1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Circa 1,82 milioane de locuinte ...

Circa 1,82 milioane de locuinte erau asigurate obligatoriu la finalul anului 2021

Numarul locuintelor asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) era, la nivel national, de 1.819.113 la sfarsitul lunii decembrie 2021, gradul de cuprindere in asigurare fiind de 19,28%, potrivit datelor de pe site-ul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania.

Din total, cele mai multe polite PAD erau incheiate, in luna decembrie 2021, pentru apartamente, respectiv 1.091.141, in timp ce pentru case erau valabile 727.972 de polite.

Conform sursei, 74,8% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 25,2% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 95,3% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 4,7% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active din total sunt in Transilvania (22,1% din totalul politelor), Bucuresti (19,8%) si Muntenia (18,6%). La polul opus, zonele cu cea mai mica pondere in total polite sunt Maramures (3,2%), Bucovina (3,4% din totalul politelor) si Dobrogea (4,4%).

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii (naturale), cutremure si alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Nerespectarea de catre proprietari (persoanele fizice sau juridice) a obligatiei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale se poate sanctiona cu amenda de la 100 la 500 lei de catre primariile pe raza carora se afla locuinta in cauza.

In completarea politei PAD este recomandat ca proprietarii sa incheie si asigurarea facultativa a locuintei, care include si alte rescuri, precum incendiul, explozia, furtuna, inundatii de la apa de conducta furtul, dar si asigurarea bunurilor din locuinta sau raspunderea civila legala fata de terti.

74% dintre romani se declara interesati de asigurarile de locuinte si de bunuri, rezulta dintr-un sondaj de opinie realizat de UNSAR impreuna cu IRES. Cifra vine sa confirme rezultatele studiului din 2020, insa se poate observa un avans in randul celor care se declara foarte interesati de acest tip de asigurari, respectiv 24% (fata de 19% in 2020).

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost reconfirmat ca fiind solid financiar si aliniat prevederilor si cerintelor regimului Solvabilitate 2, in urma auditului realizat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara si EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari. Conform rezultatelor exercitiului Balance Sheet Reveiew (BSR), desfasurat de Autoritatea de Supraveghere Financiara si de Autoritatea Europeana de Asigurari pe durata anului 2021, rata de solvabilitate a PAID este de 332,9%, nivelul minim legal fiind de 100%.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: - Cutremur - Inundatii - Alunecari de teren.