1asig.ro
1asig.ro

Cheltuielile pentru protectia mediului au scazut usor in anul 2020

5 min. / 1.540 cuvinte

In anul 2020, cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au insumat 15,7 miliarde lei,reprezentand aproximativ 1,5% din PIB, conform datelor INS - Institutul National de Statisctica, fiind in scadere usoara fata de anul 2019.

In 2019, cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au fost de aproximativ 16,0 miliarde lei, reprezentand tot 1,5% din PIB.

Pitrivit INS, cheltuielile la nivel national includ: investitiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activitati proprii de protectia mediului) si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentand in principal cheltuielile pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti).

La nivel national, investitiile administratiei publice au cea mai mare pondere in totalul investitiilor pentru protectia mediului (54,5%), fiind urmate de investitiile producatorilor nespecializati (31,0%) si de cele ale producatorilor specializati (14,5%).

Producatorii nespecializati au inregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protectia mediului in domeniul "productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa calda" (33,8%), in sectorul "industria prelucratoare" (23,7%) si in sectorul "captarea, tratarea si distributia apei" (19,2%).

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost inregistrate la gestionarea deseurilor (39,0% din totalul cheltuielilor pentru protectia mediului la nivel national), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (21,1%) si de cheltuielile pentru protectia aerului inconjurator si a climei (20,5%).

 

 

 

1.430 accesari