1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Chinezii, tot mai ingrijorati de tehnologiile de recunoastere faciala

Tehnologiile de recunoastere faciala provoaca tot mai multa ingrijorare in China, sustine un studiu realizat de un institut din Beijing si citat de BBC. Astfel, 74% dintre respondenti spun ca, in locul noilor tehnologii, ar vrea sa poata folosi metodele traditionale de verificare a identitatii. Potrvit sursei citate, cei mai multi dintre respondenti spun ca sunt ingrijorati cu privire la faptul ca datele biometrice ar putea fi compromise foarte usor, in conditiile in care tehnologiile de recunoastere faciala sunt prezente la tot pasul.

Studiul - prezentat in premiera in Europa de Vest de catre The Financial Times -, a fost realizat de catre Nandu Personal Information Protection Research Center, fiind descris drept unul dintre primele studii majore care analizeaza perceptia publica a chinezilor asupra acestui aspect. BBC arata ca aproximativ 80% dintre respondenti au declarat ca sunt ingrijorati cu privire la faptul ca operatorii acestor sisteme de recunoastere faciala nu au implementat masurile de securitate necesare in acest sens.

Un studiu separat sustine ca acestia au toate motivele sa se teama, nu de alta, dar China a fost clasata pe ultima pozitie intr-un top care a analizat 50 de tari cu privire la modul in care sunt implementate, in mod extensiv si invaziv, sistemele de identificare si supraveghere biometrice. Studiul a fost realizat de Comparitech, o companie de securitate cibernetica, care sustine, printre altele, ca "in China, nu exista o lege specifica pentru a proteja datele biometrice ale cetatenilor".

Revenind la studiul Nandu Personal Information Protection Research Center, acesta a fost realizat online, in perioada octombrie-noiembrie, iar 57% dintre respondenti s-au aratat ingrijorati cu privire la faptul ca fiecare miscare pe care o fac este urmarita de sistemele de recunoastere biometrica. Mai mult, alti 84% au declarat ca ar vrea sa aiba acces la toate informatiile personale colectate de aceste tehnologii, dar si sa aiba dreptul de a solicita stergerea acestora.

Cei mai multi dintre participantii la studiu au subliniat, arata BBC, ca ar vrea sa aiba o alternativa care sa le ofere posibilitatea de a folosi metodele traditionale de verificare a identitatii (carte de identitate, permis de conducere si/sau pasaport). Studiul mai arata, insa, si altceva. Astfel, 60-70% dintre chinezi sunt de parere ca tehnologiile de recunoastere faciala fac ca locurile publice sa fie mai sigure, in conditiile in care China este tara cu cele mai multe astfel de sisteme, care, de cele mai multe ori, sunt greu de evitat.

In urma cu cateva zile, ziarele locale aratau ca Zhengzhou, capitala provinciei Henan, este primul oras din China care a introdus aceasta tehnologie in toate statiile de metrou. Pentru moment, sustine China Daily, aceasta tehnologie nu este obligatorie, ci optionala, iar cei care calatoresc cu metroul au posibilitatea de a autoriza automat, prin intermediul sistemului de recunoastere biometrica, plata unei calatorii, fara sa fie nevoiti sa scaneze un cod QR pe telefon.

BBC sustine ca aceasta idee a autoritatilor din Henan a atras deja foarte multe reactii negative, mai ales in mediul online, unde utilizatorii platformei Sina Weibo - echivalentul chinez al Facebook si/sau Twitter -, se revolta cu privire la aceasta masura. Iar asta, in contextul in care autoritatile chineze au implementat deja o lege care-i obliga pe abonatii companiilor de telefonie mobila sa-si scaneze fata la semnarea unui nou contract, masura urmand, sustin autoritatile, sa ajute la combaterea fraudei.

Pe de alta parte, The Verge arata, in urma cu numai cateva zile, ca, pana in 2021, 1 miliard de camere de supraveghere vor fi instalate la nivel global, potrivit unor informatii analizate de HIS Markit si prezentate de catre The Wall Street Journal. Astfel, pana in 2021, China va avea, potrivit sursei citate, peste 560 de milioane de camere de supraveghere, fiind lider detasat, la nivel mondial, la acest capitol. In SUA, arata The Verge, numarul camerelor de supraveghere va ajunge, in aceeasi perioada, la 85 de milioane.

In China, numarul dispozitivelor de recunoastere faciala a crescut, in ultima perioada, cu 70%; in SUA, cu 50%. The Verge arata ca, in 2018, China avea 350 de milioane de dispozitive de recunoastere faciala - 1 pentru fiecare 4,1 cetateni, in vreme ce SUA, cu cele 70 de milioane de camere de supraveghere, avea un raport de 1 dispozitiv de supraveghere la 4,6 cetateni. In Taiwan, raportul era de 1 la 5,5, in Irlanda si Marea Britanie - 1 la 6,5, in vreme ce Singapore avea 1 dispozitiv de supraveghere la 7,1 cetateni.