu), Mures - afluentii aferenti sectorului aval confluenta Tarnava - amonte S.H. Radna (judetele Alba, Hunedoara si Arad), Gilort - bazin superior (judetul Gorj), Olt - bazin amonte S.H. Hoghiz (judetele Harghita, Covasna si Brasov), afluentii Oltului aferenti sectorului aval S.H. Hoghiz - amonte Acumularea Ionesti (judetele Brasov, Sibiu, Arges si Valcea), Oltet - bazin superior (judetele Gorj si Valcea), Vedea - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Arges, Olt si Teleorman), Arges- bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Arges, Dambovita, Ilfov si Giurgiu), Ialomita - bazin amonte S.H. Cosereni (judetele Dambovita, Prahova, Ialomita si Ilfov), Buzau - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Brasov, Covasna si Buzau), Putna - bazin superior (judetul Vrancea), Trotus - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Harghita, Neamt, Bacau si Vrancea), Bistrita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Harghita, Suceava, Neamt si Bacau), Moldova - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Suceava si Neamt), Suceava - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Suceava) si Jijia - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Botosani si Iasi).

Atentionarea a fost transmisa catre Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala "Apele Romane", Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administratiile Bazinale de Apa Somes - Tisa, Mures, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita, Siret si Prut-Barlad.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluentii de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.Protectia prin asigurare

In tara noastra, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In urma inundatiilor, PAID Romania a achitat, in 2018, daune in valoare de 1,6 milioane de lei (din totalul de 3,33 milioane de lei).

In Romania, inundatiile reprezinta un risc crescut, anual sute de locuinte fiind afectate. Conform IGSU, numarul interventiilor la inundatii s-a triplat in 2018 fata de 2017, ajungand la 5.022 de cazuri. In acelasi timp, la nivelul intregii tari, 2.444 de locuinte au fost afectate de inundatii, de peste 6 ori mai multe ca in 2017, cand fusesera afectate 391 de locuinte.

De asemenea, proprietarii locuintelor ale caror acoperisuri au fost avariate pot fi despagubiti in baza unei asigurari facultative.

PROMO