1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Certificatele Carte Verde eliberate in zona SEE si in Rusia si Belarus vor expira in mai putin de 1 an

Biroul Polonez al Asiguratorilor de Autovehicule (PBUK) a reziliat acordurile bilaterale cu Biroul din Rusia si cel din Belarus incepand cu 1 iunie 2022, a anuntat institutia pe site-ul sau in aceeasi zi.

Aceasta actiune face parte dintr-un val mai mare de masuri similare demarat la 20 mai, cand Consiliul Birourilor Carte Verde (" CoB ") a primit decizia oficiala a 12 birouri nationale din Spatiul Economic European (SEE) de a anula acordurile cu Rusia si Belarus. Tratatele si procedurile interne de functionare dintre Birourile Nationale indica faptul ca, daca cel putin 1/3 din Birourile SEE decid sa isi anuleze acordurile cu o tara terta din afara SEE, restul Birourilor SEE sunt obligate automat sa faca acelasi lucru. Prin urmare, intrucat a fost depasita treimea necesara, toate birourile nationale din Spatiul Economic European vor anula acordurile cu birourile nationale din Rusia si Belarus.

Birourile din cele trei tari baltice au publicat deja anunturi privind decizia lor, la fel ca si cele din Polonia si Slovenia, si probabil vor urma si altele. Elvetia a aderat, de asemenea, la aceasta decizie colectiva.

In conformitate cu acordurile in vigoare pana in prezent, obligatiile privind recunoasterea reciproca a certificatelor Carte verde eliberate atat de birourile SEE, cat si de cele din Belarus si Rusia vor expira la 31 mai 2023, la ora 23:59 CET, cand se termina perioada de preaviz de 12 luni.

Incepand cu 1 iunie 2023, nu va mai fi posibil accesul in Rusia sau Belarus cu un certificat international de asigurare (CIS sau "Carte Verde"). Astfel, Consiliul birourilor va anula acordurile cu Rusia si Belarus incepand cu aceasta data. Dupa aceasta data, va fi necesara sa se achizitioneze o asigurare de tip Border Insurance pentru a circula asigurat fiind in Rusia si Belarus. De asemenea, Asigurarea Carte Verde in Rusia sau Belarus nu va fi valabila pentru a circula in SEE.