1asig.ro
1asig.ro

Cele mai importante 6 predictii pentru industria globala de asigurari auto, in anul 2021

5 min. / 1.540 cuvinte
2020 a fost un an pe care nu il vom putea da uitarii prea usor - sau, poate, chiar deloc -, si, totodata, a fost un an surprinzator pentru industria globala de asigurari auto, in ciuda provocarilor dificile cu care s-au confruntat alte piete. Avand in vedere ca 2021 a inceput deja, ne intrebam cu totii ce rezerva acest an pentru industria de asigurari auto. Iata care sunt, in opinia Digital Insurance (dig-in.com), cele mai importante 6 predictii pentru industria de profil.

PROMO


Efectele pandemiei COVID-19 vor continua sa fie resimtite in industria de asigurari auto. Clientii nu vor favoriza doar furnizorii flexibili de servicii, ci si serviciile "modulare" - adica, acele servicii pe care le pot alege si personaliza in functie de nevoile lor sau chiar de situatia financiara din momentul respectiv. Si, pentru asiguratorii auto, acest lucru ar putea insemna, de exemplu, asigurari concepute in baza unui kilometraj real sau reduceri la prima de asigurare pentru soferii implicati in programe de ridesharing.

Personalizarea va deveni noua normalitate pentru industria de asigurari. Relativ, industria de profil este in urma altor industrii in ceea ce priveste procesarea sau integrarea inteligenta a datelor in timp real. Unul dintre motivele pentru care datele in timp real reprezinta un obstacol pentru asiguratori este faptul ca acestia au dificultati in a constientiza modul in care acest aspect poate deveni unul generator de venituri, cum ar fi cazul serviciilor personalizate care raspund nevoilor clientilor. Cu toate acestea, exemple oferite de Netflix, Facebook sau Amazon le-au aratat asiguratorilor auto cat de importanta este aplicarea datelor pentru a genera informatii si recomandari personalizate. Acesta este, probabil, si motivul pentru care apar tot mai multe modele de asigurari pay-as-you-go (stimulate si de pandemia COVID-19), iar 2021 aduce, probabil, noi modele de business cu accent pe serviciile personalizate. Acest lucru poate insemna, printre altele, informatii in timp real despre tiparele de utilizare sau tendintele de achizitionare a asigurarilor, iar asiguratorii vor avea oportunitatea unica de a-si extinde modelele de business.

Asiguratorii vor realiza, in sfarsit, importanta Inteligentei Artificiale. Probabil, 2021 va aduce o adoptare masiva a acestei tehnologii in industria de asigurari, pentru a procesa toate datele pe care le colecteaza asiguratorii si pentru a eficientiza procesele acestora. Am vazut deja ca tehnologia Machine Learning face progrese, pentru asiguratorii auto, atat in ceea ce priveste experienta clientilor, cat si categoriile de pret. Asa ca, cel mai probabil, vom vedea Inteligenta Artificiala aplicata si in alte contexte, cum ar fi detectarea si analiza inteligenta a accidentelor, evaluarea daunelor si o mai buna intelegere a asteptarilor clientilor, in baza scenariilor trecute sau actuale. In plus, asiguratorii auto vor putea genera informatii inteligente care sa-i ajute sa isi transforme ofertele si, astfel, sa raspunda asteptarilor ridicate ale clientilor din categoriile Millennials si Gen Z.

Tendintele consumatorilor in domeniul asigurarilor - tot mai aproape de casa. Pe langa faptul ca, in 2021, vom ramane cu totii mai aproape de casa, pe fondul restrictiilor COVID-19, asiguratorii isi vor ajusta toate produsele, pentru a fi mai concentrate si mai specifice nevoilor clientilor. De exemplu, Tesla si General Motors sunt doua dintre companiile care au lansat programe exclusive de asigurare pentru vehiculele lor, asa ca tot mai multe companii vor incepe sa lucreze direct cu clientii auto, pentru a oferi polite adaptate nevoilor personale sau specificatiilor vehiculelor. Ca urmare, mai multe companii auto ar putea depune, in 2021, eforturi pentru a imbunatati experienta oferita clientilor, in incercarea de a ajuta clientii sa ramana mai aproape de casa.

Asiguratorii se vor apleca asupra daunelor in incercarea de a reduce costurile. Pe masura ce costurile care sunt aferente daunelor auto continua sa creasca - cu 57% in ultimul deceniu, potrivit unui studiu recent -, profesionistii vor cauta modalitati inteligente de a reduce costurile in 2021, si nu numai. Multe dintre solutiile de reducere a costurilor pot fi activate prin intermediul Inteligentei Artificiale, care va putea, in cele din urma, sa prezica evenimente generatoare de daune, sa automatizeze estimarea daunelor, dar si sa aiba un impact asupra detectarii fraudelor. In acest context, departamentele de daune pot deveni mai proactive si pot reduce costurile in momentul aparitiei unui accident, fara sa mai fie nevoite sa astepte ca asiguratul sa initieze acest proces. In ciuda aplicatiilor si solutiilor inteligente, cei mai multi dintre cei care detin o polita auto nu simt nevoia de a raporta, imediat dupa accident, daunele produse vehiculului, iar Inteligenta Artificiala poate ajuta in acest sens, oferindu-le asiguratorilor instrumentele necesare pentru a raspunde automat, dar si pentru a prevedea cererile de despagubire prin asigurare.

Cresterea InsurTech va continua neabatuta. InsurTech abia incepe sa se impuna si, anul acesta, va avea efecte disruptive asupra mai multor segmente din industrie. Daca, in anii trecuti, am vazut cum mai multe modele de business s-au reflectat in industria de asigurari, cu efecte disruptive, in 2021 va continua sa existe o crestere a noilor companii InsurTech care stiu sa scoata tot ce e mai bun din tehnologia datelor si din Inteligenta Artificiala si Machine Learning. Cu toate acestea, in general, dar si pe fondul climatului economic actual si al dezvoltarii noilor companii InsurTech, furnizorii de asigurari sunt, probabil, atenti la asumarea riscurilor in ceea ce priveste unele tehnologii care nu cresc eficienta, scad riscurile si genereaza profituri mai mari. Absorbtia InsurTech va fi resimtita mult mai mult in industria de asigurari Property & Casualty.

Daca experienta anului 2020 ne-a invatat ceva, acel lucru este ca ar trebui sa avem asteptari scazute, dar adaptabilitate ridicata. Cu toate acestea, industria de asigurari auto poate avea o poveste diferita, bazata pe succesul sau surprinzator intr-un climat financiar dificil. Astfel, e posibil ca, in 2021, o parte din aceste 6 predictii, daca nu chiar toate, sa devina realitate.

922 accesari